Mi ez?

A jövő a türkizé

5326

Már megtanultuk, hogy a Pantone minden év végén meghatározza az eljövendő esztendő színét, ami 2010-re nem más, mint a türkiz. Ennél is pontosabban a 15-5519-es árnyalat. Kicsit utánanéztünk, mit is jelent mindez a divat világában vagy az elvontabb területeken. 

Egyrészt semmit, hisz a Pantone kinyilatkoztatásának nem feltétlenül van túl sok köze a divatvilág színtrendjeihez, bár egyelőre úgy tűnik, jövőre a boltok polcain is fel-felbukkannak majd a türkiz variációi. Most persze mindenki arról értekezik, vajon milyen érzeteket kelt az emberekben ez a szín, milyen mondanivalóval ruházhatjuk fel, hogy milyen alkalmakhoz illik, s mindez úgy tűnik, egyetlen irányba mutat, ez pedig nem más, mint a nyaralás. A türkizkék tenger képe, a vakító fehér és türkiz elegye a békés kis halászfalvakban, a napsütötte bőrre simuló türkizkék selyem, a különlegesen egyedi színű kövekből készült ékszerek, az iszlám építészet vibráló kékjei valóban könnyedén terelik ebbe az irányba gondolatainkat, főleg úgy, hogy mindehhez most megadtuk az első lökést. A vállalat képviselői szerint a választás szinte kézenfekvő volt, hiszen egy ilyen nehéz és gondokkal, nyomasztó érzésekkel teli év után szükségszerűen valami optimistának, valami könnyednek kell követeznie, legalábbis a vágyak terén mindenképpen, s nem árt, ha oltalmaz is bennünket ezekben a zord időkben. Így hát itt van nekünk a türkiz.

És még mi?

A türkiz alapvetően egy kő, ha nem így, akkor kallaitnak nevezzük ezt a réz-, alumínium- és foszfortartalmú képződményt. Képlete elég bonyolult, egészen pontosan így néz ki: CuAl6(PO4)4(OH)8x5H2O, keletkezéséhez pedig magmás kőzetek kellenek, némi felszín alatti víz és alumíniumban gazdag környezet. Előfordulását tekintve ki kell emelnünk a Sínai-félszigetet vagy Iránt, de Európa egyes helyein és Amerikában is megtalálható. Magyarországon Recsken és Gyöngyösoroszi környékén bukkantak rá csekély mennyiségben.

Minden ásványhoz és minden színhez különféle energiákat és gyógyhatásokat kapcsolunk, amik egyazon alapon nyugszanak, ez pedig nem más, mint a rezgés. Hisszük vagy nem, szinte mindegy is, hisz sokan régóta alkalmazzák az ilyesféle gyógyító energiákat, a türkizt például már az indiánok, de az egyiptomiak és a görögök is bevetették, vélt jótékony hatásai miatt. Gondoljunk a megannyi türkizből készült ékszerre, amik védelmező, óvó, s terápiás jelleggel bírtak és bírnak. A türkiz energetikailag a torokcsakrához köthető, ami röviden kommunikációnk, önkifejezésünk, a világgal való kapcsolatunk kulcsa és meghatározója, így elengedhetetlen fontosságú ahhoz, hogy gondolataink, érzelmeink kielégítő formában áramolhassanak köztünk és a minket körülvevő világ között, hogy harmóniában, egyensúlyban, békében legyünk.

A színterápiával gyógyítók a türkizt az immunrendszer stimulálójaként is ismerik, ami a járvány tépázta népeknek áldásos lehet, de ennél sokkal többet tud ez a kis kavics és az általa ihletett szín. A türkiz mint említettük, segít az önkifejezésben, s annak artisztikus megnyilvánulásaiban, így aki szabad utat óhajt engedni művészi törekvéseinek, bátran emelje be a türkizt mindennapjaiba - legjobb, ha egy sál, kendő vagy nyakék formájában, hisz a torokcsakra stimulálását helyben célszerű végezni. Akkor is hasznos lehet ezen kiegészítők viselése, ha torokproblémáink vannak, ha fáj, éget a torkunk, ha szamárköhögésünk, mandulagyulladásunk van, de a pajzsmirigyproblémák, tüdőgondok és krupp esetén is komoly segítségére lehet testünknek. Alkalmazhatjuk szalagproblémák és izomsérülések esetén is, ödémák felszívódásának elősegítésére, de hólyag- és vesekövek kialakulásának megelőzésére, sőt, étvágytalanság, anorexia ellen is hatásos. Ha kedélyállapotunkon van némi javítanivaló, akkor is jó, ha a türkiz után nyúlunk, ugyanis segít kilábalni a depresszióból, elűzi a félelmet, őrizgeti energiatartalékainkat, megóv minden negatív rezgéstől - így a betegségektől is.

A türkiz tehát jó, függetlenül attól, hogy divatos lesz idén avagy sem. Hordhatjuk ruháinkon is, de legcélravezetőbb a követ magát magunkon viselni, esetleg kezünkben tartani, ha úgy érezzük, elkél egy kis segítség lepukkant fizikumunknak, fáradó lelkünknek vagy éppen önbizalomhiányunknak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások