Étel+Ital

Minél sötétebb, annál ütősebb

5392

Az év legnagyobb ivászati tobzódása előtt állunk, s valószínűleg sokak életében egy szilveszteri buli képében köszöntött be az első alkoholmérgezés vagy ahhoz közeltő állapot. Elkerülni mindezt fiatalon nagyjából lehetetlen, hisz ivási kultúránk még a béka feneke alatt van, se a minőségre, se a mennyiségre, se a következetességre nem fektetünk ekkor túl nagy hangsúlyt. Pedig aranyszabályok vannak, ilyen a ne keverj, a ne igyál rossz minőségű szeszes italt, és ezt kiegészíthetjük most még eggyel: ha lehet, maradj az átlátszónál!

Egy vizsgálattal nemrégiben bebizonyították, amit minden valamirevaló és sokat tapasztalt alkalmi szeszfogyasztó harminc fele önmagától is felfedez. A legújabb tanács értelmében ugyanis, ha valaki el akarja kerülni a fájdalmas macskajajt, inkább a vodkás, mintsem a whisky-s vagy rumospoharak után nyúlkáljon. Ennek oka valójában igen egyszerű: mint ahogy nemrégiben a vodka történetetét és jellegét ecsetelő cikkünkben kifejtettük, ez az az ital, aminél a minőségi mérce nem más, mint a tisztaság. Hogy a lehető éegkevesebb illat- és aromaanyag maradjon benne a tisztítási eljárások végén, hogy mindenféle adalékanyagtól és mellékzöngétől mentessé váljon az ital. Ez a kulcs, hisz minél tisztább, annál kevesebb járulékos anyaggal kell megküzdenie egy, az italozás során amúgy is próbára tett szervezetnek.

A vodkával szemben a barnás színezetben tündöklő italokban úgynevezett kongerek vannak jelen. Jellemző rájuk a fahordós érlelés, és az ilyen-olyan ízfokozó (nem mesterséges) adalékanyagok, amik ha nem is óriási mértékben, de befolyásolhatják a másnaposság - no és persze a lerészegedés - mértékét. A szóban forgó vizsgálatban 21 és 35 év közötti fiatalokat itattak le szisztematikusan. Az egyik csoport a Wild Turkey whiskyvel, a másik Absolut vodkával dolgozott, s mind a 95 embernek koffeinmentes kólával hígították a szeszt. A másnaposság mértékének elemzése során számottevő különbséget nem találtak, mindössze két százaléknyit, de aki igyekszik mindent megtenni a megelőzés érdekében, kalkuláljon ezzel is.

Mi csak tapasztalatból beszélhetünk mindenféle komoly kísérlet nélkül, ám ennek értelmében határozottan alátámaszthatjuk a fentieket. A nem keverés és a vodka longdrink formájában egyre távolibbá teszi a másnaposságok emlékét. Jó tamácsaink tehát: üres gyomorra sose, keverni sose, minőségre figyelni, koffeint az italozás alatt mellőzni, sok vizet fogyasztani, és az italozás befejeztével némi harapnivalót a kortyok után küldeni! Ha pedig mégis elcsúsztunk, és kész a baj, válogassunk a nemzetek macskajajűző tippjei közül:

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások