Étel+Ital

Sör, spangli, redbull helyett

5434

Aki ismer programozókat, grafikusokat vagy éjszaka dolgozókat, bizonyára találkozott már az energiaitalfüggőséggel. Nem nevezhetjük redbullfüggőségnek, mert ennél a bevitt mennyiségnél már egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi az annyi. Mivel kínálat van bőven, ki-ki találhatott kedvéhez, pénztárcájához és ízléséhez valót a digitális löttyökből. (Egyébként ha már itt tartunk, emlékezzünk meg a Red Bull eredetéről, a thai energiaitalról, ami pontosan ugyanezen a néven fut - Krating Daeng -, csak kisebb és szénsavmentes. Thaiföldi látogatása alkalmával egy osztrák milliárdos üzletember, Dietrich Mateschitz figyelt fel a sokak által fogyasztott pörgető itókára, majd szinte egy az egyben lekoppintva azt, vérprofi marketingmunkával elérte, hogy 2006-ban például több mint 3 milliárd !!! dobozzal adtak el belőle.)

Na de mindez már a múlté lehet, hisz új év, új évtized, tigris éve, miegyéb, jöhetnek az alternatívák az egészséges életmód vagy éppen a legújabb pénzszakítási trükk nevében. Ez most nem más, mint a Mary Jane's Relaxing Soda - aminek már a neve garantálhatná a bukást. De mi is ez? Alkohol- és drogmentes, ám alkoholos és drogos állapotot eredményező ital. Egészen pontosan fogalmazva: "Elfogyasztása után perceken belül nyugodtság önti el a testet és az elmét. A Mary Jane's Relaxing Soda tökéletes a stresszel teli, idegtépő helyzetekhez vagy egyszerűen olyankor, amikor csak hátradőlnél és élveznéd az életet." A cucc gyógynövényekből, szénsavas vízből és nádcukorból áll, hatását legintenzívebben akkor fejti ki, ha éhgyomorra tolunk belőle egy palackkal.

Fő hatóanyaga nem más, mint a kava néven is ismert úgynevezett részegítő vagy mámorító bors, amit a Csendes-óceán szigetvilágának lakói jól ismernek, hisz régóta használják a kavát tudatállapotuk módosítására - pihenés vagy misztikus kommunikáció céljából. Egyes népek megközelítésében igen-igen szent növényről beszélünk, aminek gyökerét szűzlányok rágták, s aminek főzetét még a törzsfőnök sem érinthette közvetlenül szájával. Jó ideje ismert növényről beszélünk tehát, melynek hatásait a nyugati szakik is megvizsgálták már közelebbről, így mi már hivatalosan is tudjuk, hogy a kava hatóanyaga szorongásoldó, antidepresszáns, eufóriát vált ki, zsibbaszt és még aludni is segít. Mellékhatásai nagy mennyiség esetén lépnek fel, ezek között szerepel a szemirritáció, a puffadás és a májkárosodás. Engedélyeztetése pont ezek miatt nem túl egyszerű, gyógyszerként itthon még nincs forgalomban, pontosan drog-jellege miatt.

No hát ez a szuperszent növény, amely keletkezésének még szép meséje is van, most berobbanhat a nagybetűs piacra Mary Jane üccsijével. A kava hatásaiból is egyértelmű, hogy nyugtat, de fel is pörget az ital - bár hogy milyen koncentrációban van jelen benne a hatóanyag, nem tudjuk. Mindenesetre ajánlják vizsgadrukk ellen, hosszú nap után, első randira, vezetés közbeni idegesség ellen, és még számos más alkalomra.

Ja, és kóser is. Kell?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások