Mi ez?

A legtüzesebb logó

5459

Bár néha hibát észlel és összeomlik, mégis a Firefoxot részesítem előnyben az összes többi böngészővel szemben. Ezzel nem vagyok egyedül, hiszen a Mozilla Firefox Magyarország vezető webböngészője és a világon is a második az Internet Explorer után (az Internet Explorer világranglistás első helyét érti valaki?). De honnan jön a "tűzróka" elnevezés, és a logó? A Google színes betűinek története után most ennek a népszerű rókának a sztoriját kutattuk fel!

Az ingyenes és nyílt forráskódú böngészőt a Mozilla Alapítvány fejlesztette ki: 2002-ben Dave Hyatt és Blake Ross alkotta meg. Kezdetben a projekt Phoenix néven futott, de át kellett nevezni, mivel már létezett egy Phoenix Technologies nevű cég. A böngészőnek ekkor egy piros madár volt a jele, és a fejlesztők olyan nevet kerestek a Phoenix helyett, amivel a logót továbbra is használni tudják. Ezért is esett a választásuk a Firebird névre, ami 2003-ban a program neve lett. De a Firebird sem bizonyult jónak, hiszen ugyanígy hívnak egy ingyenes adatbázis-kezelő szoftvert. Így aztán 2004-ben a Firebirdből Firefox lett, pontosabban Mozilla Firefox. 


Az első Firefox logó ötlete Daniel Burka-tól, egy internetezőtől származik, ezt rajzolta meg Stephen Desroches, majd ebből az ötletből valósította meg az emblémát 2004-ben John Hicks. Azóta a róka szinte állandó egy alig észrevehető változtatás történt rajta a közelmúltban, hiszen a cég úgy döntött, hogy a 3.5-ös verzióhoz valami modernebb illik, ekkor színbeli változtatásokat eszközöltek, ami növelte a kontrasztot.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások