Étel+Ital

Kisült-e már a kalácsom?

5379

A karácsony elképzelhetetlen sütemények, desszertek nélkül. A leghíresebb minden bizonnyal a bejgli. Mákos, diós, csokis. A bejglinél fontos tényező, hogy ne legyen fűrészpor szárazságú, az oldala ne repedjen ki, és tükörcsillogású legyen a teteje. A nagyanyám soha nem az ízén aggódott, hanem, hogy jól néz-e ki. Ezt persze nem annyira értettem, hiszen nekem az íz a lényeg, tudjátok a belső értékek.

Bejgli

Eleve nem tudom, hogy beigli vagy bejgli, de inkább a magyaros forma tetszik. Kell egy kiló liszt, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg libazsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, két tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa. 

A bejgli. bár valami nagy csodának tűnik, egyáltalán nem nagy dolog elkészíteni, csak az arányokra, a hőfokokra kell odafigyelni. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához öntjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az élesztő úgy fut, ha meleg helyre tesszük, és letakarjuk, ha nem fut valamiért, akkor próbáljuk másik élesztővel, de semmiképpen ne öntsük bele a nem felfutott élesztős tejet a tésztába. Én már csináltam, semmi jó nem sült ki belőle. Na, ha ezt sikeresen teljesítettük, akkor az egészet jól összegyúrjuk, és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána hat egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon egy centimétert visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben - 180 °C-on - negyven percig, sütjük. Így szép márványos lesz. Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg tehetünk bele hámozott, reszelt almát, vagy egész meggyet ettől lazább lesz a töltelék). Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.

Pepperkakor

Mi? Pep-per-ka-kor! Ez egy svéd süti, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Hozzávalók: 55 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 10 dkg barnacukor, 10 dkg méz, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, 1 kávés kanál sütőpor, 4 dkg kaka. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük legalább három órát, de legfeljebb egy napot. Kinyújtjuk 2-3 mm vékonyságúra, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180 °C 10-12 perc alatt süsd meg.

Csokis linzer

Hasonló az állaga a pepperkakoréhoz, bár közel sem lehet olyan gyorsan elkészíteni. Kell nekünk 25 dkg lisz, 6 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 2 evőkanál  és 1 teás kanál kakaópor, 13 dkg hideg vaj, 8 dkg ét-tortabevonó, 8 dkg tej-tortabevonó, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál  narancslé. Díszítéshez: cukorgyöngy. A lisztet alaposan összedolgozzuk a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással, 2 evőkanál kakaóporral meg a feldarabolt vajjal. Átgyúrjuk kézzel, majd folpackba csomagolva kb. 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és 20-20 db 6,5 és 4,5 cm átmérőjű  csillagot szúrunk ki belőle. Két réteg sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Rácsra szedjük, és hűlni hagyjuk. Közben a tortabevonókat durvára aprítjuk, és meleg vízfürdőben megolvasztjuk. A csokimázzal bevonunk 10-10 kis és nagy csillagot, és ezüst-, meg aranyszínű  cukorgyöngyökkel díszítjük. Szobahőmérsékleten száradni hagyjuk legalább 2 órán át, vagy 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A porcukrot összekeverjük a rummal meg a narancslével, csillagcsöves nyomózsákba töltjük - vagy egy sima nájlon zacsinak kivágod az egyik hegyét -, és a masszát a megmaradt csillagokra nyomjuk. Finoman rányomjuk a díszített csillagokat, és meghintjük a maradék kakaóporral.

Fonjál sütit!

Ha látványos, de egyáltalán nem bonyolult sütit szeretnél készíteni szeretteid számára, akkor készíts fűszeres fonatot. Hozzávalók: 60 g őrölt dió, 200 g liszt, fél teáskanál kakaópor, egy rúd vanília kikapart belseje, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, 125 g porcukor, 125 g puha vaj, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor. Összekeverjük a diót a liszttel, a kakaóval és a vanília kikapart belsejével. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a porcukrot. Beledolgozzuk a vajat és a tojást, majd a tésztát folpackba csomagolva 3 órán át pihentetjük a hűtőszekrényben. A tésztából teáskanálnyi darabokat szaggatunk, majd mindegyikből 15 cm-es rudat sodrunk. A rudat középen félbehajtjuk úgy, hogy a két vége egymás mellé kerüljön, majd copfot fonunk belőle. A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva kb. 15 percig sütjük 180 °C-ra előmelegített sütőben. A maradék porcukrot elvegyítjük a vaníliás cukorral, és megszórjuk vele a süteményt.

Valami lazát!

Ha nincs sütőd vagy egyszerűen utálsz sütni, de mégis kedveskednél valamivel a hozzád érkezőknek, akkor készíts joghurttortát! Egy csomag zselatint belekeverünk 4 dl vízbe, felforraljuk és megvárjuk míg kihűl, langyosra. 3 dl tejszínbe belekeverünk egy csomag habfixálót, és öt evőkanál porcukrot,  majd felverjük. Hat darab - két decis - joghurtot, lehet natúr, de gyümölcsös is, összekeverünk egy csomag vaníliás cukorral és épp egy picit meglangyosítjuk és hozzákeverjük a zselatint. Azért fontos, hogy langyos legyen, mert különben megdermed benne a zselatin, mielőtt simára el tudnánk keverni benne. Tegyük bele a gyümölcsöket, ezek is legyenek langyosak, lehet meggy, málna, alma, körte, narancs, bármi. Az egészet nagyon óvatosan hozzákeverjük a fixálós, felvert tejszínhez. Egy legalább négy literes lábasba tegyünk fóliát és öntsük bele a cuccot, egy éjszakára toljuk a hűtőbe, másnap kész.

Ha valami egyszerű, imádnivaló sütirecepttel rendelkeztek, ne titkoljátok!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások