Szépség

Halott lelkek fodrászai

5527

Régóta tudjuk, hogy a bizarr és különc arcok legalább akkora létjogosultsággal bírnak a divat világában, mint a legkifinomultabb tervezők. Következésképpen szó sem lesz konvencionális szabásvonalakról, jól bejáratott frizurákról, hiszen mostani főszereplőink munkásságát még maga Sweeney Todd is megirigyelné, hiszen van itt minden: álmosvölgyi miliő, szétcincált hajak, csattogó ollók, morbid szalonok és mesés karrierek.

Charlie és a hajgyár

Bár még csak huszonhárom éves, Charlie Le Mindu már most álomkarriert tudhat magáénak, amit pusztán önmagának és végtelen fantáziavilágának köszönhet. Nem kis elrugaszkodottság szükséges ahhoz, hogy valaki a levágott emberi hajban lássa meg a potenciális alapanyagot egy nadrághoz vagy táskához. Nos, Charlie ezt teszi, jóllehet karrierjét "csak" fodrászként kezdte - bár nem a hagyományos felállásban. Charlie tizenhárom évesen szeretett bele a hajvágásba, amikor nagyanyja Bordeaux-i szalonjában először fogott hajvágó ollót a kezébe. A családi háttér nemcsak a nagyi oldaláról adott kellő löketet a srác karrierjéhez, hiszen szülei autószerelőként dolgoztak -igen, anyja is- de emellett a festészet és a régi használati tárgyak megbütykölése is a hétköznapok részét képezte. A parókakészítő mester a lehető legjobb helyen kezdett karrierje alapozásába, amikor beállt a Le Petit Salon fodrászai közé. Az ominózus szalon profiljához az ivászat és a dohányzás éppúgy hozzátartozik mint a hajfestés, szóval valahol a kocsma és fodrászat metszéspontján áll. A közös berúgás és a folyton dübörgő punk zene nem szegte Charlie kedvét, sőt mi több, saját elmondása szerint rengeteget tanult abban az időben. Bár már a sörözéssel egybekötött hajvágás is rendhagyónak tűnik a mi jól megszokott mosás-vágás-szárítás-perkálás rendszerünkben, de ez még csak a jéghegy csúcsa. A kétezres évek elején Charlie berlini klubokban dolgozott, de nem a sörcsap mögött állt, még csak nem is ruhatáros volt, hanem fodrász. Igen, a német fővárosban szeretik összekötni a kellemest a hasznossal, így akad olyan szórakozóhely, ami saját fodrászattal is rendelkezik. Mi más passzolhatott volna jobban a rebellis hajszobrászhoz, mint az este tizenegykor kezdődő, és hajnali hatkor végződő munkaidő? Ja, és ne feledjük, főhősünk ekkor még csak tizenöt éves volt.

Charlie munkáit itt csekkold!

Persze az éjjeli fodrászkodást sem lehet a végsőkig folytatni, így Charlie Londonba költözött, ahol meglévő kapcsolatait fenékig kimerítve nyílegyenes pályára állította saját karrierjét. Ma már a nagy divatházakhoz hasonlóan szezonról szezonra bemutatja saját kollekcióját, aminek minden darabja száz százalékban emberi hajból készült. Legutóbbi kollekciójában láthattunk fejre épített Eiffel tornyot, fonatokból álló maszkot, tollpelyhekre emlékeztető, hajból készült szoknyát és fejtetőre épített ajkakat, amiket jó eséllyel Dalí szürrealista szófája ihletett, amit a festőzseni Mae West színésznő ajkairól formált. Mára a parókakészítés is Charlie profiljához tartozik, sőt a későbbiekben talán ez válik karrierje legnagyobb húzóerejévé. Azon pedig már ki sem akadunk, hogy a parókakészítő legnagyobb rajongója nem más, mint a hasonlóan elrugaszkodott Lady Gaga. Románcuk olyannyira tombol, hogy az énekesnő legújabb, Bad romance című klipjében is valódi Le Mindu parókát visel, és persze nem ez az első és egyetlen alkalom. Bizonyára szép számmal akad olyan elborult divatőrült, aki mindent megadna egy eredeti, Charlie által készített parókáért. Ez esetben a minden is túl kevésnek bizonyul, hiszen fura fazonhoz fura szemlélet dukál, így Charlie parókáit csupán kölcsönözni lehet, vagy múzeumban nézegetni őket, hiszen volt már rá precedens, hogy valamelyik múzeum vásárolt meg egy-egy darabot a kollekciókból. Bizonyára ez a marketingstratégia is csak megfejeli a szakmában amúgy is hájpolt Charlie-t, aki olyan bandák sérójáért felel, mint az MGMT, a Bloc Party, a Florence and the machine, a B 52's és a már említett Lady Gaga. Impozáns vendégköréhez olyan magazinok is hozzátartoznak mint az i-D magazin, a Vogue, a Dazed and comfused vagy a Marie Claire. És az igai nagy dobás még várat magára, hiszen Charlie saját átalakító műsort szeretne, amiben az alanyokat tetőtől talpig felturbózzák, vagyis jöhet az extrém hajvágás, de még a botox kezelés is. A műsor sikerét kár lenne előre borítékolni, persze bukásra sem ítéljük, de annyi biztos, hogy a közízlés érdekében nem árt, ha az átalakítandó alanyok az Eiffel tornyos megoldásnál némileg diszkrétebb séróval távoznak Le Mindu ügyes kezei alól.

Salon noir

Muszáj szót ejteni még egy hajszobrászról és nemcsak azért, hogy kiegyenlítsük a nemek arányát, hanem azért is, mert az ominózus hölgy sem a szó klasszikus értelmében vett fodrász. Bár a toronymagas parókákat és a hajból készült táskákat az ő esetében el kell felejtenünk, kreativitása nem alacsonyabb rendű, inkább csak más. Női főszereplőnk a hollywoodi Hairroin szalon tulajdonosa, Janine Jarman. Úgy tűnik a korai kibontakozás a világhírű fodrászok egyik jellemző tulajdonsága, hiszen csak úgy mint Charlie, Janine is gyerekként került be a szakma bűvkörébe. Még kislány volt, mikor felfedezte, hogy a hajjal remekül lehet szórakozni, és a frizurakészítést olyannyira szórakoztató elfoglaltságnak tekintette, hogy rögtönzött szalont nyitott Huntington Beach-i otthonuk fürdőszobájában, ahol frizurát készített a barátnőinek, Noel barátja pedig sminket. A vállalkozás jövedelmezőnek bizonyult, így a páros néhány év alatt kinőtte a szűkös fürdőszobát, miközben alaptarifájuk tíz dollárról ötven dollárra nőt. Ettől függetlenül a vendégkör egyre csak bővült... A középiskola elvégzése után a kozmetika felé orientálódott, bár ez a kerülőút sem vezette messze az igazi sikertől, ami nem sokáig váratott magára.

Janine még kezdő és ismeretlen fodrász volt, amikor először találkozott Michael O'Rourke-kal, aki a Sexy Hair márka alapítója. A mesterfodrászként dolgozó Michael azonnal felismerte a lány tehetségét, és kettejük együttműködése innentől tényleg tündérmesére hajaz, hiszen miután Janine Los Angelesbe költözött, Michael segítségével Hairroin néven megnyitotta saját szalonját. Elég virtuálisan belépnünk a szalonba ahhoz, hogy kapásból a "salon noir" jelzővel illessük a helyiséget, hiszen az enteriőr enyhén szólva borongósra sikeredett. Los Angelesben olyan fodrászatot nyitni, amiben szigorúan csak a legjobb szakemberek dolgoznak, akik szigorúan csak a legjobb termékeket használják, nem pusztán jól jövedelmező vállalkozás, hanem telitalálatos befektetés. Kedvenc bloggerünk, Karla is a szóban forgó szalonban készítteti séróját, sőt, a sokak által lekoppintott hajviseletnek külön bejegyzést szenteltek a szalon blogjában. Bár Karla már megszabadult a féloldalas hajvágástól, Janine szerint idén is tart majd az aszimmetrikus vágási technikák egyeduralma, így még mindig van időnk barátkozni a letolt oldal és a vállig érő tincsek fúziójával.

Janine munkáiért klikk ide!

Nagyon úgy tűnik, hogy Charlie eszement parókái és Janine horror díszletre hajazó szalonja bizarrságuk és elrugaszkodott látásmódjuk ellenére létező igényeket elégítenek ki. És persze egyikünk sem kíván hatalmas csókos szájjal a fején flangálni az Andrássy úton, és persze Hollywoodig sem utazunk ahhoz, hogy egy vérbeli Hairroin szaki vágjon nekünk frizurát, mégis, elnézve a két művész tevékenységét, van valami, amit még így is, egyetlen lépés megtétele nélkül bezsebelhetünk: Inspirálódjunk, hiszen ezek az arcok bár a legújabb trendeket diktálják, nincs az a divathullám, amit ne tudnánk a saját ízlésünk szerint formálni. No persze, ha van bennünk mersz...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások