Étel+Ital

A halált nem gyógyítja

5644

A kömény talán az egyetlen olyan fűszer, amit képtelen vagyok megenni - utálom az ízét, és ha a kajámban köményre lelek, tuti otthagyom! A kedvenc török étkezdémben legutóbb a pitán találtam köményt. Vagyis azt hittem, hogy kömény, de miután jobban megvizsgáltam, láttam, hogy nem kömény, hanem olyan, mint a szezámmag, csak éppen fekete. Megkérdeztem a törököt mi ez, mire ő kimondta a hátborzongató szót: kömény. Ne, az nem lehet! Na, jó, megkóstolom, hiszen nem mérgező - szerencsére az íze inkább hasonlított az ánizséra, mint a köményére, így jóízűen megettem a pitát. Persze nem hagyott nyugodni, hogy valami olyat ettem, amit bár köménynek neveztek, mégis ízlett, tehát akkor jogos a kérdésem, hogy mi ez, nem?

Katicavirág

A katicavirág a boglárkafélék családjában a melegkedvelők nemzetségébe tartozik, és mint ilyen, a Földközi-tenger mentén él, valamint az egyiptomi sivatag oázisaiban, a Perzsa-öbölben. Tehát, ahol meleg van és magas a páratartalom. Egyébként igénytelen növényről van szó, nem is évelő, hazánkban is jól elvan bárkinek a kertjében. Hivatalos neve Nigella sativa, a feketekömény elnevezés nem helyes, hitelesebb a fekete hagymamag. Egyébként az íze is minimálisan emlékeztet a hagyma ízére, de  épp csak egy pirinyót. A nigella virágai magányosan állnak a száron, illetve ennek oldalágain, a virágja kékes-fehér, a termőlevelei összenőnek és rekeszes magházat alkotnak, ezekben találhatóak a kis fekete magvak, melyek tojásdad alakúak, kicsit laposak, a mag belsejében apró "embrió" van.

Ázsiában, keleten, főleg a törökök, egyiptomiak előszeretettel használják fűszerként a kis magvakat, de az utóbbi években - nyilván a török vendégmunkásoknak köszönhetően - Európában is egyre terjed a felhasználása. Ázsiában étolajat sajtolnak a katicavirág magvaiból, az illóolajat az illatszeripar hasznosítja. A mag használható kenyérfélék fűszerezésére, tökös ételekbe, mindenféle káposztás kajába.

Gyógyszer!

Persze, hogy nem véletlenül merültem el a katicavirág magja után való kutakodásban, hiszen mint kiderült, ez valóságos csodaszer! Mohamed próféta szerint minden betegséget meggyógyít a halálon kívül, és már az ókori egyiptomiak is a fáraók aranyának nevezték. Egyiptomi papirusztekercseken találtak olyan feljegyzéseket, amelyek szerint a következő bajokra sikeresen alkalmazták és ma is használják a feketeköményt: felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség, gyulladások, bőrbetegségek, női panaszok, felső légúti megbetegedések, magas vérnyomás, alvászavar, fejfájás, asztma. A versenylovak hörgőbetegségeit még ma is ezzel kezelik az arab világban.

Üvegben

Dr. Peter Schleicher és Dr. Lutz Bannasch kimutatta, hogy a feketekömény kivonata, tehát az olaj, mely a magvakban található, nagyon hatásosan alkalmazható allergiás megbetegedésekre és bőrbetegségekre. Arra jöttek rá ugyanis, hogy a feketekömény-olaj rendkívül hatásos, a fentieken kívül jótékony hatással bír gombás fertőzésekre, reumára, sőt mivel telítetlen zsírsavakban gazdag, csillapítja a gyulladást, tágítja az ereket, szabályozza a vérkeringést.

Ha szeretnéd kipróbálni a Lehel téren a piacon, bármelyik keleti csemegéket árusító boltban és kulináris élvezeteket nyújtó üzletekben lehet megvásárolni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások