Mi ez?

A homok titkai

5688

A homoktövis egy olyan csodaszer, amelyet a kozmetikustól kezdve a gasztroenterológuson át a vajákos asszonyig mindenki ajánlani tud csak. Gondoltam utánajárok, hogy mi ez. Meglepődve tapasztaltam, hogy a homoktövis nem más, mint amivel serényen dobáltuk egymást az ovi udvarán. Akkoriban, Szilvi óvónéni azt mondta, hogy ne együk meg, mert mérgező, erre alig telt egy negyed évszázad - ááááh! - kiderült, ez egy csodaszer!

A homoktövis cserje, hivatalos neve Hippophae, és az ezüstfafélék családjába tartozik. Ázsiában a legelterjedtebb, de bőven megtalálható hazánkban is, egyik faja, a Hippophae rhamnoides konkrétan őshonos nálunk. Apró virágai március végén-április elején nyílnak, majd termést hoz a cserje, ami narancssárga bogyó formáját ölti. Sok-sok bogyó jelenik meg ekkor, s ezek fürtökben lógnak a tüskés ágakon.

Felhasználható a levele, a termése és magja is. Augusztus végén érik be ugyan, de állítólag a dértől megcsípett termést a legjobb szüretelni, ekkor nyerhető ki belőle a legtöbb zsírolaj. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, por és olajtermék is készül belőle. De mégis mire használjuk?

Már az ókorban kiderült, hogy gyógyhatású a homoktövis, az elmúlt évezredekben szépen lassan arra is fény derült, hogy miért: maga a bogyó gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, tízszer annyit mint a citrom. Ezen kívül megtalálható még benne vízben oldódó B-vitamin, A- provitamin, E-vitamin és a mannaként definiálható zsírolaj. Gyümölcsét a gyógyszeripar is felhasználja, de természetesen a biocuccokat értékesítők is egy rahedli pénzt beszednek a városlakóktól, akik nem tudják, hogy ez nem elérhetetlen cucc, és képesek több ezret kifizetni a homoktövisből készült termékekért.

Szerencsések, kerttel rendelkezők akár ültethetnek is homoktövis cserjét, és két-három év múlva élvezhetik, hasznosíthatják is a termést. (Vigyázzunk, mert a vadon nőtt homoktövis elvileg nem szüretelhető, védett növényről beszélünk!) Mivel a talaj iránt nem igényes ez a növény, sok helyen jól elvan, a napot szereti, de a fagy sem érdekli különösebben. A nyár végén beérett gyümölcse savanykás, kesernyés, de amint az első dér megcsípi, beédesedik a termése. Ha termesztésre adod a fejed, akkor metszőollóval szüretelj, kesztyűben, csupaszon ugyanis véresre bökdösnek a tüskék.

Gyümölcslé és lekvár is készíthető a termésből, akár más gyümölcsökkel együtt keverve is, hiszen sokaknak savanyú lehet ez a gyümölcs. Az ipari feldolgozás után azonban sokkal több mindenre használható, mint gondolnánk. Kozmetikusunktól a minap megkérdeztük, hogy mit tegyünk a száradó bőrünkkel, mert minél többet ápoljuk krémekkel, annál szárazabb, a folyamatos fagytól mostanra konkrétan piros foltjaink vannak. A telefon végén ő pedig nem mást ajánlott, mint a homoktövisolajat. Kipróbáljuk! Sokak szerint kifejezetten téli gyógyszer, hiszen meghűlésre, légúti betegségekre is kiváló a leveleiből készült tea. Olaját használják sebgyógyításra is, fekélyekre, nehezen gyógyuló hegekre, mert hámosító és gyulladáscsökkentő hatással bír, hála a magas E-vitamin tartalmának, ennek köszönhető az is, hogy véd a UV-sugárzástól. A hagyományos kínai orvoslásban nagyon rég használják már ezt a növényt, ennek köszönhetően a harmadik évezred kutatói elkezdték jobban is vizsgálni ezt a fantasztikus cuccot, és amire jutottak, az igencsak kedvező. Bebizonyosodott a fent említett hatások mindegyike, sőt állatkísérletek során kiderült, hogy a gyomorfekély megelőzésére, sőt gyógyítására is alkalmas.

Na, ültetünk homoktövist?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások