Szépség

Mert ez műanyag

5528

Így hangzik az egyik retro reklám szlogenje, bár most korántsem műanyag nyílászárókról lesz szó, hanem azokról az olykor valóban műanyagból készült darabkákról, amiket körmeinkre ragasztva viselünk. A műkörmök divatja már jó néhány éve töretlen, amiért lehet rajongani, de ha nem egyezik az ízlésünkkel, megeshet, hogy fancsali képet vágva elfordulunk, mikor meglátunk egy nem éppen kifinomult kézfejet. Vegyük sorra, hogy milyen megoldások léteznek, hiszen bár van szinte láthatatlan műköröm, azért bőven akadnak olyan megoldások amikről messziről virít, hogy ez bizony műanyag.

Rágod, törik, papírvékony

Megeshet, hogy a műkörmöt vészmegoldásként ragasztjuk magunkra, hiszen saját körmeink folyton letöredeznek, vékonyak, vagy kényszeresen rágcsáljuk őket. Aki ezt a megoldás választja, minden bizonnyal nem szeretne hivalkodó plasztikdarabokkal ékesített kézfejjel élni, így a diszkrét megoldás mellett voksol. Az igazán ügyes műkörmömkészítők képesek megőrizni a natúr hatást, így egészen rövid, a természetestől nem sokkal eltérő vastagságú körmöket készítenek. Persze ez a megoldás sem alkalmazható a végtelenségig, hiszen hosszú távon a már amúgy is egészségtelen körmök teljes elvékonyodásához vezet. Okos döntés a hagyományos francia manikűrt választani, így az alapból rövid körmök még diszkrétebb hatást keltenek. Notórius körömrágóknak tanácsoljuk, hogy a műkörmös időkben visszatartott rágcsálást próbálják a saját körmeikkel szemben is alkalmazni!

Ha a feltűnőbb látszatra adunk, jöhet a hosszabb, vastagabb köröm, amiről bár süt, hogy nem valódi, mégsem túl hivalkodó. Az igazán tartós hatás érdekében megéri épített körmöket kérni, hiszen ezek biztosan nem törnek le, bár folyamatos szinten tartást igényelnek attól függően, hogy milyen gyorsan nő a körmünk. A lakkozásról persze akkor sem kell lemondanunk, ha nem saját körmeinkkel élünk, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a gyöngyházas - még a sötétebb árnyalatok is - megsokszorozzák a műköröm hatását, ezekkel akár fennhangon hirdethetnénk: Hahóóó ezek nem valódiak.

Körmök támadása

Riasztó és már-már aggasztó trend ütötte fel a fejét, ami vírusként terjed, és úgy tűnik, hogy sosem lesz vége. Hiába gondoltuk, hogy a műkörmöknek is muszáj a kényelmet és a funkcionalitást szolgálniuk, mikor meglátunk egy szúrósan egyenesre reszelt műremeket, minden megfordul a fejünkben, csak az előbbi jelzők nem. Az új trendre számítani lehetett, miután hosszú évekig a műkörmök többségét szögletesre reszelték, de a boszorkánykarmok divatja azért elgondolkodtató. Mégis miről vagyunk képesek lemondani a műkörmök érdekében, mert az még oké, hogy akad olyan, akinek bejönnek az önvédelmi eszközként is remekül használható körmök, de képtelenség, hogy a karmokkal ne okozzunk sérülést magunkon vagy máson. Szeretjük, gyűlöljük, viseljük vagy hátat fordítunk eme trendnek, tény, hogy megkerülhetetlen.

Ha igazán meghökkentő körömjelenségekre vágyunk, egészen a Távol-Keletig kell utaznunk, ahol már konkrét fesztiválokat szerveznek a körömdíszítés megszállottjainak. Ha a tűhegyesre reszelt körmök láttán meghőkölünk, akkor az agyondíszített, apró figurákkal és művirágokkal megtoldott körmök láttán sanszos, hogy hátast dobunk. Több kérdést is felvet ez az újabb divathullám. Elsőként: Miért? És ez most nem az a miért, amit alkalomadtán a Parnasszusról a világba ordítanánk, hanem mert valóban tisztázatlan a túlépített körmök funkciója. Frissen felszerelt, hagyományos műkörmökkel sem könnyű elvégezni az olyan egyszerűnek tűnő mozdulatokat mint az aprópénz felszedése, vagy a papírlapok szétválasztása, akkor mit csinál az a nő, akinek babák és pillangócskák ékesítik a körmeit? Érthetetlen. Nem véletlen, hogy a Távol-Keleten rendezik a körömszépítő versenyek többségét, mivel ezekben az országokban szárnyal a szépségipar, ami számokban annyit tesz, hogy csak 2008-ban 2.2 milliárd dollárt termelt. Számadatok ide vagy oda, a funkciót még mindig nem leljük, és bizonyára örökre rejtély marad, bár elnézve a mutatós kreációkat örömmel végigkövetnénk egy tizenöt centis műkörmöm-építményt viselő nő napját. Garantált börleszk élmény.

Többet is nézegetnél?

Számtalanszor hallottuk már az örökérvényű jótanácsot, miszerint a rövid, sötét árnyalatú körmök a legkifinomultabbak. Úgy tűnik, hogy a műkörömdivat hátat fordít eme tanácsnak, így az idei évben is bizonyára több, metál-, neon-, és gyöngyházszínre mázolt sokcentis körömmel találkozunk majd. A díszítések tárháza -úgy mint a színeké- szinte végtelen, így a festett motívumoktól kezdve az apró kövekig minden előfordulhat a műkörmökön. Muszáj szót ejtenünk a műkörömépítéssel járó költségekről is, hiszen ez is, mint minden plusz, amit magunkon viselünk, többlet kiadással jár. Anyagtól, minőségtől és szalontól függően háromezertől akár tízezer forintig terjedhet a skála, de persze itt is akad csináld magad verzió. Nem a drogériákban kapható bezacskózott plasztikkörmökről beszélünk, hanem egy némileg kreatívabb és időben is hatékonyabb megoldásról, ami egyelőre csak szintén ázsiai nőtársainknál divat. Nevezzük instant díszítésnek a megoldást, hiszen lesarkítva erről van szó: a műkörmöket előre díszítve, kis kövecskékkel, babákkal, tündérekkel, csillámokkal és a jó ég tudja még mi mindennel megspékelve is beszerezhetjük. Ezek után nincs más dolgunk, mint felragasztani a műremeket, és gyönyörködni a látványban, no meg valahogy abszolválni az egyszerűnek tűnő kézmozdulatokat.

Gondold meg!

Ha egyszer felépült a köröm nem lehet csak úgy megszabadulni tőle: vagy újratöltést igényel, vagy csonkig kell reszeltetni. Nézegethetünk bármilyen elborult körömkreációkat, de talán még ezeknél is borzasztóbb az a látvány, amit egy félig lenőtt műköröm nyújt. Kimondva kimondatlanul is olcsó kurvás összkép ez, teljesen mindegy, hogy az öltözék és a frizura rendben van. Ez azonban nem az egyetlen probléma, amivel egy körömmániásnak számolnia kell, hiszen ott van még a stílus kérdése. Érthető, hogy akad olyan alkalom mikor műkörmöt építtetünk, de a jeles esemény lecsengése után a köröm továbbra is a kezünkön marad. A sokcentis, strasszokkal díszített köröm megjelenést kíván, és ettől senki sem tekinthet el.Természetesen nem arról van szó, hogy a műkörmökhöz csak tiptop öltözék dukál, de sportcipővel és a harlemi őslakosok viseletére emlékeztető casual divattal párosítva egyszerűen összeegyeztethetetlen. Hasonló zavart kelhet a gyanútlan embertársakban az agyondíszített köröm és az agyonöltözött nő kombója is, ami már csak egy égősort kíván magára, és máris beállhat a sarokba karácsonyfának. Mindegy, hogy kényszerből vagy a szépérzék hiányából döntünk a műkörmök mellett, de ha van aranyszínű lakk, akkor legyen arany középút is, így mesterien megformált körmeink külsejét magunk és mások kímélése érdekében próbáljuk összhangba hozni mindenkori megjelenésünkkel. Jobb lesz így mindenkinek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások