Közösség

Variációk szabadságra

5460

Érdemes lenne egyszer alapos kutatást végezi az általunk hallgatott zenék témáját illetően. Vajon mi lenne a végeredmény? Bár még nem álltunk neki mp3 lejátszóink tartalmának alapos analizálásának, annyi biztos, hogy a szerzemények többsége a szabadság, a fájdalom és szerelem szentháromsága köré csoportosul. Persze mindez nem véletlen, hiszen a megválaszolhatatlan kérdések, a leírhatatlan érzések és érzelmek rendre megihletik a zeneszerzőket, akik tollat vagy pengetőt ragadva kiírják magukból a felgyülemlett gondolatokat.

A legegyszerűbbnek tűnő definíciók rendre a legbonyolultabbnak bizonyulnak, elég ha csak a jó meghatározására gondolunk. Definiálja, hogy mi is a jó - tipikus filozófia zárthelyi kérdés, amiben súlyos pluszpontokat jelent, ha kitérünk Platónra, és persze barlanghasonlatot sem illik kihagyni. Most azonban nem Platónról, de még csak nem is az ideák világáról lesz szó, hanem a szabadságról, méghozzá a szabadság és a zene összefonódásáról. Biztos nektek is vannak olyan kedvenc zenéitek, amik a szabadságra emlékeztetnek, mert olyan kontextusban bukkantatok rá, vagy hallgattátok sokat, mikor épp gondtalan és kötetlen periódusban voltatok. Ez a képzettársítás bonyolultabb része, amikor saját élményeink és a zene összegabalyodásából nem találjuk a kiutat, és egészen őszintén: nem is keressük. De mi a helyzet azokkal a zenékkel, slágerekkel, amik kendőzetlenül hirdetik a szabadságot, hiszen már a címükben is szerepel ez a szó. Keresgélni kezdtünk, összeszedtük a külföldi és a hazai felhozatal legjobbjait, persze szigorúan ügyelve, hogy a free/szabadság szerepeljen a címben.

George Michael - Freedom


Depeche Mode - Freelove


Queen- I want to break free

Beatles - Free as a bird


En Vogue - Free your mind

Ha nem volt kielégítő az eddigi felhozatal, a következő szerzeményeket még érdemes csekkolni: Tom Pretty - Free falling, Lynyrd Skynyrd - Free bird, Papa Roach - Be Free, John Mayer - Free fallin', Foo Fighters - I feel free, Metallica - Free speech for the dumb, Pink Floyd - Free four, Rolling Stones - I'm free, Vast - Free, Joni Mitchell - Free man in paris, Emilia Torrini - To be free, Stevie Wonder - Free. Na, mit hagytunk ki? Persze most él az örökérvényű játékszabályunk, vagyis várjuk a linkjeiteket, de előtte nézzük a magyar szerzeményeket.

Animal Cannibals - Budapest nyáron sokkal
szabadabb


Tankcsapda - Szabadon

És a végére: Demjén Ferenc - Szabadság vándorai, Belmondo - Szabadon, Zorán - Szabadon jó

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások