Közösség

Metáltigris

5421

Év elején, amikor minden olyan újnak tűnik, szeretnénk belelátni a jövőbe, hogy mégis mi vár ránk, milyen feladataink lesznek, mit hoz a sors. Még akik nem hisznek a spirituális erőkben, ők is hajlamosak belelátni jelentéseket a szimbólumokba, lencsét enni újévkor, legyet tenni a pénztárcába, szerencsepénzt szerezni. A horoszkóp-készítőknek, jósoknak természetesen megszaporodik a munkájuk, a könyvesboltok polcait ellepik az aktuális évre vonatkozó jóslatokat tartalmazó írások. Még az ünnepek előtt akadt kezünkbe egy nagyon érdekes összeállítás a Tigris évéről, ami mint már bizonyára tudjuk, az idei esztendő lesz. A kínai horoszkóp cseppet sem tudományosabb, mint a nyugati, de mégis, ha elolvassuk a jellemzőjét egy-egy állatnak, rátalálunk saját magunkra. Bár nem hiszünk feltétlenül benne, hogy egy teljes évre lehet általános irányt mutatni, mégis belepillantunk kicsit a jövőbe, hiszen a kínai asztrológusok valahogy hitelesebbnek tűnnek a titokzatos kultúrájuk miatt, bár ez ellentmondás is lehetne.

Tizenkét majom

A kínai asztrológia alapját a hold-kalendárium határozta meg, amelyben egy teljes ciklus hatvan évig tart, melynek alciklusait öt elemmel jelzik, amelyek tizenkét évig tartanak, és ebben egy-egy évet tizenkét állatról neveztek el. Az összefüggés, miszerint a hatvanban a tizenkettő az pont öt, elég cartmeni-logika, de érdekes, főleg, ha az állatok számát is figyelembe vesszük. De félre a tréfával, nézzük inkább azt, miként jött került a majom, a kecske és egyéb állatok a kínai horoszkópokba. A legenda úgy tartja, hogy mielőtt Buddha végleg eltávozott volna, magához hívatta az állatokat, amelyek érkezési sorrendben nevet kaptak tőle. Jöttek sorban, a harmadik a Tigris volt. Itt egy pillanatra álljunk meg! A 2010-es év a Tigris éve, sőt, ha számmisztikailag vizsgáljuk az idei év számsorát, tehát összeadjuk azokat, akkor is a hármast kapjuk. Ezt is lehet South Park ragálynak nevezni, de jelentőségteljes, mint minden mesében a hármas szám. No, de térjünk vissza Buddhához és az állatokhoz (patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kutya, kakas, disznó), akiket a hűségükért Buddha egy-egy évvel jutalmazott, innentől kezdve az évek az állatok nevét viselik, amely évek ezen állatok tulajdonságait hordozzák, következésképpen a megszülető ember is felveszi azon lény tulajdonságait, amely az adott évet uralja. Mivel öt elemet is belevesz a kínai jóstudomány a jövendölésbe, így figyelembe kell venni a tűz, fa, fém, víz, föld hatását is - a tigris évében a fém lesz az uralkodó. Reménykedjünk, hogy kemények leszünk, mint egy terminátor.

Tigris

2010. február tizenötödikétől 2011. február harmadikáig tart a Tigris éve. A hagyomány úgy tartja, hogy nem az lényeg, hogy a jövőbe lássunk, hanem az, hogy megtudjuk, a szóban forgó állat milyen kommunikációs, együttélési szabályokat követ és mi hogyan tudunk ezekkel együttműködni. Tehát jellemzőkről, tulajdonságokról van szó, nem holmi hókuszpókuszról. Tigris. Ha az állat képétől elvonatkoztatunk, legelőször talán a bátorsága jut eszünkbe, na meg ugribugri mivolta a Százholdas pagonyból, s hogy a tigrisek szeretik a mézet. Mindez a tigris: uralkodás, küzdelem, szerelem, szenvedély, győzelem, csodálat, optimizmus, ebből egyenesen következik a vakmerőség, de a figyelem is, ami szerencsés forradalmárrá teszi.

A tigris csíkos bundája a jing és jang harmóniáját teremti meg, de sokszor - intellektuális képességei ellenére - kiszámíthatatlan, felelőtlen, türelmetlen, önfejű és gondatlan, önző és agresszív. Ha ezeket a pozitív és negatív jellemzőket összeillesztjük, máris felvillan előttünk, mire kell különösen nagy figyelmet fordítanunk ebben az évben. Ha pedig sikerült megteremtenünk az egyensúlyt, remélhetőleg szerencsénk lesz matériáink és érzelmeink terén is. Élhetünk jómódú, kellemes sorsú életművészként. Persze ez együtt jár a nagy amplitúdókkal rendelkező érzelmi élettel, de ugyanakkor a gyönyör hajhászása sok szenvedélyes, kellemes pillanatot ad majd. A tigrisnek szüksége van a megpróbáltatásokra, amelyek sosem törik meg, csak azt érzi: ezért megérte.

Jesszusom, mi lesz 2010-ben?!

Ellentmondásos állatunk alatt élni egy teljes évig kemény lesz. Nem kötünk kompromisszumokat, a féligazságoktól elzárkózunk, a biztonság másodlagos lesz. Nem foglalkozunk a múlttal - 2009 túl lassú volt -, tervezünk, de sokkal inkább a jelenben élünk. Véletlenek és hirtelen váltások jellemzik a február 14-én kezdődő tigris évét. Fontos azonban az öt elem jellemzői közül a fémet is górcső alá venni, hiszen ez az elem lesz hatással a tigrisre, ami azért is fontos, mert az ezer évig élő állat, pontosan életének felénél fehérré, azaz fém színűvé változik, így ez most jelentős változásokat idéz elő. Ellentétben áll a jang energiát hordozó tigris a jinnel teli fémmel, de ez eredményezhet a jövőre nézve egyensúlyt is. Céltudatosan, határozottan haladhatunk majd az úton, ami nagy emelkedőkkel, kanyarokkal tarkított, és ha nem viselünk szemellenzőt, s a fém rideg keménységét is kizárjuk, nagy dolgokat vihetünk véghez - persze a hirtelen váltásokat viselni kell. Nagy társadalmi átalakulásokat jelez a tigris éve a fémmel ötvözve, ami biztosan sejthető, hiszen annyi minden romba dőlt, hogy elkerülhetetlen a változás. Az uralkodó trendek eltűnnek, és helyükbe valami sokkal jobb következhet, persze csak akkor, ha megfelelő nyitottsággal fogadjuk. Ez esetben megvan minden esély arra, hogy a legmerészebb álmaink is valóra váljanak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások