Mi ez?

Mágikus színes betűk

5450

A Google-lel rengetegszer foglalkozunk itt a cotcoton, nem véletlenül, hiszen csodáljuk az internetóriás szolgáltatásait és naponta használjuk is ezeket, hiszen megkönnyítik a munkánkat. Éppen ezért új kultikus logók történetével foglalkozó sorozatunkat is a Google színes betűinek sztorijával kezdjük.

A Larry Page és Sergey Brin által kifejlesztett új keresőmotor, amely a weblapok közötti kapcsolatok matematikai analízisén alapult, kezdetben a Backrub nevet viselte. A név onnan ered, hogy egy honlap fontosságát a rá mutató linkek száma határozta meg. Már a Backrubnak is volt logója, mégpedig Larry fekete-fehéren beszkennelt kezén volt látható piros betűkkel. A ma ismert Google név pedig állítólag a tíz századik hatványának a nevének elírásából, a googolből származik.

Már az egyetemen, a fejlesztés alatt használták a google.stanford.edu domain nevet, aztán 1997-ben levédték a www.google.com-ot, és egy évvel később bejegyeztették a vállalatot ugyanezen a néven. Egyértelmű volt ezután, hogy szükség van egy újabb logóra, bár már a fénymásolt tenyeret felváltotta egy ingyenes programmal, a GIMP-pel készített variáció. A logótervezési feladatot Ruth Kedar kapta meg, aki nyolc variációt készített mire eljutott a ma ismeretes formáig. A logóval a cég mindenképpen azt szerette volna sugallni, hogy gyors, átfogó és megbízható keresési eredményeket hoznak, szolgáltatásuk egyszerűen használható a háttérben mégis számos innovatív fejlesztés húzódik.

Ma már megszokott, hogy jeles napokon, mint például napéjegyenlőség, az olimpiák vagy egy híres ember születésnapja, a Google logója ünnepi díszbe borul, különböző játékos grafikákkal felturbózva. Ezeket az emblémákat a cég egy oldalon gyűjti, itt dátum szerint mindenki visszakeresheti bármelyiket. Idén január 4-én a cég a nagy fizikus, Newton születésnapjára emlékezett egy almafás logóval. Ez a grafika duplán különleges, hiszen a Google először használt animált logót, ugyanis egy alma leesik a fáról, utalva a történetre mely szerint a tudóst egy fejére eső alma gondolkodtatta el a gravitációról.

A Google talán tökéletesen megtervezett logójának is köszönheti népszerűségét, na és persze annak, hogy a világ összes információját rendezi, univerzálisan elérhetővé és hasznosíthatóvá teszi. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2003-ban a to google kifejezés, ami körülbelül annyi tesz, hogy az interneten Google-lel keresni, bekerült az angol szótárba.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások