Divat

Te is beletetted a magadét

5312

Többségünket mágnesként vonzza ez a négy betű. Hatalmas fém betűk, amiket már tíz méterről is könnyen kiszúrunk, beazonosítunk és gyakran magunk sem tudjuk, hogy miért, de vásárlási körutaink során betérünk a ruhaparadicsomba.

A spanyol Zara megcsinálta a maga szerencséjét, hiszen szinte még gyerekcipőben járt a cég, amikor a spanyol nők nem a divatlapokból, hanem a Zara kirakatából tájékozódtak az aktuális trendekről. Jolly Jokerüket húzták elő a zsebükből, mikor felismerték, hogy a luxus divatházak kollekcióit érdemes olcsóbb, a nagyközönség számára is elérhető áron kínálni. Ezek után már nem meglepő, hogy Amancio Ortega rövid idő alatt lett nagyon tehetős ember. A tehetős jelző nem a legmegfelelőbb a spanyol úriemberre, hiszen a Forbes magazin idei listája a tizedik helyre sorolta a milliárdosok között. Itt az ideje hát, hogy közelebbről megismerkedjünk ezzel a pocakos spanyol öregemberrel, akinek pénztárcájába időről időre mi is csorgatunk némi pénzt.


Annyit biztosan tudunk, hogy ruhaipar, kereskedelem, Spanyolország, Zara. Oké, de ezen felül? Pedig a lényeg ezeken túl kezdődik, nevezetesen az Ortega család konkrét vagyonánál. Most lehet kapaszkodni, hiszen a világ hetvenegy országában működő mintegy négyezer Zara üzlet bevételéből 18,3 milliárd dollárt kapart össze a divatérzékeny família! Idáig viszont hosszú és rögös volt az út, hiszen Amancio egyszerű munkáscsaládba született, apja vasúti dolgozó volt, ő maga pedig már egészen fiatalon dolgozni kényszerült. Jobb híján kifutófiúként dolgozott egy szabóságnál, ahol szép lassan kiforrott a ruhák iránti érzékenysége. Később feleségével saját nappalijukban kezdtek ruhákat, fehérneműket és törölközőket varrni. Egyre bővülő vevőkörük miatt 1975-ben nappalijukból kiköltöztették az üzletet, amit Zarának kereszteltek. Az anyacég később csoporttá alakult, ami mindmáig az Inditex Group nevet viseli, és minden bizonnyal Ortega 59.29%-os részesedésével javarészt ennek köszönheti igen vastag pénztárcáját. Több helyütt is tapasztaltuk már, hogy a milliókkal bizony jön a perspektíva szélesítése is, nincs ez másként az Ortega családnál sem, akik mára már befektetésben, gáz-bizniszben, turizmusban, bankokban és az ingatlanpiacon is igen befolyásosak.

Mikor nálunk is megnyílt az első Bershka és Stradivarius üzlet, betérve rögtön feltűnt, hogy a cimkék azonosak a Zarában használatosakkal, sőt a tipográfia is ugyanaz. Ez nem véletlen, hiszen a Bershka, a Stradivarius, a Pull and Bear és a nálunk egyelőre ismeretlen Massimo Dutti, Zara Home és a Kiddy's Class is az Inditex Group érdekeltségébe tartoznak. Rengeteg üzlet, közel tizennégyezer alkalmazott világszerte, sok-sok döntés és persze óriási felelősség - ezeket mind magáénak tudhatja a hetvenhárom éves üzletember, akit néhány éven belül lánya, Marta vált majd az igazgatói székben. Azt gondolnánk, hogy ilyen mesés vagyonnal karöltve jár a nagy nyilvánosság, a folytonos sajtószereplés, holott Ortega igen ritkán tűnik fel a kamerák előtt. Tekintve, hogy Maridban, Párizsban, Londonban, Lisszabonban és Miamiban is mesés ingatlanokat birtokol, nem nehéz visszavonulnia a kíváncsi szemek elől, sőt ha lovagolni támad kedve, azt is megteheti saját lovardájában. Erre mondják az olaszok, hogy dolce vita és erre mondjuk mi, hogy "Amindenit, ez az ember megcsinálta szerencséjét".

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások