Test

Puha és sima, mi az?

5526

Nem tudom mi lelte az ujjaimat, de sorra szétesnek. Értsétek ezt úgy, ahogy mondom, a körömágyam alatt és a legfelső ujjpercem között a bőr berepedezett, hámlik, akár olyan mélyen is, hogy vér serken. Ehhez hozzájön még az is, hogy a körmeimmel szívesen kapargálom ezeket a bőrnyúlványokat, amik rendre beszakadnak, ahogy kell, és sokszor hetekig ott éktelenkednek - leginkább a hüvelykujjamon - a nyomok, a sebek és a hegek. Komolyan úgy néznek ki a kezeim, mint egy önpusztító, depressziós kis spinének.

Mi történik?

A csípős hideg nem tesz jót a kezeinknek, először kipirosodik a bőr, majd ha a folyadékot nem pótoljuk, kiszárad, kirepedezik, és jönnek a sebek. Leginkább a körömágy melletti bőr, ami a legkorábban megadja magát, de ugyanígy járhat akár a kézfejen lévő puha bőr is. Mivel télen jóval kevesebb vitamin jut a szervezetünkbe, ezért jóval rosszabb állapotba kerülnek körmeink és hámrétegünk, ami legvégső esetben begyulladhat és ekcémásodhat.

Krémes?

A drogériák polcai tele vannak kézkrémekkel, olcsó, olcsóbb, aranyár. Kinek-kinek a bukszája szerint. Ezek a krémek általában a glicerinnel játszanak, de sajnos minél többet használjuk ezeket a kenőcsöket, a hidratálás a visszájára fordul, és a glicerin elkezdi kivonni a nedvességet a bőrünkből, tehát még jobban kiszárad. Egyébként ugyanez a helyzet az ajakírokkal is, minél többet kened a szádra, annál inkább repedezik. Érdemes olyan termékeket vásárolnunk, amelyekben E-vitamin, olívaolaj, tejprotein és B5-provitamin van, persze csak akkor, ha se időnk, se energiánk házi készítményekkel pepecselni. Mindenesetre mi most megint a saját magunk által elkészíthető gyógymódokat javasoljuk.

Esténként

Hetente egy-két alkalommal lefekvés előtt, a napi rendes tisztálkodásba iktassuk a kézfejeink ápolását is. Először durva szemű só, olívaolaj és citromlé keverékével radírozzuk le a bőrt, majd készítsünk fürdőt a kezeinknek: Egy liter vizet forraljunk fel, tegyünk bele egy marék körömvirágot és egy marék zilizlevelet, tíz perc ázás után tegyük bele a praclijainkat, és áztassuk benne negyed órán át. A zilizlevélből olyan nyák jön ki, amely táplálja a száraz bőrt, és ha az már esetleg repedezett megelőzi a gyulladást.

Éj leple

Ha nem csak ápolásra, de gyógyításra is szüksége van kezeünknek, akkor nem ússzuk meg azt a számomra cseppet sem kényelmes módszert, ami helyre ránthatja a kéz bőrét. Juli megesküszik az általa elkészített és kipróbált csodaszerre, amit egyszerűen, olcsón bármikor összerakhatunk. Egy teáskanál kell mindenből: zabliszt, mandulaolaj vagy olívaolaj, rózsaolaj, méz, citromlé, glicerin - a patikában kapni, ezeket alaposan elkeverjük, rákenjük a kézre - nem kell vastagon -, cérnakesztyűt húzunk, és reggel citromlével lemossuk az egészet.

Előzz!

Ha nem akarjuk átélni a száraz, kirepedezett bőr gyötrelmeit, akkor minden hideg reggelen, mielőtt elindulunk, vékonyan kenjük be a kezünket akár általunk készített kézkrémmel, akár körömvirágkrémmel, de persze, ha ráfixáltunk valami márkás cuccra, akár azzal is, a lényeg, hogy pótoljuk a vizet, és minden esetben hordjunk kesztyűt, sose várjuk meg míg lefagynak, elgémberednek, kipirulnak a kezeink.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások