Szépség

Ragyogj a fa alatt!

5358

Mindig olyan messzinek tűnik a karácsony. Többségünk még akkor sem készül az ünnepekre, miután átfordította a naptárat decemberre. Ha az utolsó pillanatra hagyunk mindent félő, hogy épp karácsony napjaira fulladunk ki végérvényesen. Érthető, hogy fáradtan a legkevésbé sincs kedvünk, hogy a legjobb formánkat mutassuk, inkább csak átvészeljük az ünnepnapokat és lefutjuk azokat a bizonyos kötelező köröket. Karácsonyig még szűk egy hét van hátra, így ha most nekiveselkedünk a vásárlásnak, jövő hét közepén megengedhetjük magunknak azt a "luxust", hogy az ajándékok becsomagolása és az ünnepi menü elkészítése -vagy a segédkezés- mellett, önmagunkra is jusson néhány röpke óra. Ha egész évben figyelünk a külsőnkre, miért épp karácsonykor spórolnánk a sminkelésre az öltözködésre szánt időn? Szó sincs arról, hogy hosszú órákra a fürdőszobába kell zárkóznunk, ahol aztán mérnöki pontosságú ecsetvonásokat produkálunk és válogatunk a felhalmozott paletták között, de legalább egy szűk órát szánjunk magunkra a karácsonyi vacsora, vagy vendégvárás előtt. Nem kell pusztán a saját kreativitásunkra hagyatkoznunk, hiszen összeállításunkban már a jövő év sminktrendjeit öltöttük ünnepi színbe. Ha eddig féltél a csillámoktól és a pigmentektől, íme a legjobb pillanat, hogy ragyogj! A cél persze nem az, hogy túlszárnyaljuk a karácsonyfát, de nem is akarjunk szégyenlősen elbújni, elvégre ünnepelünk.

Elviselhető könnyűség

Egyszerű hétköznapokon idő hiányában - és az alvással töltött perceket megtoldva- többnyire öt-tíz perces sminket rittyentünk magunkra. Nem kell ennek másként lennie az ünnepek alatt sem, hiszen a diszkrét báj nem kevésbé vonzó. Ha natúr sminket választjuk elengedhetetlen, hogy bőrünk makulátlan legyen, de ha nem büszkélkedhetünk tökéletes arcbőrrel még mindig javíthatunk rajta. Itt az ideje, hogy elővegyük a bőrradírt, pláne akkor ha ezt ritkán tesszük. Tehát, első lépésben radírozunk, ha viszont problémás a bőrünk indíthatunk egy mélytisztító pakolással is, amit aztán enyhén ledörzsölünk az arcunkról. Ha ezzel végeztünk jöhet a hidratálás, amit tilos kihagyni, hiszen az alapozó nem hogy nem oszlik el szépen a száraz bőrön, de elég csúnya látvány. Alapozónk alá válasszunk könnyű, vízbázisú krémet, hiszen semmi szükség, hogy egy zsíros termékkel megnehezítsük a bőr lélegzését. Miután beszívódott a krém jöhet az alapozó, amit felvihetünk a kezünkkel, szivaccsal, de legjobb ha ecsettel dolgozunk. Mivel a lehető legtermészetesebb összhatás a cél, nem kell sűrű textúrájú terméket választanunk.

Természetesek itt!

Alapozás előtt korrektorral tüntessük el az estleges bőrhibákat és karikákat, majd apró adagokban vigyük fel a könnyű, krémes alapozót. Szemhéjunkat se hagyjuk ki az alapozásból, sőt ha szemhéjpúdert használunk mindez elengedhetetlen. Ha végeztünk az alapozással a munka javán túl vagyunk, hiszen már csak egy réteg szempillaspirál kell és némi ajakápoló, esetleg szájfény. Ha szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni ezt a natúr sminket -és miért ne szeretnénk- akkor egy nagy ecsettel vigyünk fel egy kevés csillámos arcpirosítót a járomcsontok alá.

Csillogjon csak!

Az ünnepek közeledtével bátran halásszuk elő a sűrű textúrájú, magasan pigmentált szemhéjpúdereket. Ha igazán bátrak vagyunk szerezzünk be tégelyes pigmentet, amivel igazán emelkedett sminket készíthetünk, feltéve ha ügyesen dolgozunk. Ennél a sminknél sem kell, hogy magas fedésű alapozót használjunk, hiszen a hangsúly a szemünkön lesz, amit csak csorbítunk, ha természetellenesen mattítjuk a pofinkat. Természetesen most is tisztítással -szükség esetén mélytisztítással- kezdünk és hidratálunk. Ha esetleg nem szívódik be maradéktalanul a felvitt krém, mindenképp itassuk fel a felesleget, máskülönben "elcsúszik" az alapozó. Mivel a szemünket hangsúlyozzuk, nem engedhetjük meg, hogy kialvatlan, karikás legyen a szemkörnyék, ezért dolgozzunk magas fedésű korrektorral. Ezt felvihetjük ecsettel is, de jobb ha az ujjainkkal, ütögető mozdulatokkal dolgozunk, hiszen a kezünk melegétől könnyebben dolgozik a korrektor. Most sem felejtjük ki a szemhéjat az alapozásból, sőt, jól tesszük, hogy szemhéjalapozóval készítjük elő a terepet. Vannak kifejezetten szemhéjfestéket alapozó termékek, de használhatunk krémes szemfestéket is, ennek színe viszont egyezzen meg a porállagú szemfesték színével. Ha végeztünk az előkészületekkel jöhet a szemhéjpúder, méghozzá bronzos, aranyos árnyalatokban. 

Csillogóak itt!

Attól mert nem fekete festéket használunk még sminkelhetünk füstösre, vagyis nem baj ha nem mérnöki pontosságúak a vonalak. A belső szemzugokba tegyünk világos, arany csillámot, majd a külső szemzug felé haladva sötétítsünk. Ha hétköznapokon nem is, most mindenképp dolgozzunk ecsettel, vagy ha egészen lehengerlő pillantást szeretnénk, akkor enyhén vizes aplikátorral. Ha elkészültünk, szemünk mozgó részébe ültessük be az ecsetet és húzzuk át néhányszor, így épp oda kerül a smink kerete ahol a legjobban mutat. Az esetleges maszatokat alapozószivaccsal tüntessük el, majd jöhet a szintén bronzos barna színű szemceruza. Miután kereteztünk a szemünket jöhet két réteg fekete festék a pillákra, és nagyjából készen is vagyunk. Ki is hagyhatjuk a pirosítást, de ha mégis hangsúlyoznánk a járomcsontokat, csakis bronzos fényű termékkel dolgozzunk, hiszen a pink árnyalatok nagyon elütnek a szemfestéktől. Ajkainkra tegyünk ajakápolót -hideg van, elkél a hidratálás- majd néhány csepp szájfény és elkészültünk.

Na igen, a pigmentek! Nézzük, nézzük a profi sminkesek munkáit és olyan nehéz elhinni, hogy néhány porszemmel ilyen remek sminket készítenek, pedig mindez nem lehetetlen. Ha nem bánunk gyakorlottan a pigmentekkel, csak minimális mennyiséggel dolgozzunk. Apró tégelyben vízzel hígíthatjuk, de szárazon is felvihetjük. Mivel nagyon intenzív színhatást produkál az összes pigment, ezért nem kell, hogy egészen a szemöldökünkig dolgozzunk, bőven elég ha a mozgóig visszük fel a festéket. Nehéznek tűnhet, de igen hálás pigmenttel dolgozni, hiszen már önmagában is színváltós így nem kell vesződnünk az árnyékolással. A pigmentek színe harmonizáljon a ruhánkéval, ezt nem lesz nehéz kivitelezni, tekintve, hogy a szivárvány összes színében vásárolhatunk színváltós pigmentet. Nem kell félünk ettől a sminktől, de szánjuk rá elegendő időt. Ha nem túl biztos a kezünk, mielőtt munkához látnánk, a biztonság kedvéért vigyünk fel egy vastagabb púderréteget az alsó pillasor alá, így a lehulló pigmenteket a sminkelés végeztével egyszerűen lehúzzuk egy ecsettel.

Angyali

Valljuk be, hogy a fehér szemhéjpúder nem fordul meg nap mint nap a kezünkben. Ez nem véletlen, hiszen a fehér szemhéj egészen érdekes, már-már angyali külsőt kölcsönöz. Mikor máskor festhetnénk magunkat angyalira ha nem karácsonykor, így elő a fehér szeméjpúderrel! Ha nem akarunk úgy kinézni, mint Peter Jackson tündéi, jobb ha elfelejtjük a matt színeket, már csak azért is mert ezek optikailag összenyomják a szemünket. Ha megtaláltuk a csillámos szemhéjpúdert, a lehető legegyszerűbb módon vigyük fel: nem kell satír és árnyékolás sem. A bátrak megközelíthetik a szemöldök vonalát is, lényeg, hogy a textúra kellően simuljon a bőrbe. Elkészültünk, tükörbe nézünk: Jézusom, hová lett a szemem? A fehér szemhéjfestékkel jól eltüntettük, ezért muszáj kiemelnünk némi feketével. Használjunk két réteg szempillaspirált, vagy ha igazán rendhagyóak szeretnénk lenni, akkor kontúrozzunk fekete szemceruzával, de ne satírozzuk el a vonalat! A fehér szemhéj és a határozott fekete keret furcsa kettőssége egyszerre kölcsönös angyali de szexis tekintetet. Minimális pirosítóval -és tényleg pirosassal- dolgozzunk a járomcsontok alatt, ajkunk viszont maradjon natúr, vagy egészséges piros színű.

Fehérek itt!

Nagyobb a füstje...

A füstös szemet szeretjük, viseljük, miért kellene épp karácsonykor mellőzni? Nem kell, de azért nem árt, ha nem partysminkben kúszunk be a fa alá, ezért tompítsuk le az alapvariációt. Bár a Lanvin sminkesei nem dőltek be az enyhe árnyalatoknak, a 2010-es ready-to-wear bemutatón, mi jobba ha ennél kicsit diszkrétebb sminket kreálunk. Kezdésnek jöhet a már unalomig mantrázott, tisztítás, tonizálás, hidratálás szentháromsága, majd a korrektor. Mivel most sem használunk majd drasztikus fedésű alapozót, ezért a korrektorral kell elfednünk a hibákat. Ha ezzel elkészültünk jöhet az alapozás, amit bár érdemes ecsettel végezni, mégsem kötelező: úgy érdemes dolgozni ami számunkra a legkényelmesebb. A klasszikus füstös szemhez szükségünk lesz sűrű textúrájú sötét, esetleg csillámos szemhéjpúderre, fekete szemceruzára és szempillaspirálra. Belső szemzugunkból kifelé haladva sötétítsük az árnyalatot úgy, hogy közben kissé cicásra húzzunk a szemünk ívét. Míg legbelül szürkés árnyalatot kap a szemhéj, addig a külső szélén már egészen sötéten csillog, sőt még az alsó pillasor alatt is dolgozhatunk szemhéjfestékkel. Ha ezt az opciót választjuk, akkor az aplikátort mindenképp cseréljük ecsetre, hiszen nem az a cél, hogy a fél arcunkat feketére maszkoljuk, csupán a pillák alatti keskeny részt. Végezetül ujjainkkal dolgozzuk össze a színek közötti átmeneteket, majd fekete szemceruzával kontúrozzunk. Kikerülve a kevésbé drasztikus hatást, fültisztító pálcikával satírozzuk el a vonalakat, majd spirálozzunk. Még mielőtt megszáradna a festék, szempillagöndörítő segítségével adjunk ívet a pilláknak, de az is elég ha ujjainkkal igazgatjuk el a kósza szálakat. A szemöldökre kerüljön némi átlátszó zselé, ami helyén tartja szőrszálakat, és elkészültünk, hiszen aranyszabály: erősen festett szem mellett az arc többi részét tilos hangsúlyozni.

Füstösek itt!

Adj neki ívet!

A szemhéjtus szintén egy olyan kellék, amit igazán hangsúlyosan csak jelesebb alkalmakkor használunk, hát íme. Fontos, hogy jó minőségű termékkel dolgozzunk, mert a silány állagú festék könnyedén a szemhéjunkon köt ki, amit aztán folyton ellenőrizgethetünk. Azért is érdemes márkás darabot beszerezni, mert ha nem használjuk naponta, akkor hosszú ideig kitart majd. Tehát, tusvonalat húzunk. Előkészítésképp alapozunk, ami most kicsit más lesz mint az eddigieknél, hiszen a határozott tusvonalhoz határozottan alapozott arc dukál. Ez annyit tesz, hogy bátran nyúljunk a sűrű textúrájú, mattító és hosszan tartó termék után, amit körültekintően vigyünk fel. Igen ám, de hogyan, mert ha az alapozó jól fed akkor sűrű, ha sűrű akkor nehezen oszlik el. "Becsaphatjuk" a terméket, ha a kezünkben, vagy egy hajszárító segítségével felmelegítjük, így sokkal folyékonyabbá válik. Mielőtt alapozni kezdünk, egy kisebb adagot pumpáljunk a tenyerünkbe, így folyamatosan melegszik az anyag amíg dolgozunk.

Tusvonalak itt!

Érdemes az ujjbegyeinkkel "ültetni" az alapozót, ami annyit tesz, hogy picit a bőrbe ütögetjük. Lassan és alaposan haladjunk, majd végül átlátszó púderrel fixáljuk. Most jöhet a határozott tusvonal, ami tarthat a külső szemzugig, de akár tovább is. Ha bátrak vagyunk készíthetünk a Cavalli modellekéhez hasonló, megvastagított és hosszú tusvonalat, ami ugyanúgy készül mint a hagyományos, csak épp több apró vonalat halmozunk egymásra. Mindegy, hogy mi mellett döntünk, a lényeg, hogy a vonal határozott legyen! Ha mégis elcsúsznánk valahol, benedvesített fülpálcikával korrigáljuk a ballépést. És ami még nagyon fontos: szimmetria. Ha tussal dolgozunk, elengedhetetlen, hogy a két vonal megegyező legyen, máskülönben pisloghatunk felemásan. Bár a tusvonalat meghúzni nem kétperces feladat, ha ezzel végeztünk, akkor az egész sminkünk elkészült, hiszen a határozott fekete vonal mellett mást már nem kell hangsúlyoznunk. Persze az ajkaink nem lehetnek cserepesek, ezért mindenképp használjunk hidratáló ajakápolót.

Még mindig vörös

Egyszerűen megunhatatlan, feltéve ha megtaláltuk a hozzánk leginkább passzoló árnyalatot és képben vagyunk néhány alapszabállyal. Most is, mint a szemhéjtusnál, határozott alapozással kezdünk, hiszen a vörös rúzs sokkal élőbb egy világos színű, tökéletes arcon. Hidratálunk -ez még mindig nagyon fontos- majd a melegítést követően felvisszük az alapozót, végül fixáljuk áttetsző púderrel, így biztosan nem mozdul el. Első blikkre bizarrnak tűnhet a fixáló púder, hiszen hófehér színű és nagyon laza szerkezetű. Aggodalomra semi ok, hiszen a fixáló nem alkot egységes hófehér réteget, hanem tökéletesen eloszlik és valóban láthatatlan. Nézzük a praktikákat! Először is az ajkainkról eltávolítjuk az elhalt bőrrétege: evőkanálnyi mézbe egy kis cukrot teszünk, majd a masszával bedörzsöljük az szánkat. Az alapos, de finom dörzsölés után mossuk le a mézet, hogy a rúzs ne egy ragacsos rétegen landoljon. Ezek után lealapozzuk a szánkat. Ez azért fontos, mert a rúzs így könnyedén megtapad a púderrétegen, sőt még a színe is élénkebb lesz. Mindenképp ecsettel dolgozzunk, méghozzá úgy, hogy a rúzsról egy-két ecsetvonással lehúzzuk az anyagot, majd onnét visszük fel az ajkainkra. Középen kezdünk -itt lesz legmélyebb a szín- majd szépen haladunk kifelé. Egy zsebkendő, vagy alapozószivacs segítségével tüntessük el a felesleges rúzst, majd kontúrceruzával adjunk szép keretet az ajkainknak.

Vörös ajkak itt!

Ha nem vagyunk profik, ne akarjuk nagyobbra rajzolni az ajkainkat, mint amekkorák, egyszerűen kövessük az isten adta formát. A rúzs elkészültével cuppanjunk rá egy zsepire, így a megszabadulunk a felesleges rétegtől. Színek tekintetében nem nyúlhatunk mellé, ha a Dior bemutatón látott tűzpirossal dolgozunk, de a Dolce&Gabbana modelleken látható mélybordó árnyalattal jónéhány évvel megdobjuk a korunkat, ezzel számoljunk! Prada lányai és az ő neonos ajakrúzsuk diszkós, vagány hatást kelt, így ügyeljünk, hogy ezt az árnyalatit visszafogott ruha mellé ne viseljük. Ha mégis ilyen színnel dolgozunk, bátran villantsunk ki némi meztelen bőrt, mondjuk a vállunkat, vagy egy szép dekoltázst. Tökéletesre festett ajkainkon túl mást már nem kell hangsúlyoznunk -a Dior modellek hangsúlyos szemfestékét hagyjuk meg a kifutókra-, maximum vigyünk fel egy réteg szempillafestéket, de ami még ennél is fontosabb: ne felejtsünk el mosolyogni, mert keserű arcon még a legtökéletesebb smink sem mutat jól.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások