Étel+Ital

Juli spórol

5625

De hisz' nem vettem semmit!

Szerintem mindnyájan ugyanabban a közös cipőben járunk mostanában, nevezetesen abban, hogy egyszerűen nem jövünk ki a pénzünkből. Elképesztően drága lett minden, olyan drága, hogy csak pislogunk. Hiába minden, a pénz csak úgy folyik ki a kezeink közül, miközben se autónk, se nyaralónk, de luxushobbijaink sincsenek, csak egyszerűen élünk. Nemrégiben egy Angliából hazalátogató barátnőm hívott fel telefonon, s döbbenten kérdezte, basszus, mi történt itt, hisz olcsóbban vásárolok be Londonban egy élelmiszerboltban, mint itt a leszuttyadt CBA-ban. No igen, hiába ugrunk be csak egy esti gyors bevásárlásra, annyit hagyunk ott, hogy csak nézünk: de hiszen nem vettem semmit! Az árakon változtatni nem tudunk, de talán pár tanáccsal picit összeszedettebbek lehetünk, és megfogunk pár forintot.

Vásárolj okosan!

Az impulzusvásárlás következtében elguruló pénzecskéinket legügyesebben úgy foghatjuk meg, hogy teli hassal indulunk el bevásárolni. Ha ugyanis kopog a szemünk az éhségtől, hajlamosak vagyunk olyasmit is megvenni, amiről egyébként nyálelválasztás nélkül simán lebeszélnénk magunkat, vagy eleve meg se kívánnánk, hisz arra koncentrálnánk, ami valóban kell. És hogy mi kell? Sokszor ez is nehézkesen megy ott helyben, úgyhogy nyugodtan térjünk vissza őseink bevált módszeréhez, a listához. Persze ehhez kissé előre kell gondolkodni - kitalálni, mit főzünk, hány napra zsákmányolunk, hány étkezést kell megoldanunk stb. Ajánlatos tartani magad a listához, ha muszáj, kényszerítsd magad, és hozzávetőlegesen csak annyi pénzt vigyél magaddal, amiből a listán szereplő tételekre futja. Próbálj minél több napot lefedni egy vásárlással, így kisebb az esélyed rá, hogy olyasmit is megveszel, ami később a kukában végzi.

Végezz ár-összehasonlítást, és a környéken abba a boltba menj, ahol a legjobb minőséget kapod a legjobb áron - nem az a cél, hogy a spórolás jegyében silány és egészségtelen cuccokat együnk, hanem hogy ne kezdjünk el ész nélkül fogyasztani és felesleges itókákat, ételkéket vásárolni. Tartsd észben, hogy nem feltétlenül a hipermarketekkel jársz a legjobban, még ha elsőre úgy tűnik is, ráadásul ezek a melegágyai a felesleges költekezésnek. A "nagybevásárlás" aktusa alatt millió olyan holmi hajlamos a kosárba vándorolni, amit csak az okosan elhelyezett termékek agyunkra gyakorolt hatása vált ki belőlünk.

Tapasztald ki, hogy elvárásaidnak és pénztárcádnak mi a legmegfelelőbb, gondold végig, hogy nem jössz-e ki jobban például akkor, ha a digitális gyümölcsjoghurtok helyett jó minőségű joghurtot veszel, és magadnak aprítod bele a gyümölcsöt - így legalább nem lesz benne csontvelő sem. Járjunk piacra, vegyük azt, ami épp terem, ez a legolcsóbb és egyben a legjobb is a szervezetünknek. Az idehajóztatott narancs, kiwi és ananász helyett próbáljuk ki, hogy C-vitamin igényünket és ízlésünket kielégíti-e a savanyúság. A heti menük kitalálását is e köré építsük - abból induljunk ki, amit éppen kapni lehet, aminek épp szezonja van, egészen biztos, hogy ezek lesznek a legolcsóbb és legjobban eső receptek. Neked mi a trükköd?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások