Test

Véres koitusz

5665

Megint nem klappol valami. Mintha fájna odabent, és főleg koitusz után. Úristen, mi lehet a baj? A csajok között sokszor felmerülhet ez a kérdés, és nem ritkán tényleg van valami odabent, ami rendellenes. Először felkeressük Google doktort, és már olvashatjuk is a rémségeket. Most éppen a méhszájsebbe futottunk bele. Lássuk mi is ez, ami nem is az!

Kasom

A méh alakja fordított körte formájú, melynek a szára a hüvely, ahol csatlakozik a kettő, az pedig a méhnyak, aminek körülbelül az egyharmada belelóg a hüvelybe, konkrétan ez a rész a méhszáj. Ugyanolyan el nem szarusodó laphám borítja ezt a részt, mint a hüvelyt, a méhnyakat viszont olyan hengerhám borítja, ami nyákot termel és nem engedi a steril méhtestbe a hüvelyben található baktériumokat.

Seb?

Előfordul, hogy a méhnyak hengerhámja túlburjánzik, és ellepi a méhszájat is, tehát ugyanúgy borítja a méhszájat nyálkahártya, csak nem lap-, hanem hengerhám, tulajdonképpen nem sebről van szó, mert nem keletkezik hámhiány. Ennek a típusú elváltozásnak a neve: Ectropium. Nagyon gyakran előfordul fiatal felnőttkorban, főleg azon nők körében, akik hormonális fogamzásgátlót szednek.

Tünetek

A leggyakoribb tünetei a méhszájsebnek a krónikus, vissza-visszatérő hüvelygyulladás, fokozott nyálkatermelés - folyás -, sőt koitusz utáni, pecsételő vérzés is gyakorta megjelenik. Leginkább ezekből a tünetekből következtethetünk arra, hogy valami nincs rendben odabent. Fájdalmat nem okoz, így a kezdeti felvetésünkre keresett válasz nem lelt magyarázatra, keresgélünk is tovább.

Vágjuk ki!

Magyarországon nagy hagyománya van a minden betegséget gyógyító szike kézbevételének. Orvosaink metszeni szeretnek leginkább, biztos, ami biztos. Mielőtt azonban kés alá feküdnénk, érdemes kipróbálni kevésbé radikális gyógymódokat is. Természetesen mindenképpen szükség van nőgyógyászati kezelésre, hiszen a méhszájseb akár a méhnyakrák megelőző állapota is lehet, ezért rendszeresen kell járni citológiai és kolposzkópos vizsgálatokra.

Szelíden

Félelmetes mumus a méhszájseb, amit minden esetben orvos állapítja meg, de mielőtt műtétre kerül a sor, mindenképpen próbáld ki a következőt: homoktövismag olajjal itass át egy tampont, ezt helyezd fel, és tizenkét óránként cseréld, négy-öt nap alatt minden oké lesz, a nőgyógyászod, meg csak néz majd nagy szemekkel! Megelőzésre és általános hüvelyflóra rendben tartására a tejsavas irrigálást javasoljuk. Természetbarát csajok élőflórás joghurtba mártott tampont is felhelyezhetnek éjszakára - egyáltalán nem olyan undorító, mint gondolod. Ha valami kisebb fertőzésed van, de nem akarsz rögtön orvoshoz rohanni, próbáld ki a jó híg jódos oldattal való öblítést, és utána jöhet egy tejsavas kúp éjszakára.

A nőgyógyász mindenképpen valami hámroncsoló eljárást fog javasolni a problémára, de ne feküdjünk rögtön a műtőasztalra. A legegyszerűbb eljárás az ecsetelés, amikor speciális hámroncsoló anyaggal kenegetik az érintett területet. Bár kicsit macerás, mert több ecsetelés is szükséges, ezért időről-időre vissza kell menni, és sajnos nem minden esetben eredményes az eljárás. A másik - kicsit durvább - módszer a fagyasztás, amikor folyékony nitrogénnel lefagyasztják a hengerhámot, majd roncsolják.

Még mindig szikementes megoldás lehet a lézeres vaporizáció. Ezzel a módszerrel el lehet roncsolni a szöveteket, viszont mivel éget, ezért az eljárást követően nem lehet elvégezni a szövettani vizsgálatokat, így a rákszűrés, HPV vizsgálat mindenképpen történjen meg a beavatkozás előtt!

Figyelj!

A legjobb, ha elkerüljük az olyan lehetséges kiváltó okokat, amelyek amúgy sem túl egészségesek: hormonális fogamzásgátlás, hüvelyflóránk karbantartásáról való megfeledkezés, gumi nélküli szexelés, és az ebből következő, esetleges nemi güzmék...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások