Divat

Warhol magazinja

5516

Többek között egyik hiányossága kis hazánknak, hogy külföldön sokkal több sztárokkal és divattal foglalkozó lap jelenik meg. A nagy divatrajongók a divat blogokat olvasva rábukkanhatnak ezekre, hiszen az itt megjelent érdekes és látványos divatanyagokat előszeretettel elemzik a hobbi-divatújságírók. Illetve olyanok is felfedezhetik őket akik érdeklődnek a fotográfia és a hírességek világa iránt.

Az egyik ilyen népszerű magazin az Interview, amit leginkább arról ismerhetünk meg, hogy a legfelkapottabb sztárok pózolnak szexisen,  és provokítvabb környezetben, mint ahogyan azt más kiadványokban megszokhattuk. A fotó összeállításokon kívül más különlegességet is tartalmazott a magazin, például, hogy a cikkek a kezdetekkor szerkesztés nélkül kerültek az újságba vagy az egyik alapító Andy Warhol sajátos stílusában.A művész sajátos gondolkodásmódját az Andy Warhol filozófiája A-tól B-ig és vissza című könyvből ismerhetjük. Ebben az írásban az információtechnológia eszközeinek személyessé tétele révén megváltoztatja a művészről és a művészetről alkotott korábbi képünket, filozófiáját biznisz filozófiaként definiálja, ez a pénz iránti őszinte érdeklődést mutató művészet. Ezek mellett olvashatunk a divatblogokról - amiket már korábban bemutattunk - és különböző kulturális hírekről film, zene és művészet témakörben, és természetesen a divatra éhes olvasótábort is kielégítik a szerkesztők a következő szezon trendjeiről és a tervezőkről szóló írásokkal. De nézzük, hogyan is indult mindez!

Címlapokért kattints ide!

Az Interview-t egyik kedvenc művészem, ahogy már fentebb is írtam, Andy Warhol, a híres pop-art ikon és három újságíró, Gerard Malanga, Paul Morrissey és John Wilcock alapították 1969-ben. A kiadványt célzottan a híresség-kultuszra koncentrálva hozta létre a négy alapító. Malanga elég hamar, már a negyedik lapszám után távozott Európába, helyére később számos más szerkesztő került. Az alapítók mellett sokan megfordultak a lapnál, sok barát is, ilyen volt például Terry Ork, aki Paul Morrissey barátjaként került a magazinhoz. Terry szintén közreműködött a lapnál, de mellette a Cinemabilia nevű üzletben is dolgozott, ahonnan számos korai állóképet vett kölcsön az Interview. A Cinemabilia egy apró boltocska, ami a hetvenes években arról volt híres, hogy az egész üzletet a filmeknek és könyveknek szentelték.

A későbbi szerkesztők közül az egyik Bob Colacello volt, aki a Georgetown Egyetemen végzett. A szüleivel Long Island-en élt, és Manhattanbe járt iskolába, hogy mester diplomát szerezzen filmkritika szakon. Mielőtt Bob vezető szerkesztő lett, mindössze huszonöt dollárért írt filmmel kapcsolatos cikkeket a magazinnak, kiegészítve azt a fizetését, amit a Nina Needlepoint-nál kapott varrásminták készítéséért. Ebben az időben az újság a Studio 54 nevű legendás szórakozóhely hírleveléből táplálkozott a cikkeket illetően. A Studio 54, a hetvenes nyolcvanas évek leghíresebb New York-i diszkó-ja volt. Olyan népszerűségre tett szert, hogy még film is készült róla, így jelenhetett meg a mozivásznon, de persze a mozi mellett számos sorozat helyszínéül is szolgált. A megjelent interjúknak az a különlegessége, hogy hírességek kérdeztek hírességeket, így sokszor leleplező, bizalmas és minden esetben nyílt beszélgetések születtek.

Warhol élete vége felé már felhagyott lapja mindennapi ellenőrzésével, így a magazin kezdett sokkal hagyományosabb stílust felvenni a divatéletre fókuszálva - ekkor alakult ki a magazin ma ismert tartalmi formája. Az egyik különlegesen emlékezetes divatanyag a 2008-as júniusi számban jelent meg, melyben Marc Jacobs-t Andy Warhollá sminkelték és öltöztették, ami nem is áll tőle olyan távol - sőt, sokak szerint kifejezetten illett hozzá. A Louis Vuitton zsenijén kívül pedig pózolt már nekik többek között a legújabb férfimodell üdvöske, Madonna új pasija, Jesus Luz is, a magazin negyvenedik évfordulóján, 2009-ben pedig Kristen Stewart - igazodva a Twilight őrülethez - szerepelt a címlapon.


A fenti írás gyakornokunk tollából származik, fogadjátok szeretettel!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások