Mi ez?

Mi ez? Nevetés

5337

Nem tudom, nektek milyen emlékeitek vannak, de én a középiskolára úgy emlékszem vissza, hogy folyton nevettem, nevettünk, kacagtunk az osztálytársnőimmel, de úgy igazán. Az általános iskoláról már homályosabb a kép, de gimire határozottan úgy tekintek vissza, mint arra a négy évre, amit folyamatos röhögéssel töltöttem. Ma már kevesebbet nevetek, bár még így is szerencsés vagyok, mert itt bent a csajokkal a szerkesztőségben sokat röhögünk mindenfélén, nem úgy, mint sok más, savanyú légkörű munkahelyen.

Korábban Rita elmélkedett a sírásról, hogy melyik életszakaszban, mennyit bőgünk örömtől és bánattól egyaránt. Nos, az életszakaszokkal nem csak az elmorzsolt könnyek száma változik, hanem a mosollyal töltött perceké is. Egy gyerek például 400-szor mosolyodik el egy nap folyamán, míg egy felnőtt ezt átlag napi 15-ször teszi. Pedig a nevetésnek, mosolygásnak annyi jótékony hatása van, és nemcsak ránk, hanem a környezetünkre is. Itthon nem jellemző, hogy a buszon, a metrón vagy például a villamoson rámosolygunk valakire csak úgy, kedvességből. Pedig milyen jó lenne, ha ezt néha megtennénk és megtennék velünk - persze mindenféle hátsó szándék nélkül - egy-egy ilyen eset állítom, a legmorcosabb embert is felvidítaná. 

Talán ezen szerettek volna azok is segíteni, akik május első vasárnapját kikiáltották a nevetés világnapjának. Először Indiában egy nevető klub tartott 1998. május első vasárnapján ilyen napot. A hahota klub célja az volt, hogy minél többen nevessenek és így érezzék a kacagás gyógyító hatását, hiszen bizonyított tény, hogy egy jó röhögés segíti az endorfin és az adrenalin termelést, amely fájdalomcsillapító hatással bír, valamint fokozza a vérkeringést. Korábban végeztek egy kutatást olyan cukorbetegekkel, akiknek a vérnyomásuk is magas volt. Az egyik csoporttal egy éven keresztül rendszeresen humoros műsorokat nézettek, míg a másikkal szekció tagjaival nem. Az végeredmény az lett, hogy a tudományosan szórakoztatott csoportnak határozottan javultak az eredményei, míg a kontrollcsoport mutatói fokozatosan romlottak. A nevetésért felelős agyi terület a kutatások alapján a homloklebenyi rész, itt indulnak el a folyamatok egy-egy (viccesnek) látott és/vagy halott szituáció miatt.

De miért tettem zárójelbe a vicces szót? Azért, mert a kutatók, akik az emberi nevetés okára szerettek volna rájönni korábban, rossz úton jártak, hiszen főleg a humort tartották a mosolygás okának, és ez nem így van. Valamint az sem volt helyes, hogy ezt a viselkedésformát kizárólag az embereknek tulajdonították. Egy évekkel ezelőtti kutatás során állatokat és csecsemőket is csiklandoztak, és azt vizsgálták, hogy az állatok esetében is jelentkezik-e valami, az emberi nevetéshez hasonló reakció. Mint kiderült, a patkányok például ultrahangot adtak ki, amikor csiklandozták őket, és arra is fény derült, hogy ez egy olyan, univerzálisan jóleső érzés, amire szüksége van mind az állatoknak, mind az embereknek.

A kísérlet mindezeken felül arra is rámutatott, hogy a nevetés nem a humorból fakad, hanem annál sokkal régebbre nyúlik vissza. Nevethetünk társadalmi okokból kifolyóan, de biológiai és érzelmi tényezői is vannak ennek a viselkedési formának. A megfigyelések azt mutatták, hogy a nevetések 80-90%-át nem vicc idézi elő. Inkább túlélési ösztönünk szólal meg, amikor nevetünk. A jóízű hahota, a mosolygás üzenettel bír a társas viselkedés során, amivel több mindent is közvetíthetünk. Sokszor nevetünk előrejutás céljából: egy kísérlet során azok közül a lányok közül, akiknek jutalmat ígértek be, sokkal többen nevettek a másik fél beszélgetés közben elejtett faviccein, mint azok, akik előtt nem húztak el mézesmadzagot. Persze nem csak a felettes poénján mosolygunk, sokszor a velünk azonos szinten lévő munkatárssal is összenevetünk, hiszen az ember minden esetben támaszokat, szövetségeseket keres, és nevetéssel könnyen szert tehetünk ilyen személyekre.

Mivel a nevetés ősidőktől kezdve megvan az emberben kevesen vannak azok, akik élethűen tudnak röhögést szimulálni, bár egy-egy nem illandó szituációban könnyedén elnyomjuk a mosolygást. Te mennyit nevetsz?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások