Étel+Ital

Süljön ki a zsírja!

5345

Karácsonykor valami igazán ünnepit kell az asztalra tenni. Ha a szárnyasokat kedveled, akkor süthetsz kacsát, libát. Ezeket ilyenkor töltve szokás elkészíteni. Akkor sem kell lemondanod a lakomázásról, ha vegetáriánus vagy. Főételre kerestünk variációkat.

Almát eszem

Az almával töltött kacsasült igazán mennyei eledel lehet. Egy két kilós kacsa kell hozzá, leveszöldségek, hagyma, bors, só, kicsit több mint fél kiló alma, némi konyak. Az almát és a hagymát lereszeljük, hozzákeverünk némi konyakot, mondjuk egy decit, és betesszük a hűtőbe, hadd érlelődjön. A kacsát elő kell készíteni, de ezt én inkább a hús-hentes úrra bízom, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy háztáji kacsával van dolgunk, és nem értünk hozzá, hát kérdezzük ki a gazdát, akitől vettük. A lényeg: ki kell vágni a faránál lévő mirigyet, a kacsahájat le kell fejteni róla, majd jól megmosni és alaposan szárazra törölni. Ha ezekkel megvagyunk, borsozzuk és sózzuk be a kacsát kívül és belül is. A kacsa hasánál nyúljunk be a az állat bőre alá - szegény kacsa - toljuk fel az ujjainkat egészen a nyakáig, hogy elváljon a bőr a hústól, ide töltsük a reszelt almát, amit a hagymával és a konyakkal összekotyvasztottunk. A combokat is töltsük be, és a kacsa belsejébe is tegyünk a töltelékből. Na, megvagyunk? Frászt! Most jön az attrakció, össze kell varrni a kacsa seggét, hogy ne folyjon ki a töltelék.

Tedd félre hápit (szegény...). A kacsaaprólékot tedd bele vízbe, kezdd el főzni, majd mikor ezt a folyamatot elkezdi a hús, és a lé tetején némi hab képződik, azt szűrővel halászd le. Pakolj bele leveszöldségeket, tényleg, mintha húslevest főznél. Két óra alatt kész is. Ha ezzel megvagyunk, akkor toljuk be a kacsát hason fekve a sütőbe, amit 220 °C-ra előmelegítettünk. A kacsa mellé öntsünk bőven a kacsaaprólék levesből, és süssük negyven percig, majd vegyünk vissza a forróságból, úgy 180 °C-ra és süssük még másfél órán át úgy, hogy tíz percenként meglocsoljuk a saját levével. Ha úgy tapasztaljuk, hogy fogy a lé, öntsünk még hozzá a levesből. Ha készre sütöttük, grillezzük meg picit, ha van ilyen opció, ha nincs akkor addig süssük, míg pecsenyepiros nem lesz. A sült szaftjából mártást is készíthetünk.

Védd meg a kacsát!

Annyira megsajnáltam szegény hápit, hogy lehet, hogy csinálok inkább egy vega töltött káposztát. Ha nem eszel húst, de a hagyományokhoz szeretnél hű maradni, akkor tedd ezt te is! Kell fél kiló savanyú káposzta, nyolc-tíz nagy káposztalevél - szintén savanyítva -, harminc deka barna rizs, ugyanennyi szójagranulátum, tizenöt deka vöröshagyma, apró kockákra vágva, egy egész fokhagyma, őrölt paprika, só, bors, kömény. A barna rizst, és a szójagranulátumot be kell áztatni már a főzés előtti este. Másnap a szójáról leöntjük a vizet, kinyomkodjuk, összekeverjük a reszelt hagymával, fűszerezzük, és beletesszük az ázott rizst, ha laza vega vagy, akkor egy tojást is keverj bele. Ezután beletöltjük a káposztalevelekbe: kiterítünk egy levelet úgy, hogy vízszintesen legyen a káposztában az ér, az egyik szélére egy henger alakú szójás tölteléket teszünk, és felcsavarjuk, a két végét benyomkodjuk, így tuti nem hullik szét. Fontos, hogy olyan szorosra tekerjük, amennyire csak lehet, hogy biztosan ne essen szét főzés közben. Egy öblös, nagy alapterületű lábos aljára tegyünk egy sor savanyú káposztát, erre tegyük rá a töltött káposztákat, majd savanyú káposztával zárjuk le. Annyi vizet öntsünk rá, hogy elfedje a a megtöltött káposzták sorát. Ha elérte a forráspontot, még húsz percig főzzük. Közben  készítsünk hagymás, fokhagymás rántást paprikával, majd ezzel sűrítsük be, tejföllel tálaljuk.

Rút, rút

Angolszász országokban nagy hagyománya van a pulykának karácsonykor is, főleg a gesztenyével töltött jószágnak. Az amerikanizálódás már visszafordíthatatlan, ha ez különösen bejön nekünk, akkor hát bíbelődjünk karácsonykor egy bölény méretű szárnyassal! Na nem, valami egyszerűbbet legyen kedves! Gesztenyés, aszalt szilvás pulykát készítünk. Hozzávalók: vörösbor, harminc deka pulykamell, tíz deka aszalt szilva, evőkanál liszt, két evőkanál vaj, egy gerezd fokhagyma, újhagyma, esetleg póré, tíz deka mirelit gesztenye - nem massza, hanem előfőzött -, két deci húsleves alaplé, másfél deci tejszín, só, bors, kakukkfű vagy majoránna. Előző este - úgy látszik minden karácsonyi recept elkészítése így kezdődik -, áztassuk be a vörösborba az aszalt szilvát. Kockákra nyessük fel a pulykamellet, sózzuk, borsozzuk, pirítsuk meg vajon, aranybarnára. Ha kész, szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre. Nem árt letakarni, alufóliával, így biztosan nem keményedik meg. Abba serpenyőben, amiben a hús sült olvasszunk meg még egy kis vajat és pirítsuk meg benne a póré- vagy újhagymát és a fokhagymát, majd tegyük vissza a pulykakockákat, a vörösboros aszalt szilvát, a gesztenyét, öntsük fel két deci alaplével, rottyantsuk össze, épphogy forrjon picit, úgy negyed órán át. Még kicsit lehet fűszerezni, sóval, borssal, majoránnával, esetleg kakukkfűvel, egy kanál liszttel összekeverjük a tejszínt, majd ráöntjük. Kész. Egyszerű. Finom.

Akár hagyományos, akár modern, esetleg angolszász tradíciókat követő is legyen a főételünk karácsonykor, legyen mellé finom szopogatni való bor. Az olyan ünnepi. Pinot noir-ral nem lehet mellé nyúlni, de ha a fehérre esküszünk, akkor Sauvignon Blanc-t, Pinot Grigio-t is kínálhatunk. Az alapanyagok legyenek frissek, lehetőleg helyben beszerzettek, ha elkerülhetetlen a mirelit étel használata, akkor ne mikróban olvasszuk, mert ott, az ártó mikroszellemek megrongálják az ennivalók szerkezetét, és ez az ízükre negatív hatással van, így hagyjuk kiolvadni szobahőmérsékleten. Kellemes gondolkodást kívánunk a karácsonyi menühöz, a listát ne feledd otthon, bármennyire képzett Juli is vagy!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások