Test

Te jársz oda?

5544

Emlegetjük milliószor a szűrővizsgálatok fontosságát, s rendszeresen elzarándokolunk mi is a nőgyógyászhoz, hogy elvégezze az éves citológiát, megvizsgáltatjuk mellünket is. Bár nem szívesen, de fogorvosunkat is felkeressük, viszünk röntgent, tömetünk, fúratunk, ha kell. Sokan háziorvosuktól laborvizsgálatot is kérnek, csak hogy tudják, minden rendben van. De van egy mumusnak tűnő szűrés, van egy olyan szerv, aminek állapotáról nem tájékozódunk olyan rendszerességgel, mint kéne. Igen, a tüdőről beszélünk.

Sokak emlékezetében élhet még a kép, hogy elvileg minden évben levelet küld az illetékes tüdőszűrő állomás, hogy lassan be kéne fáradni. Ám sajnos ez már a múlté, mostanra önkéntes alapon kell elzarándokolni, mint ahogy a fent említett rendelőkbe is. Gyors körkérdésem alapján azonban egyértelmű, hogy ez éves szinten nem igazán jön össze. Sőt, legnagyobb megdöbbenésemre nem egy és nem kettő olyan válasz is érkezett, hogy még soha életükben nem jártak tüdőszűrésen. Persze kinek van kedve foglalkozni vele, megtudni a rendelési időt, odamenni, várni, leletért visszamenni vagy hetekig izgulni, míg kipostázzák. Nyilván senkinek. De sokaknak ahhoz sincs kedvük, hogy röntgensugarakkal bombázzák a mellkast, hisz az mégiscsak para.

És most jön a szónoklat

Pedig kellenek azok a sugarak, és kell a vizsgálat is! Személy szerint én is hanyagoltam jó sok évig a szűrést, mígnem a napokban olyan panaszaim lettek, hogy kénytelen voltam megejteni ezt a kellemetlen kitérőt. Szerencsére a leletem negatív lett, de elmondhatom, szinte már láttam magam a koporsóban, de legalábbis a kemoterápiás tömlővel az oldalamon. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen fura viszonyban a tüdőmmel, de az az a szervem, aminek az elrákosodásától a leginkább tartok. És nem azért, mert arra van a legnagyobb esélyem, hanem azért, mert az biztosítja az éltető levegőt, és ki akar évekig fuldokolva, embertelen körülmények között távozni a földről, ugye. Meg egyébként is. Valamiért rossz érzésem van ettől, ezért inkább nem akartam szembenézni a tényekkel.

Tény, hogy a tüdőrák többnyire a dohányosokat sújtja, dacára minden olyan, általuk szeretve dédelgetett mesének, ami tüdőrákos antidohányosokról vagy száz éves láncdohányosokról szól. A tüdőrák tízből kilencszer a cigiseket vagy az egykori cigiseket éri el. Persze tudjuk, hihetetlen mennyiségű ember dohányzik az országban, így elég nehéz megmondani, mi lenne, ha senki nem füstölne. Valószínűleg kevesebb lenne a tüdőrákos megbetegedések száma, de vajon mennyivel? Sosem felejtem el kedvenc gyógymasszőröm szavait, aki főállásban boncmester: "Egy nagyvárosi, budapesti ember tüdejét megnézve hidd el nekem, negyven év tapasztalattal sem tudom feltétlenül megmondani, hogy dohányzott vagy nem. Mindkettő fekete, mint az éjszaka." - Nem mondom hogy jó hír, s az sem, amit még hozzátett, miszerint annyi rákosban turkált már, hogy számolni sem tudja, és tök mindegy mit csinálsz, a genetikai hajlamon segíteni nem lehet.

És persze nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ha már hajlamunk van rá, ha már szennyezett levegőben aszalódunk, ha már dohányzunk aktívan vagy passzívan, szánjunk rá évente egy órát arra, hogy időben kiderüljön a baj. Az ily módon kiszűrt tüdőrákok aránya az egykori 50 százalékról 20-30-ra esett az elmúlt években a szűrési rendszer szétesése miatt. Ez azt jelenti, hogy eddig 100 rákosból 50 panaszai megjelenése előtt megkezdhette a gyógyulást, míg manapság csak 20-30 ilyen szerencsés. A fennmaradó 70-80 embernek pedig valószínűleg már késő.

Ijesztgetésnek pedig

Közvetlen környezetemben három ember életét mentette meg a tüdőröntgen, és ebből csak egyiküknél diagnosztizáltak tüdőrákot. A másik két esetben nyirokrákra derült fény a röntgenképből. Persze ekkor még nem a diagnózist kapod, csak azt, hogy valami nincs rendben. Azóta mindnyájan rendben vannak, mirigyeket, tüdőrészeket operáltak ki, kemókat kötöttek be, sugarakat záporoztattak, de megérte. Az összes szerettem teljesen gyógyultnak nyilvánították. Három élet, ami a szűrésnek köszönhető. Amíg a tüdőrák kiszagoló kutyák még csak a távoli jövő diagnosztái, addig ez van, úgyhogy sipirc!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások