Étel+Ital

Juli és a tojglik

5538

A tojás különböző madarak, hüllők és néhány emlős szaporodási kelléke, de Juli az alábbiakban leginkább az általunk fogyasztott tojásokról beszél. A tojás ugyanis ősi táplálékunk, sőt sokan még kultikus jelentőséget is tulajdonítottak neki az idők folyamán.

Rendkívül sokféle tápanyagot tartalmaz a tojás, gyakorlatilag mindent, kivéve szénhidrátot, C-vitamint és élelmi rostot. Egy tyúktojás átlagosan hatvan gramm, amelyből tizenkét százalék a héj, kétharmad rész a fehérje és egyharmad a sárgája. A fehérje kilencven százaléka víz, a sárgájának pedig a fele. Egy tojás közel húszféle esszenciális zsírsavat és hét gramm fehérjét tartalmaz, zsírtartalma táplálkozás-élettani szempontból optimálisnak mondható, mert a hat grammból - ami egy tojásban van - egyharmad telített és kétharmad telítetlen zsír. A vitaminok közül D-, E-, A-, B2-, B12-vitaminok lapulnak a tojásban, ezen felül folsav és pantoténsav is a jótékony összetevők csapatát erősíti. Most, hogy ezt már tudjuk, nem kell meglepődni, hogy a világ számtalan reggelizőasztalán kiemelt helyet kap a tojás. A szénhidrátot a teljes kiőrlésű kenyérrel, a C-vitamint a narancslével lehet mellé tolni.

Bio, almos, ketreces

Óriási probléma, hogy mióta Juli tudja, mit jelentenek a tojásra pingált számok, hiába kergeti a 0-ás jelzésűeket, sehol nem talál. Komaasszonya, Zsófi sem leli a 0-ás tojglikat, pedig ő a biopiacokat is jól ismeri. De miért is fontos ez nekünk? Nos, néhány éve - EU-szabvány - Magyarországon is jelölni kell a kereskedelmi forgalomba kerülő tojások előállítási formáját, körülményeit, származási helyét, eltarthatóságát, ebből a két leglényegesebb a legelső szám- és a betűkód. A tojáson lévő piros pecsét első száma azt mutatja meg, hogy: 0 - organikus tojás, 1 - szabad tartású tyúkból származó tojás, 2 - mélyalmos tojás, tehát sok tyúkocska egy nagy ólban (maximum háromszázötven), és végül a leggyakrabban beszerezhető tojásféleség a 3-as számmal jelzett, amely a ketrecben tartott állatból jövő tojásokat jelöli. Ezt annyira nem élvezik a tojók...

Jó tojás

A tojásba nem lehet belelátni, mármint szabad szemmel, átvilágítója meg nem sokunknak van az otthonában. A legegyszerűbb módja annak, hogy hiteles információt szedjünk ki a tojásból frisseségére vonatkozólag, az a következő procedúra útján lehetséges: "4,5-4,5 dl vízhez 48, 38, illetve 25 gramm sót adunk. Az a tojás, amelyik az elsőben a felszínre jön, legalább 7 napos, amelyik a másodikban is, az legalább 14, míg amelyik a harmadikban is, az már legalább 3 hetes."

Tiszta?

Nem mindegy, hogy mennyi idős a tojás, ugyanis a frissebbekből kell habot verni, lágytojást főzni, a több napos-hetes elmegy keménytojásnak vagy sütibe, palacsintához. Mindegy mi lesz a tojásból, a lényeg, hogy alaposan meg kell tisztítani. Akár még le is fertőtleníthetjük ecettel, persze nem hipóval, ahogy néhány városi öregasszony csinálja. Ha több tojást szeretnénk felhasználni, érdemes mindegyiket külön-külön beleverni egy pohárba, hogy ha véletlenül valamelyikkel minőségi probléma adódna, akkor ne kelljen az összeset a sutba dobni. A tojást akár le is fagyaszthatjuk ám, s így akár fél évig is eltarthatóak - persze nem egészben! Fel kell törni, alaposan össze kell keverni, és műanyag edényekben lefagyasztani. Kiolvasztásnál ne az ártó mikroszellemeket használjuk, mert rögtön megfőnek a tojásaink, szobahőmérsékleten szedjük ki azokat a hibernált állapotból!

Juili praktikái

Juli születésnapjára kapott egy könyvet, amelyben számtalan praktika van, természetesen a tojásról is. Nagyi azt mondja, ha nem akarjuk, hogy főzés közben a tojások héja megrepedjen a hőmérséklet-változástól, vagy az edény aljával történő koccanástól, és hogy ezáltal kifodrozódjon a fehérje, akkor tegyünk sót a főzővízbe valamint a tojások héját kenjük be citromlével, mert ezek az anyagok összehúzzák a tojáshéj alatt található bőrt és nem engedik kifolyni a belsejét. Ha buggyantott tojást készítünk, akkor a főzőlébe tegyünk egy evőkanálnyi ecetet, erre ugyanis allergiás a tojás, így a fehérje biztosan a tojásunk sárgája köré gyűlik majd, szép koncentrikus körként. Keményre úgy verhetjük fel a fehérjét, hogy egy csipetnyi sót teszünk bele. Neked vannak ismeretlen praktikáid? Ide velük!

Nyersen, főve, sütve

Tojásból rengeteg étel készíthető, de akár nyersen is fogyasztható. Nagyobb a fertőzés veszély természetesen, de 0-ás, friss tojásból szalmonellatámadás a legritkább esetben következik be. Te hogy szereted?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások