Mi ez?

Mi ez? Édeskömény

5579

A kapormaghoz hasonló édeskömény magja az egyik legelterjedtebb gyógynövényünk, amit hagyományosan gyomorpuffadás ellen fogyasztanak. A világ minden táján megtalálható növény külsőleg a kaporhoz hasonlít leginkább, legalábbis ami a leveleit illeti - gyógynövényként a magját használják, ami már a patikákban is kapható. Már az illatából is kiérezni kissé csípős, fűszeres ízét, amit a benne található jótékony illóolajnak köszönhe - ez enyhíti a gyomorbántalmakat. Ezt a különleges anyagot 50-70 százalékban transzanetol alkotja, de megtalálható benne az alfa-fenchon is - az első édes, míg a második összetevő keserű és kámforos. Azért hasonlít annyira az édeskömény illata az ánizséhoz, mert esetenként egy kis ánizsaldehidet is tartalmazhat.

Mire jó?

Mint már említettem, az édeskömény hatékonyan enyhíti a gyomorpanaszokat, de más, kellemetlen tüneteinken is segíthet. Ha tea formájában fogyasztjuk, csökkenti a bélgörcsöket és a puffadást, olajával pedig javíthatjuk étvágyunkat, s ha ez nem lenne elég, hashajtóként és féregűzőként is használhatjuk. Az édeskömény segítségünkre lehet a rendszertelen menstruációk esetén is, összetevőinek hatására enyhíti a klimax tüneteit, jótékony hatással van a női hormonháztartásra. Ha tíz nappal az esedékes menstruációnk előtt elkezdjük inni az édesköményből készült teát, akkor segít beállítani a ciklust. A legjobb, ha a forró víz alá nem csak édeskömény, hanem cickafark is került. A legjobb egy teáskanálnyi édesköményt leforrázni két deciliter vízben, és étkezés előtt elfogyasztani.

Az édesköményt nem csak meginni lehet, számos problémán segíthet külsőleg is. Torokgyulladás esetén például öblögessünk édeskömény főzettel, de zsíros bőrünket is kezelhetjük vele, vagy szemgyulladásra borogatásként alkalmazhatjuk. 

Főzzünk édesköménnyel!

Spagetti
Hozzávalók: két darab édeskömény,  egy fej vöröshagyma, olívaolaj, 4-5 dl főzőtejszín, színes bors, szerecsendió, spagetti tészta és só. Először forró olajon megdinszteljük a felaprított hagymát és az édesköményt. Ízlés szerint fűszerezzük, majd ráöntjük a tejszínt, addig tartjuk a tűzhelyen, amíg be nem sűrűsödik. Ezek után megfőzzük a tésztát, majd ráöntjük a szószt.

Krémleves
Hozzávalók: két darab édeskömény, egy tejföl, gyömbér, só, bors
Megmossuk, majd feldaraboljuk az édesköményt, egy fazékba tett kevés olajon megpirítjuk, aztán vizet öntünk hozzá, és párolni kezdjük. Ez a legutolsó művelet akár 20 percet is igénybe vehet. A megfőtt és kellően kihűlt édesköményt pépes állagúvá turmixoljuk. Az így kapott turmixot visszaöntjük a lábasba, egy kis vizet adunk hozzá, hogy krémes állagot nyerjen, és melegíteni kezdjük. Közben friss gyömbért reszelünk bele, és sóval és borssal ízlés szerint ízesítjük. A tűzhelyről levéve a tejföllel behabarjuk, és már tálalhatjuk is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások