Divat

Fiatal magyar tehetségek #22

5469

Veress Réka 2004-ben végzett a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola bőrszakán. Eleinte nem tartotta túl izgalmasnak az ottani életet, de szerencsénkre ez megváltozott és végleg a cipők és táskák szerelmese lett. Jelenleg a MÁS tervezőcsapat tagja, de emellett saját projekteken is dolgozik. Az utóbbi pár évben főleg megrendelésre készíti el csodaszép cipőit, táskáit illetve kiegészítőit.

Gyermekkori álmodat igyekszel megvalósítani vagy csak később határoztál úgy, hogy tervező leszel? Miért pont a cipőket választottad?
A középiskola bőrszakán kezdett el kialakulni bennem mivel is foglalkozom szívesen, mi az ami elindítja a képzeletemet. Eleinte nem tartottam túl izgalmasnak a szakon kapott feladatokat. Furcsán hangozhat, de a szakmai pályám kezdete az iskolai vizsgafeladat elkészítésének idejére tehető. Ekkor kezdtem el komolyabban érdeklődni a cipők és táskák iránt. Megfogott a lábbelik formája és funkciója. Ezeknek a megtervezése kihívást jelentett számomra, hiszen a formai lehetőségek végtelenek. Szeretem az egyszerű és használható dolgokat, és persze a prototípusokat mindig én tesztelem. Nézegetem és próbálgatom a technológiákat. Eleinte a saját lábamon kísérleteztem ki a formákat, amiket meg is valósítottam, majd autodidakta módon fejlesztettem magam, és fejlesztem a mai napig is.

Honnan merítesz inspirációt? Mesélj a legutóbbi munkádról.
Alapötleteim a leghétköznapibb helyzetekben és dolgokból születnek, akár a metrón ülve, vagy egy tárgy láttán… Legutóbbi jelentősebb munkám egy L’OREAL Professional hajshowra készült, amit Budapesten és Dubai-ban mutattak be. Ebben a projektben Sármán Nórival és Földi Petrával dolgoztam együtt. Az általuk készített ruhakreációkhoz terveztem meg, és kiviteleztem tizenegy különböző fazonú cipő kiegészítő felsőrészt.

Veress Réka munkái itt!

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?
Számomra az a legnagyobb siker, hogy tetszik az embereknek az, amit kitalálok és megvalósítok. Legyen az ismerős vagy akár egy megrendelő.
Mostanában a legváratlanabb felkérést Lang Szonjától kaptam, aki szerepeltetni szerette volna a cipőimet a Tyra Clothing 2009 őszi-téli divatbemutatóján, valamint a katalógusában is. Nagyon örültem ennek a felkérésnek.

A MÁS tervezőcsoport tagja vagy. Mesélj egy kicsit Magatokról. Mi a szereped a csapatban?
A MÁS tagjaként már túl vagyok egy jó pár divatbemutatón és fotózáson, hiszen már közel hét éve dolgozunk együtt. Az én feladatom mindig az volt, hogy megálmodjam a ruhákhoz illő cipőket, táskákat és öveket. Nehéz összehozni ennyi embert, de valahogy mindig egy hullámhosszon gondolkodunk. Kollekciónk összhangban van anélkül, hogy különösebben megerőltetnénk magunkat. Már a középiskolában is ezt csináltuk. Akkor kezdődött minden…

Hol látod magad pár év múlva?
Egy ideje saját különleges projekten dolgozom Milléte Balázzsal, ami a témáját tekintve merőben eltér az eddigi munkáimtól. Erről egyenlőre többet nem szeretnék elárulni, de remélem hamarosan ezzel kapcsolatban is válaszolhatok a kérdésekre.

Kösz, mashKULTURE Juicy!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások