Közösség

Adj király katonát!

5449

Félünk. Félünk még akkor is, ha nem történt meg a baj, mert megtörténhetett volna. Félünk, és közben belemegyünk egy olyan játékba, aminek csak szabályait ismerjük, végső célja azonban nem biztos, hogy kellőképpen világos. December végén egy nigériai férfi sikertelen robbantási kísérletet hajtott végre egy Detroitba tartó repülőgépen - az akciót elszúrta, az utasok semlegesítették. Mint később kiderült, egy olyan nigériai férfiról beszélünk, aki rajta volt az amerikaiak terroristagyanús listáján, akinek saját apja konkrétan figyelmeztette őket, hogy valami bibi van a gyerekkel, tessék odafigyelni. Ez a két információ azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy Umar Farouk Abdul Mutallabb fennakadjon a szuperbiztonságos szűrőhálón. Alaposan elszúrták, ám Obama majd kiosztja a dádákat, mint ahogy a minap már ki is nyilatkoztatta: "Ez elfogadhatatlan, ezt nem tolerálom." Orrára koppint szépen a titkosszolgálatoknak, amik ugyan birtokában voltak a szükséges információknak, mégsem sikerült nekik "összekötni a szálakat".

Ám közben ez az egész hercehurca remek apropót biztosított annak, hogy minden eddiginél szigorúbb biztonsági rendelkezéseket vezessenek be a repülőtereken, s hogy felállítsák - vagy inkább megerősítsék - azon országok listáját, ahonnan nem túl szerencsés megérkezni az Egyesült Államok területére. Ennek értelmében az alábbi országokból érkezők különleges vizsgálatokon eshetnek át, azaz automatikusan potenciális veszélyforrásnak számít mindenki, aki történetesen Kubába, Szíriába, Iránba, Irakba, Libanonba, Líbiába, Jemenbe, Afganisztánba, Pakisztánba, Nigériába, Szudánba vagy Szaúd-Arábiába született.

De vessünk egy pillantást az ezzel összefüggésben bevezetésre kerülő, s sokat vitatott repülőtéri testszkennerek körüli perpatvarra is! A három dimenziós röntgenfelvételek ugyanis egészen valósághű képet adnak az emberi testről, nem csak a ruha alá néznek be vele, hanem még mélyebbre is. A biztonsági ember innentől kezdve nem csak azzal lesz tisztában, hogy gondosan és előnyösen kiválasztott öltözéked valójában milyen idomokat takar, de az is feketén-fehéren ott lesz előtte, hogy hullámzó kebleid pusztán implantátumok csupán vagy esetleg rák miatt már nincs is melled, és ezt most egy vadidegen szépen meg is nézi. Agyérgörcs kerülget így hát minden valamire való személyiségi jogokért küzdő aktivistát, s felsikkantottak a gyermekpornográfiát komolyan vevők is. Az Egyesült Államokban ugyanis törvény mondja ki, hogy gyermekekről szigorúan tilos meztelen képeket és képszerűségeket készíteni, márpedig egy ilyen cucc tökéletesen kirajzolja a genitáliákat is. Persze ne induljunk ki abból, hogy a repülőterek biztonsági alkalmazottai között pedofilok lapulnak, de miért ne indulhatnánk ki abból, hogy valakik jó pénzt vagy jó mókát látnak majd abban, hogy a vetkőztetős képeket fellövöldözzék az internetre. (Az angolok mindezt megelőzendő kijelentették, egyelőre csak 18 éven felülieken alkalmazzák majd a gépet, és mindössze egy tiszt nézi majd azokat, mielőtt törlésre kerülnének.) És tényleg, miért ne indulhatnánk ki ebből, ha abból is kiindulunk, hogy az emlegetett országokat összesen 586 millió, azaz több mint fél milliárd!!! ember lakja. A Föld lakosságának egy tizennegyede, és erről a fél milliárd emberről olyan könnyen kimondjuk, hogy veszélyesek ránk. És most az Egyesült Államok a maga 295 milliós lakosságával kimondta. (Európa, USA és Izrael, azaz az iszlám terrorizmus ellen leginkább küzdő országok népessége összesen alig haladja meg a szóban forgó országok össznépességét - ha már a számoknál tartunk.) Ha a mellimplantátum nézegetése jogtalan és nem aranyos, akkor ez mi? Jogos védekezés vagy agymosás?

A szigorítások és a nevezett országból érkezők elleni fokozott biztonsági intézkedések értelmében a kézipoggyász bármikori átkutatása és a testvizsgálat mindennapossá válhatnak, de olyan rendeletet is bevezettek, minthogy leszállás előtt másfél órával senki nem hagyhatja el ülőhelyét. Pisiljünk előre tervezetten. Ám, mint ahogy ezt a nol.hu cikke alaposan taglalja, az ilyen és ehhez hasonló új intézkedések semmivel nem fokozzák az eddigi biztonsági előírások hatékonyságát.

A terrorizmustól és nevezett országok lakóitól tehát ismét nagyon vacog a fogunk, miközben összehasonlíthatatlanul kevesebb esélyünk van rá, hogy egy repülőgép-szerencsétlenség vagy terrorcselekmény áldozataivá váljunk, mint arra, hogy elüssön minket egy autó, hogy szív- és érrendszeri megbetegedésekben haljunk meg, hogy a szmogtól és a dohányfüstös helyektől ütős tüdőmegbetegedést kapjunk, mint ahogy a repüléstől félőknek ezt sokszor el is mondják. Ám az idegtépő reptéri hercehurca ettől még marad, elkobozzák a bugylibicskánkat, számolgatjuk a cumisüveg űrtartalmát, bosszankodva bontogatjuk a csomagjainkat, tudván, mindez ezzel jár, végül is értünk történik mindez. A megelőzés jó és helyes, még ha sokszor pusztán látszatintézkedésekről is van szó, de ahogy a citált nol.hu cikkben is olvasható, és ahogy londoni terrortámadások utáni köztéri kamerás hiszti után is beláttuk, szabadságunk feladása eleve vesztes pozíció. És én ehhez még hozzátenném csöndben az emberiességünk feladását is.

Hisz mit érezhet valaki, akit az érintett országokba dobott le a gólya, és függetlenül minden nagypolitikai, fundamentalista, ilyen-olyan történéstől szeretné megnézni New Yorkot? Mi történik a világ olvasztótégelyében élő, félelmetes országokból származó emberekkel - munkásokkal, diákokkal, tanárokkal, akiket automatikus megbélyegzés ér ezáltal? Ismerjük ezt, ugye? Vannak jó muzulmánok, tisztességesen dolgozók, de azért a legtöbben gyűlölködő, ökölrázó, elvakult iszlám fundamentalisták, akik ellenünk vannak, lám, most is, úgyhogy teljesen jogosan nézünk ferde szemmel erre a fél milliárd emberre. Az arabok (a muzulmánok) terroristák, hisz sok gépet felrobbantottak, eltérítettek, tény. No de akkor az írek is mind terroristák voltak egykor? És a spanyolok is mind terroristák voltak egykor? Az ETA meg az IRA nem folyatta sokak vérét? Nonszensz.

Mint ahogy nonszensz az is, hogy teljesen kívülállóként, apró kis magyar emberként igazodnom kell egy olyan játék szabályaihoz, amit egyáltalán nem szeretnék játszani. Nem szeretnék útlevelet váltani iráni látogatásom után, hogy bemehessek Izraelbe, nem szeretnék ismét útlevelet váltani, azért, hogy most elmehessek Szíriába. És nem szeretnék gyanús lenni csak azért egy esetleges amerikai út során, mert pusztán érdeklődésből, a világ megismerésétől és a különféle emberek megismerésétől hajtva olyan országokban jártam, ahova jóérzésű fehérember nem teszi be a lábát. És ugyanakkor nem szeretnék kevéssé gyanús lenni azért, mert fehér a bőröm, és európai vagyok, mert ettől minden leszek, csak nem jóérzésű fehér ember.

A cikk írója elítél mindenféle terrorcselekményt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások