Divat

Hernyó a talpon, muff a kézben

5668

A termékek - ebbe a ruhák is beletartoznak - általában két funkciónak próbálnak megfelelni, az egyik az esztétikai, tehát, hogy szép és divatos, a másik pedig a használati funkció, ami azt takarja, hogy a termék képes ellátni azt, amire tervezték: ilyenkor a cipő nem ázik be, védi a lábat, kényelmes, a pulóver pedig melegít.

Rohanó világunkban, ahol a verseny hatalmas, hiszen mindenki szép, kívánatos és trendi akar lenni mindig mindenhol, az egykor kéz a kézben járt esztétikai és használati funkció már közel sem egyformán fontos. Manapság az esztétikai funkció megy elől és jobban vagy kevésbé lemaradva mögötte kullog szegény használati. Egy terméknél, főleg egy ruhánál a legfontosabb, hogy szép és divatos legyen, na meg hogy kifejezzen minket, hogy önazonosak lehessünk benne, miközben az, hogy ellátja-e a feladatát, amire egyébként tervezték - volna -, már senkit nem érdekel. Ezért történik meg, hogy inkább megvesszük a szebb, de könnyen beázó cipőt a kevésbé szép, de sokkal komfortosabbnál és praktikusabbnál. Egy ideális világban persze minden elvárás egyszerre teljesülne, de ez korántsem egy ideális világ.

Már egy kabátokról szóló cikkben elmélkedtünk arról, hogy miért nincsen egyszerre csini és meleg kabát? Miért nem kapható polár béléses, vízhatlan anyagból csajosan derékban szűkített, vagy akármilyen más divatos szabással készült kabát, miért csak hideg, könnyen átázó szövetből készülnek ilyen fazonú modellek? És miért van az, hogy a meleg vízhatlan kabátok csak ormótlan szabással, fiús megoldásokkal vegyülnek? Persze választ akkor sem kaptunk, és megoldást sem találtunk, de annyi világos lett, hogy kompromisszumot kell kötnünk, tehát vagy megfagyunk csinin, vagy komfortosan érezzük magunkat nem annyira csinin.

Funkcionalitás

Szóval hajlandóak vagyunk megkötni az elkerülhetetlen kompromisszumot, főleg ilyen időjárási viszonyok mellett, mint ami már hetek óta sújt minket - hideg, latyak, hóesés. Szóval a tűsarkú bokacsizmát és a szövetkabátot bevágjuk a szekrény mélyére, és elhatározzuk, hogy melegen és praktikusan öltözünk ezentúl. Igen ám, de ilyenkor szembesülhet a lányok nagy része azzal a problémával, hogy tulajdonképpen egyáltalán nincs olyan ruhája, ami praktikus lenne, kiderül, hogy nincs bakancsunk, nincs polárunk, nincs windstopper dzsekink, nincs gore-tex télikabátunk, nincs semmink, ami a fiúknak mind van. Oké, hogy tele a szekrény mindenféle csini cuccal, de nem kéne valami praktikus is? Elég ezekben a fagyos, havas időkben kimenni az utcára, és megnézni, miket húznak a lábukra a csajok - bakancsot, hótaposót igen-igen elvétve találunk csak. A múltkori nagy javazásnál a Moszkva téren egy egész lánycsapat indult a Normafára szánkózni - bőrcsizmában!

Ha szerencsések vagyunk és kicsi korunktól kezdve olyan családban nőttünk fel, vagy egy olyan srácot fogtunk ki, akiknek a túrázás, a természetjárás fontos volt, akkor előbb-utóbb magűtól értetődően kialakult ez a másodlagos, és legalább annyira fontos ruhatár is - van bakancsunk, széldzsekink, vízhatlan nadrágunk és még sok más inkább funkcionális, mint divatos holmink. Ha sosem voltunk természetjárók, akkor nem árt beszerezni néhány alapkelléket, még akkor is, ha drágálljuk, és úgy vagyunk vele, minek adjak ki ennyi pénzt valamire, amit csak ritkán hordok.  Megmondjuk. Azért, mert sok divatos kacatra összességében sokkal többet költünk, azért, mert ha okosan vásárolunk, már nem is olyan drága, no és persze azért is, hogy ne csúszós talpú, két másodperc alatt beázó bokacsizmában bénázzunk hetekig ázva-fázva. A hóban latyakosra ázott bőrcipő nem szexi.

 

Néhány praktikus, meleg ruhadarab itt!

Ilyen latyakhoz mint, ami most van nem árt egy jó meleg hótaposó vagy bakancs, egy meleg kabát, kesztyű, sízokni és persze a nadrág alá egy cicanaci. A melegen öltözködést fokozhatjuk  is, vehetünk például meleg sínadrág-szerű nadrágot is divatos alsónk felé, ezt persze később az irodába érve akárcsak a kabátot, levehetjük, bár belátjuk, ez azért tényleg túlzás - ha nem is mindehnol. 

more

Most sokan bizonyára elkezdenek sipítozni, hogy semmi pénzért nem járnának bakancsban vagy vízhatlan vastag nadrágban dolgozni, vagy suliba, nekik mondom megnyugtatásképpen, hogy nem kel feltétlenül hóembernek öltözni... Még novemberben volt szerencsém Finnországban járni, ahol természetesen számos H&M-be is betértem. Mint tudjuk a márka svéd - nálunk sincs valami meleg, akárcsak a finn nyelvrokonunknál -, így a szomszédos finnországi kínálat nemcsak szélesebb, de másmilyen is volt mint az itthoni. Hogy mire gondolok? Például külön részleg volt a sportruházatnak, ahol vastag, vízhatlan anyagból készült csinos szabású nadrágokat is kínáltak, hasonlóakat, mint a sínadrágok, de sokkal divatosabbakat. Ezekben jól érezhetjük magunkat, hiszen védenek a hideg ellen, és valamennyire még trendiek is lehetünk.

Ugyanezt elérhetjük egy jól megválasztott hótaposóval is, ami számos fazonban kapható. Persze rögtön jöhetnének is a kifogások, hogy de mennyibe kerül egy príma kis csizma vagy bakancs, hiszen az Overland és például a Sherpa árazása a legnagyobb jóindulattal sem mondható olcsónak. De erre is van válaszunk: mindenki nézzen magába és ismerje el, hogy legalább egyszer ebben az életben adott ki hasonló összeget egy divatos, de minden praktikusságot mellőző ruhadarabért... Akik soha nem tettek ilyet, azoknak adunk egy tippet a bakancsok és hótaposó csizmák olcsó beszerzésére: Decathlon. Ez az az áruház, ahol tényleg olcsón juthatunk ugyanolyan minőségű darabokhoz, mint az előbb említett két márkánál.

Melegen is, csinosan is

Szinte lehetetlen csinosnak lenni úgy, hogy közben ne fázzunk a mínusz húszban, de azért vannak praktikák arra, hogy hogyan tegyük komfortossá trendi ruhatárunkat az ilyen időjárási körülmények között. Az egyik legalapvetőbb fogás, hogy mindenképpen vegyünk harisnyát vagy leggings-et a farmerunk alá. Ebben az esetben a skinny fazon helyett inkább válasszunk mély ülepű, bővebb szabású nacikat, hiszen ezek alá könnyebb öltözni. Ezt fokozhatjuk még egy térig érő zoknival, sízoknival, így a lábunk biztosan nem fázik majd.

Felülről a legpraktikusabb, ha mindig veszünk atlétát, erre jöhet a felső, kötött pulcsi, póló vagy éppen zakó, bármilyen párosításban, a lényeg, hogy rétegesen. Általában csak útközben fázunk, az irodában/iskolában már meleg van, így a kint töltött időre nyugodtan vehetünk az egész szerelés fölé felül egy vastag polár pulcsit, amit megérkezéskor a kabáttal együtt ledobhatunk. Fontos, hogyha a csini, de nem meleg kabátunknál maradunk, akkor legalább a fazonja legyen hosszú, hiszen ez sokat adhat komfortérzetünkhöz.

A meleg ruhatár elengedhetetlen kellékei közé tartoznak még a kesztyűk, sálak és sapkák, ezek nagyon sokat számítanak. Ha a fejünk és a kezünk nem fázik, akkor mi is kevésbé didergünk majd.

Talán a lábbeli témakör okozhatja a legtöbb fejfájást, hiszen lehetetlenség vízhatlan, meleg, téli és divatos csizmát kapni. Ha semmiképpen nem akarunk bakancsot vagy hótaposót húzni, akkor a boltok kínálatában fellelhető inkább esztétikai funkciót ellátó darabokat kell feltuningolnunk. Ha van egy nem beázó cipőnk, akkor azt dupla zoknival, vagy vastag zoknival tehetjük meleggé - esetleg vásároljunk vízálló zoknit. Ez igaz a gumicsizmákra is, sokan választják hidegben is a vékonyabb, de vízlepergető lábbelit, amit több zoknival tesznek meleggé. Sajnos a nem vízhatlan cipőkkel nincs mit tenni, latyakban, hóban kispadra kell őket ültetni.

A tinik nem fáznak

A meleg ruha kontra divatos ruha témakörben nem lehet kikerülni a tiniket, akik láthatóan nem fáznak. Reggelente, amikor nyakig beburkolózva, kicsit sem divatosan a megfagyás szélén várakozok a villamosmegállóban, akkor számos középiskolás lányka sétál velem szembe bőrkabátban és tornacsukában. Gyorsan el is szégyellem magam, hiszen mennyivel divatosabbak, mint én, aki a hideg oltárán szégyenszemre feláldozta a trendet, akinek pedig kutya kötelessége lenne, mindig, mindenhol divatosnak lenni.

Visszagondolva gimi alatt nekem is papolhatott bárki, hogy tűrjem be a pólómat, hogy ne legyen kint a derekam, nem tettem. De legalább rajtam volt vastag kabát, de ezeken a lányokon az sincs, bőrkabátban, leggings-ben mennem az iskolába. Úgy tűnik, a fiatalabb generáció mindig felelőtlenebb lesz, és inkább megkockáztatják a tüdőgyulladást mintsem trendiségükből adjanak lejjebb.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások