Étel+Ital

Angyalcsinálás

5252

Tavaly, december első hetében veselkedtem neki a mézeskalács-sütésnek. A receptem szerint három héttel karácsony előtt kell elkészíteni, így mire érkezik Jézuska, a tészta is kellően puha lesz…

Előkészületek

Igen, a mézeskalács az a kategória, amihez testedet és lelkedet is edzeni kell. Első lépésben a családtagokat célszerű szabadjára engedni, mert a konyhád annyira tele lesz egyéb holmikkal, hogy még egy ember oda már be nem fér. Maga a művelet két napot vesz igénybe, hiszen az első napon kell összegyúrni a hozzávalókat, a kész massza pedig 24 órát pihen szobahőmérsékleten, lefedve. Erre azért van szükség, mert ennyi idő szükséges ahhoz, hogy megfelelő keménységű legyen, és dolgozni tudjunk vele.

Hozzávalók a masszához:

25 dkg méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj (én fél evőkanállal készítem)
1 kávéskanál szegfűszeg
60 dkg finomliszt

Díszítéshez:

1 tojásfehérje
porcukor

A tojásokat, porcukrot, fahéjat, szegfűszeget turmixszal keverd össze. Majd a mézet és vajat egy-egy edényben langyosítsd meg, és add a tojásos mixhez. Ezt követően kézzel gyúrd bele a lisztet (kis adagokban, ne egyszerre). Kezdetben elég ragadós az anyag, de gyúrás során fokozatosan válik le a kézről, ami pedig kitartóan ragad az ujjakhoz, az a kés hátával távolítható el. Ha összeáll a tészta, jön a pihenési időszak.

Hadművelet

Másnap, mielőtt folytatódna a megkezdett sütés, keress elő minden tepsit, ugyanis minimum 200 darab figurának elegendő helyre lesz szükséged. Nekem legalábbis ennyi sikeredett. A tészta már elég kemény ahhoz, hogy nyújtani lehessen. Oszd el három felé (ez a legcélszerűbb, hogy könnyebben dolgozz vele), és az első adagot lisztezett gyúródeszkán nyújtsd 2-4 mm vékonyra. Ha ez megtörtént, következhet a figurák kivágása. Szinte minden üzletben lehet kapni csillag, karácsonyfa, angyal és társaik formájú alakzatokat erre a célra. A kivájt figurákat helyezd vajjal kent, liszttel hintett tepsibe, egymástól 3-4 cm távolságra, így nem érnek össze, ha a meleg sütőben növekedni kezdenek. Mielőtt sütőbe kerülne a csapat, tetejüket kend be felvert, egész tojással, ettől mogyoróbarna színt kapnak a sütés során. Légkeveréses sütőben, 180 fokon kb. 4 perc alatt készre sül a mézeskalács. Aztán a folyamat indul újra, egészen addig, amíg van a masszából. (Ha a karácsonyfára is szeretnél akasztani belőle, késheggyel bökj lyukat az alakzatba még sütés előtt. Később cérnát fűzhetsz bele, és máris ott a dísz.)

Amikor minden angyalka és egyéb szépség finomra sült, következhet a díszítés. Egy tojásfehérjéhez annyi porcukrot adjál, hogy összekeverve sűrű állagú legyen. A sűrítés gőz felett történjen. A folyamat akár húsz percet is igénybe vehet, de kitartás, mivel így kerül a máz olyan állapotba, hogy a figurára nyomva egyből szilárdulni fog. Ha bírod még szusszal, érkezik a végső menet. Tedd a mázat egy tiszta zacskóba, melynek a sarkán vágsz egy picike lyukat. Ezen keresztül díszítheted az alakzatok széleit. Ha megfelelő keménységű a máz, hamar szárad. Végezetül pakold a mézeskalácsokat fedeles tárolóedénybe. Karácsonyra igazi puha finomság válik belőlük. Persze már korábban is fogyasztható.

Mosolygó család

Általában 5-6 órát szoktam a konyhában tölteni mézeskalács-sütéskor. Ez elég soknak tűnhet, viszont a családtagok mosolygó arcát látva megéri a fáradságot. A végeredmény ízletes és mutatós. Az eseményt követő napokban pedig illatozik a konyha a fahéjas, mézes felhőkben. Esztétikusan becsomagolva karácsonyi ajándék mellé kísérőnek is szuper. Érdemes próbálkozni!


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások