Divat

A H&M szétcincálta

5456

Számtalanszor írtunk kedvenc svéd márkánkról, a H&M-ről, eddig tényleg csupa jót. Többször is hírt adtunk róla, hogy a márka ilyen és ilyen módon segít a rászorulóknak, amiből vásárlással mi is kivehetjük a részünket, legutóbb például a Sonia Rykiel bevásárlótáskák megvételével segíthettünk a szegény sorsú gyerekeken. Most azonban egy másik oldaláról is bemutatkozott a cég - a New York Times értesülései szerint a márka az el nem adott ruhákat nem kiárusította, nem eladományozta, hanem használhatatlanná tette.

A Nagy Almában a 34. utcai H&M üzlet mögött találtak szemetes zsákokba csomagolt, szétlyuggatott ruhákat. A New York Times újságírója két, a zsákokban turkáló embertől megtudta, hogy nem mindig szaggatják el a ruhákat, csak néha. Akik tudják, hogy mi van a zsákokban, rendszeresen járnak az üzletek mögé, és átböngészik azokat, hiszen néha nem épp a legjobban sikerül a rongálás, így akadnak egészen használható darabok is.

A zsákokban találtak szétszaggatott pólókat, ujjatlan kesztyűket, meleg zoknikat és férfi télikabátokat, amiknek a címkéjéről leolvasható volt az árcsökkenés - 129$, 79$, 59$- de női bőrcipőket is feldaraboltak. Szörnyű, hogy a nagy műgonddal megtervezett és legyártott ruhákat, amik még a divatból se mentek ki, az áruházlánc szemétként kezeli. 

A ruhák mellett pedig több száz jó vállfát is kidobtak, ami teljesen érthetetlen, hiszen a vállfák nem mennek ki a divatból, maximum eltörnek. A sok műanyag hulladék környezetszennyező, így egy környezettudatos vállalatnak azokat használnia kellene, már amíg lehet.

Hogy tehet ilyet egy cég, amikor a világon annyi embernek nem telik normális ruhára? New York utcáin is találhatnának rászorulókat, ha nem akarják messze szállítmányozni a feleslegessé vált darabokat (bár azt hiszem rengeteg szervezet szívesen eljutná ingyen is a zsákokat oda, ahol szükség lenne rájuk). Persze a cég úgy kommentálta az esetet, hogy mivel rendszeresen szoktak adományozni jótékony célra ruhákat, most jól kivizsgálják a 34. utcában történteket... Na, ezt ugyan ki veszi be?

A történtekkel ellentétben persze a cég honlapján hosszasan leírják és tényekkel támasztják alá, mennyire környezettudatos divatmárkáról van szó, hogy ők mind a gyártás, mind a pamut előállítása során mennyire figyelnek a környezetre. Csak azt nem értjük, hogyan fér meg e mellett a feleslegessé vált ruhák megsemmisítése, legalábbis hordhatatlanná tétele, valamint a tökéletesen ép műanyag vállfák kiszórása.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások