Étel+Ital

Juli legyőzte a citromot

5306

Óriási feladat citrusféléket pucolni. Több problémánk is lehet vele, először is a legfontosabb, hogy előkészületek nélkül nem is lehet konstruktívan nekilátni. Kell egy kés, lehetőleg nem túl nagy és éles pengéjű, legjobb erre ez hámozó vagy zöldség szeletelő. Tányér, nedves törlőkendő, szalvéta is kellene. Ezekhez képest legtöbbször csak a gyümölcs van meg és a két kezünk, amire ráspriccel az illóolaj, sárga ragacsos lesz a tenyerünk, az ujjaink és az egerünk is természetesen. Úrinő, nem tépi a narancsot, hanem a fent említett késsel beszabja a citrus héját, benyúl a vágatba, és lehámozza a gyümölcsről, mindezt nem is a kis ujjaival teszi meg, hanem egy kanállal, ahogy azt a videó is mutatja. Ha elég mélyre vágtunk, de még nem értünk húst, akkor a héj alatti fehér, száraz, sokszor kesernyés réteget - ami a fog közé szokott beékelődni - is le lehet húzni. Nagyon fontos továbbá, hogy - amennyiben helyes volt a technikánk - a citrusok két végén található pöcköket is ki tudjuk húzni, mielőtt szétválasztanánk gerezdekre a gyümit, ugyanis, ha ezt nem tesszük meg, félő, hogy nem a girizdhatároknál jön szét, ami azzal jár, folyatja a levét.

A helyes eljárás elsajátítása nem jelent feltétlen tiszta hasznot. Előfordul ugyanis, hogy a mandarin belül száraz - a gázos érlelésnek köszönhetően -, a héja szinte ráégett a húsára, és a vékonyka héj behasít a körmünk alá, mert annyira nehéz lerántani róla, és nincs nálunk kanál. Egyébként érett, egészséges, természetes formájában a mandarint a legkönnyebb megszabadítani a gúnyájától, ha még a magok sem hemzsegnek benne számolhatatlanul, akkor a legtökéletesebb citrusféle. Csak meg kell csippenteni a bőrét, ami már ki is szakad, és szinte magától kibújik a narancssárga kabátjából.

A másik véglet a citrom maga. Kemény, vaskos héja tele van illóolajjal, majd szétfeszíti a pórusait. Ezt szinte csak és kizárólag hámozással, reszeléssel, késsel lehet megszabadítani a bőrétől. A citrom az egyik kedvencünk, hiszen a takarítástól elkezdve a bőrápoláson át a C-vitamin pótlásig mindenre használjuk, persze süteménybe is tehetjük, akár a héjának a reszelékét is.

A grapefruit és a narancs közepes kategória. A grapefruitnak általában bődületesen vastag a héja, így pikk-pakk be lehet metszeni, és könnyen le lehet húzni a külsejét, viszont még bajlódni kell az alsóbb rétegekkel is, hiszen ennek a gyümölcsnek csak és kizárólag a színhúsa ehető, minden sallang keserű. A narancsot is érdemes bemetszeni, de kisebb rutinnal - mondjuk néhány száz narancs megpucolása után - már minden különösebb előkészület és segédeszköz nélkül leránthatjuk a bőrét.

És azt a kérdést még nem is fejtegettük, hogy girizd vagy gerezd...? Egyébként te metszel?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások