Mi ez?

Egy elfeledett segítő

5495

Egykor beteges gyerekek bizonyára emlékeznek azokra a gyötrelmes, és végeérthetetlennek tűnő tízpercekre, amiket kénytelenek voltak az infralámpa előtt tölteni. Én folyton visszatérő arcüreggyulladásban, mandulagyulladásban, tüdőgyulladásban töltöttem kisgyerekkoromat, így a szanatórium magánya mellett volt szerencsém ehhez is. Mondhatom, tiszta szívemből gyűlöltem, hiszen mi lehet rosszabb egy izgága gyereknek, mint csukott szemmel egy székhez szögezve a lámpa előtt ülni.

Persze már ahogy az lenni szokott, a helyzet mostanra megfordult, és az infralámpa lett a legjobb barátom: a tíz perc kellemes pihenővé vált, a lámpa pedig mostanra nem más, mint a gyógyító, melengető fény forrása. Jól utána is néztem, hogyan nyújt segítő kezet harcban álló immunrendszerünknek.

Mi ez? Infra

Először is jelentsük ki, hogy maga az infravörös sugárzás az emberi szem számára láthatatlan. (A kígyók érzékelik az infravörös fényt.) Hullámhossza nagyobb, mint a látható fény hullámhossza, ám rövidebb mint a mikrohullám. Frekvenciája alacsonyabb a látható fényénél és magasabb a mikrohulláménál. A lényeg, hogy nem látjuk, tehát az infralámpák vörös fénye nem a sugárzásnak köszönhető. Infravörös sugárzást minden test kibocsát magából, még egy jégkocka is - természetesen minél melegebb valami, annál többet. Az infravörös tehát az a fény, amit hő formájában érzékelünk - mondjuk a forró aszfaltból. Ezen az elven működik a múltkoriban emlegetett infrafűtés is. A legmelegebb tárgyak már az ember számára látható fényt is kibocsátanak.

Működési mechanizmusa meglehetősen egyszerű, az infravörös sugarak a test szöveteinek mélyebb rétegeibe hatolva fejtik ki jótékony hatásukat.Tulajdonképpen a meleg az, ami gyógyít, hisz hatására fokozódik a kezelt terület vérkeringése, ami elősegíti a méreganyagok gyorsabb eltávozását. Pontosan emiatt intenzívebbé válik az oxigénellátás is, ami hasonló eredményeket hoz. A kellemes meleg pontosan úgy hat szervezetünkre, mint ahogy azt a napfény is teszi, ha az arcunkra irányuló kezelés közben becsukjuk a szemünket, egészen olyan, mintha a forró nyári nap sugarai érnék bőrünket. A Nap által kibocsátott mindenféle sugárzás közül pont az infravörös az, ami semmiféle negatív hatással nincs az élő szervezetre, az ember sokáig képes elviselni, legfeljebb a meleg az, ami idővel a veranda hűsére űzi. A láthatatlan infravörös sugárzás egyébként sok mindenen áthatol, így az emberi szöveteken is, méghozzá könnyen, ennek köszönheti, hogy pikkpakk meggyógyítja az embert.

Mire jó?

Az infralámpa mellett általános immunerősítőként mostanában inkább az infraszauna az elterjedt. Ekkor lassan átmelegedik egész testünk, méghozzá jó mélyen, amolyan mesterséges lázat idézve elő. A lázról pedig tudjuk, hogy gyógyító funkciója van. Az immunrendszer felpörög, tökéletes edzője és méregtelenítője hát ez testünknek a téli időszakban.

Az infralámpa inkább célzottan, egy-egy területre összpontosítva alkalmazható terápiás jelleggel. Tüdőgyulladás, hörghurut, homloküreg gyulladás, arcüreg gyulladás esetén igen hatékony segítőnk, ám nátha esetén alkalmazzuk körültekintően, ahogy az inhalálást is, hiszen a hő hatására megdagadó nyálkahártyák elég kellemetlenek lehetnek. Semmiképp se infralámpázzunk láz esetén! A téli nyavalyákon kívül bevethetjük izomfájdalmak, húzódások esetén is, fényterápia gyanánt vagy szépségápolás kiegészítéseként. A lámpa hatására ugyanis kitágulnak pórusaink, így bőrünk könnyebben tisztul, s a krémek, pakolások is mélyebbre szívódnak.

Ára a 3000-től az 50 000 forintig terjed, ennek alakulása függ a teljesítménytől, várható élettartamtól, azaz a kezelések számától, a lámpa nagyságától, márkájától, használatának kényelmességétől. Nekem az egyik legolcsóbb, legegyszerűbb típus lapul épp az ágyam mellett, tény, hogy a fény szögének állíthatósága hagy némi kívánnivalót maga után, s hogy használata nem a legkényelmesebb, de a célnak tökéletesen megfelel, ajánlom mindenkinek beszerzését. Házipatikai alapkellék, jobb mint az antibiotikum, amit egy esetleges légzőszervi szövődményre kapnánk.

Hála Sir Williamnek

A nagy öröm közepette azonban emlékezzünk meg az infravörös fény atyjáról, Sir Frederick William Herschelről (1738-1822). Ő volt az a zenész és csillagász, aki a Nap által kibocsátott fénysugarakat különféle színszűrőkön keresztül kezdte vizsgálni,s megállapította, hogy a különféle színekhez különféle hőmérsékletek társulnak. A vöröstől az ibolyáig méregetett, majd gondolt egyet, és megmérte, hogy mi van a vörös előtt. Ekkor döbbent rá, hogy ez a legmelegebb terület, az, amit később infravörösként kezdtünk emlegetni, azaz "vörösön inneni" fényként. Emeljükk ki, hogy ő volt az, aki először dokumentálta a Nap szemmel nem látható fénysugarát. Ja, és még valami. 1781-ben ő fedezte fel az Uránuszt...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások