Mi ez?

Mi ez? Édeskömény

5579

A kapormaghoz hasonló édeskömény magja az egyik legelterjedtebb gyógynövényünk, amit hagyományosan gyomorpuffadás ellen fogyasztanak. A világ minden táján megtalálható növény külsőleg a kaporhoz hasonlít leginkább, legalábbis ami a leveleit illeti - gyógynövényként a magját használják, ami már a patikákban is kapható. Már az illatából is kiérezni kissé csípős, fűszeres ízét, amit a benne található jótékony illóolajnak köszönhe - ez enyhíti a gyomorbántalmakat. Ezt a különleges anyagot 50-70 százalékban transzanetol alkotja, de megtalálható benne az alfa-fenchon is - az első édes, míg a második összetevő keserű és kámforos. Azért hasonlít annyira az édeskömény illata az ánizséhoz, mert esetenként egy kis ánizsaldehidet is tartalmazhat.

Mire jó?

Mint már említettem, az édeskömény hatékonyan enyhíti a gyomorpanaszokat, de más, kellemetlen tüneteinken is segíthet. Ha tea formájában fogyasztjuk, csökkenti a bélgörcsöket és a puffadást, olajával pedig javíthatjuk étvágyunkat, s ha ez nem lenne elég, hashajtóként és féregűzőként is használhatjuk. Az édeskömény segítségünkre lehet a rendszertelen menstruációk esetén is, összetevőinek hatására enyhíti a klimax tüneteit, jótékony hatással van a női hormonháztartásra. Ha tíz nappal az esedékes menstruációnk előtt elkezdjük inni az édesköményből készült teát, akkor segít beállítani a ciklust. A legjobb, ha a forró víz alá nem csak édeskömény, hanem cickafark is került. A legjobb egy teáskanálnyi édesköményt leforrázni két deciliter vízben, és étkezés előtt elfogyasztani.

Az édesköményt nem csak meginni lehet, számos problémán segíthet külsőleg is. Torokgyulladás esetén például öblögessünk édeskömény főzettel, de zsíros bőrünket is kezelhetjük vele, vagy szemgyulladásra borogatásként alkalmazhatjuk. 

Főzzünk édesköménnyel!

Spagetti
Hozzávalók: két darab édeskömény,  egy fej vöröshagyma, olívaolaj, 4-5 dl főzőtejszín, színes bors, szerecsendió, spagetti tészta és só. Először forró olajon megdinszteljük a felaprított hagymát és az édesköményt. Ízlés szerint fűszerezzük, majd ráöntjük a tejszínt, addig tartjuk a tűzhelyen, amíg be nem sűrűsödik. Ezek után megfőzzük a tésztát, majd ráöntjük a szószt.

Krémleves
Hozzávalók: két darab édeskömény, egy tejföl, gyömbér, só, bors
Megmossuk, majd feldaraboljuk az édesköményt, egy fazékba tett kevés olajon megpirítjuk, aztán vizet öntünk hozzá, és párolni kezdjük. Ez a legutolsó művelet akár 20 percet is igénybe vehet. A megfőtt és kellően kihűlt édesköményt pépes állagúvá turmixoljuk. Az így kapott turmixot visszaöntjük a lábasba, egy kis vizet adunk hozzá, hogy krémes állagot nyerjen, és melegíteni kezdjük. Közben friss gyömbért reszelünk bele, és sóval és borssal ízlés szerint ízesítjük. A tűzhelyről levéve a tejföllel behabarjuk, és már tálalhatjuk is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jan
26
ismeretlen írta:
Még sosem fogyasztottam édesköményt, de ki fogom próbálni, köszi a cikket! :)
10:39
2
jan
26
donci írta:
imàdom, de csak pàrolva.
Pàrom nyersen kiloszàmra eszi : )

nagyon jo különben az emésztésre. Gyerekeknek is ezt adjàk teaként, ha puffadàsuk van.
10:53
3
jan
26
scarlett írta:
soha nem mertem kipróbálni, de majd most!!! köszi! :)
11:14
4
jan
26
Meggy írta:
Hmm... a teát kipróbálnám csak félek borzalmas íze van. Van aki kóstolta már? Milyen?
11:20
5
jan
26
dieselgirl írta:
na ha eleg kiserletezo kedvemben leszek, lehet bevallalom a lvest. ennek amugy most van szezonja? :)
11:44
6
jan
26
Curiosa válaszaMeggy írására:
Nekem ízlik a tea, holott általában fanyalgok mikor gyógynövényt iszok.
Általában reggel iszom, ha a gyomrom rosszalkodik.

Salátába szinte mindig rakok, én nagyon szeretem.
13:03
7
jan
26
donci válaszaMeggy írására:
édeskömény ize van! ; )

probàld ki, mézzel fincsi!
13:52
8
jan
26
beabanya válaszaMeggy írására:
"H" -betűs bébiétel gyártó cég által forgalmazott instant változatot próbáltam (megkóstolok mindent mielőtt gyerekeimnek adnám ) enyhén ánizsos (köptető) íze van de nem vészes, iható.

A fenti képen pedig olyan guszták, fotogének azok a köménykék meg is kívántam őket.
A recepteket pedig kipróbálom. (ha más nem, majd én megeszem)
13:56
9
jan
26
tiatia írta:
A kedvenc téli spagettimhez paradicsomos változatban készítem. Az eleje olyan, mint az itteni recept, csak tejszín helyett valamilyen paradicsom mártást adok: passzírozott vagy hámozott, mikor mi van otthon. Könnyebb nekem, mint a nehéz tejszínes. Ilyenkor nem szerecsendiót, hanem oregánót, bazsalikomot teszünk beke.
14:22
10
jan
26
oleandros írta:
... fini... csak nem társasági ital: fene tudja, ki hogy bírja...
14:25
11
jan
26
Meggy írta:
Köszönöm a válaszokat :)
14:38
12
jan
26
LadyGray válasza írására:
off: édi az avatarod, moncsicsi♥:)
17:07
13
jan
26
LadyGray írta:
Én articsókát szeretnék már enni:) de nem tudom azt nálunk hol lehet kapni:S
Édesköményt sem nagyon láttam még itt boltban, de majd jobban kinyitom a szememXD
17:09
14
jan
26
zahar írta:
Nagyon fincsi az édeskömény tea:) Finom, karakteres íze van.
17:29
15
jan
26
marta írta:
Hasfájós kisbabáknak teaként is ajánlják! Lilla, a lányom is azt itta csecsemőként.
18:28
16
jan
26
ismeretlen válaszaLadyGray írására:
Köszi! :)
19:52
17
jan
26
bugyigumi írta:
Én ittam már...Sajnos utálom az ánizst és mivel hasonlít ezért ez sem jött be.:(
20:31