Szépség

Aranykezű Péter

5425

Legyen szó rockbandákról, vagy divatházakról, többségében egyetlen emberrel azonosítjuk a zenekart, vagy a márkát. Vajon fel tudjuk sorolni a Coldplay, vagy a Radiohead összes tagját? Nem valószínű, hiszen akkor is kiválóan elnavigálunk az információtengerben, ha pusztán a frontember nevét ismerjük. A divattal sincs ez másként: ismerjük a ház vezető tervezőjét, kreatív igazgatóját és ennyi. A cotcoton is rendszeresen beszámolunk a legújabb Chanel kollekciókról, sőt még a bemutatóra készített sminkeket is kielemezzük, de majdnem olyan lényeges, hogy vajon ki álmodja meg ezeket a már-már műalkotásnak nevezhető make-upokat? Azon már senki sem hőköl meg, ha egy világmárka mögött férfi tervező áll, a Chanel esetében azonban még a szépség szekciót is egy pasi vezeti. Ez önmagában még nem lenne olyan izgalmas, de ha jobban belegondolunk, be kell látnunk, hogy nem pusztán a Chanel ház trendjeit, de félig-meddig a világdivatot is ez a belga fickó diktálja.

Elcsépelt szokás, hogy az óév végeztével számot vetünk: mi volt a legnézettebb, a legsikeresebb, a legtöbbet letöltött, a legnagyobb számban értékesített. Szeretett oldalunk, a style.com is készített egy ilyen best of listát, méghozzá a 2009-es év legsikeresebb kozmetikumairól. Az első helyen az a Chanel körömlakk áll, ami első ránézésre -de még másodikra is- enyhén szólva bizarr színű. Az ominózus termék nem pusztán zöld, hanem pasztell zöld, abból is a világosabb árnyalatú. Telesen jogos a kérdés, hogy vajon ki, de még inkább, miért kenné magára a színes krétára hajazó árnyalatot. A megfejtéshez talán elég annyi, hogy a körömlakk a 2009-es őszi kollekcióján volt látható, majd Peter Philips, a Chanel szépségigazgatója úgy döntött, hogy rázúdítja a drogériákra a lakkot, persze szigorúan limitált kiadásban. Ezért -és még sok más- húzásáért is joggal nevezhetjük aranykezűnek, hiszen a Chanel ház kozmetikumai évek óta a legjobb márkák élvonalát erősítik. Tudtátok, hogy nemcsak az emblematikus No. 5 parfüm, de a fekete körömlakk és az igazi vörös rúzs is Chanel innováció. Ez utóbbi a Rouge Noir, amit a megjelenése óta a femme fatale-ok egyik alapkelléke. Mondhatnánk, hogy egy ilyen márkanévvel nem kell túlságosan kapálózni ahhoz, hogy toplistás kozmetikumokat dobjanak piacra, de a Chanel titka nem is ebben rejlik, hanem a bátorságban. Coco Chanel lefektette az alapokat, a belga mestersminkes pedig sosem tér le biztos útról.

A mester munka közben (fotó: style.com)

Peter Philips 2008 óta vezeti a divatház kozmetikai részlegét, sőt két embert is váltott az igazgatói székben: Heidi Morawetz és Dominique Moncourtois ex-igazgatók hosszú évekig tartó igazgatása után vérfrissítésre volt szüksége a szépség divíziónak. Valóban hosszú évekről beszélünk, hiszen Dominiquet még maga Mademoiselle Chanel nevezte ki igazgatónak. Philips kifogástalanul megtalálta a harmóniát a tradíció és az innováció között, így nem meglepő, hogy sikergyanús árnyalatok és textúrák születnek a Chanel laboratóriumban. A Jade árnyalatú -ez volt a pasztell zöld- körömlakk tipikusan ilyen példa, de az ebben a hónapban debütáló három új árnyalattól is hasonló sikereket várnak. Marad a pasztell-vonal, de a zöldet most felcserélik a barnás, rózsaszínes árnyalatok és bizonyára ezekért az üvegcsékért is lazán elkérnek negyven-ötven dollárt. Első blikkre még mindig bizarrnak tűnhetnek a színek, de sikerük már most borítékolható. És hogyan vezette ekkora magaslatokra a szépségrészleget egy olyan férfi, aki sokáig azt sem tudta, hogy miként kell bánni az ecsettel? "Az első skicctől a kész termékig tele vagyok ötletekkel. Ha azt mondom leheletkönnyű alapozót szeretnék, tudom, hogy kikkel kell megosztanom az elképzelést. Ha változtatni szeretnék az általunk használt pigmentek összetételén, tudom, hogy melyik csapathoz kell fordulnom. Én nem vagyok vegyész, de van egy kiváló szakemberekből álló gárda, ami megvalósítja az elképzeléseimet." Elképzelésekből pedig nincs hiány, elég ha a 2010-es ready-to-wear kollekció bemutatóján látott áltetoválásokra, vagy a pasztellszín körömlakkokra gondolunk.

Balra a tavalyi év körömlakkja (fotó: weheratit)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások