Mi ez?

Magzatnak decibelt

5554

"Mióta manócska megfogant..." kezdetű mondatok és a bébibiznisz szárnyalása óta tudjuk, hogy nincs az a blőd találmány, amit ne lehetne beadagolni a várandós nőknek. Hallottunk már speciális vitaminokról, ásványvízről és még ki tudja mi mindenről, de az igazi nagy dobás eddig váratott magára - Ritmo, a fejlett hangrendszer.

Tiszta sor, hogy mi magunk hallgatunk zenét, fülhallgatóval vagy anélkül, kikapcsolódásból vagy épp a munkát elősegítve. Régebben is hallottunk már mendemondákat, sőt megalapozott tanulmányokat is, amik szerint magzati korban is erős kötődés alakulhat ki a zenével. Ezt magam is tapasztaltam, mikor családi barátaink azt mesélték, hogy a szaxofonon játszó apuka igen hangos gyakorlása mellett úgy alszik a gyerek, mint a tej, hiszen már az anyaméhben is számtalanszor hallotta a hangszert. Aztán ott van még a porszívó, és még több monoton, zajnak tűnő hang, ami a várakozásokkal ellentétben pont, hogy megnyugtatja a kicsiket.

A Ritmo hangrendszer épp a zene nyugtató hatására épít, méghozzá úgy, hogy célzottan a hasfalra irányítja a hangot, ami ezáltal még könnyebben eljut a magzathoz. Nem túl bonyolult szerkezetről beszélünk hiszen az egész egy hasra tépőzárazható, négy hangszórót rejtő övből és egy zenelejátszóból áll, amire természetesen mp3 formátumban pakolhatunk muzsikát. Mit érne egy reklám érzelmi tartalom nélkül, így hát nem meglepő, hogy az ominózus termék kapcsán kihangsúlyozzák az édesapák szerepét, akik felmondhatják a meséket, amiket aztán a lejátszóra feltöltve bármikor elindíthat a várandós nő. Azt senki ne várja, hogy a köldökzsinór elcsippentése után a bébi ledarálja Andersen összesét, de kétségtelenül közelebb hozza apát és magzatot a felolvasósdi.

A magzati korhoz köthető több tudományos felfedezést is tanulmányoztak a hangrendszer kialakítása során, ezek közül talán a legfontosabb felfedezés a Leicester Egyetem egyik kutatójához, Dr. Alexandra Lamont-hoz köthető, aki kutatásai során felfedezte, hogy a babák még születésük után egy évvel is emlékeznek azokra a hangokra, amiket az anyaméhben hallottak. Persze lehet kételkedni a találmány hasznosságában, de annyi biztos, hogy halláskárosodást nem okoz a magzatnak, mivel hangerőszabályozója mindig az optimális szinten mozog. Ha pedig épp a parkban sétálgatunk miközben gyermekünk apja ránkcsörög, egészen nyugodtan kapcsolhatjuk neki a magzatot, hiszen a 129,99 dolláros készülék iPhone-nal és Blacberry-vel is kompatibilis.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások