HotCot

Ingyenes oltás HPV ellen!

5582

Újbuda Önkormányzata térítésmentesen biztosít HPV vírus elleni oltást minden a kerületben lakó 13 éves lánynak. Újbuda Önkormányzata 2010-ben minden 13 éves leány számára, aki 1996. és 1997. január 1. és december 31-e között született és állandó XI. kerületi bejelentett lakcímmel rendelkezik, térítésmentesen biztosítja a HPV vírus elleni védőoltást. Ezenkívül azoknak a hölgyeknek, akik 1991. január 1. és 1995. december 31. között születtek, és állandó bejelentett lakcímük is a kerületben van, azoknak az Önkormányzat a költségek felét átvállalja.

Az Önkormányzat felmérése alapján a kerületben a 13-14 éves korosztályba 425 fiatal lány esik bele, és fontos, hogy ez a generáció megkapja a háromkomponensű szérumot, amely védettséget jelent a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV vírus ellen.

A HPV vírus elleni teljes védettség kialakulásához 3 oltást kell beadni fél év alatt, melyet a körzeti gyermekorvosok adnak be előre egyeztetett időpontban. A harmadik oltás végén a lányok kék karszalagot kapnak, amellyel igazolják a HPV vírus elleni védettségüket. Az első oltások beadására 2010. január 25-29. között kerül sor.

Magyarországon 2006 óta elérhető a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás. Ez a vakcina a még nem fertőződött hölgyeknek csaknem 100%-os hatékonysággal gátolja a méhnyakrák kialakulását. Évente közel 1200 új beteget diagnosztizálnak és kezelnek méhnyakrákkal. A HPV-vírus komoly megbetegedéseket is okozhat, akár halálos kimenetelű méhnyakrákot. Újbuda Önkormányzata is kiemelt fontosságúnak tartja e betegség ellen való védekezést, így fellép a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV vírus ellen.

Azok, akik nem a kerület gyermekorvosi szolgáltatásait veszik igénybe, de állandó bejelentett lakcímmel rendelkeznek, azok a XI., Zsombolyai u. 4. sz. portán, vagy az itt letölthető nyilatkozattal jelentkezhetnek programunkra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások