Étel+Ital

Ütős kis süti

5280

Konyakos praliné, rumos tiramisu, likőrös csokoládé... sokan elmondhatjuk magunkról, hogy imádjuk az alkohollal felturbózott nyalánkságokat. Ezek többségét készen, becsomagolva, mutatós dobozba zárva vásároljuk meg, holott otthon is könnyen és egyszerűen bűvészkedhetünk az alkohol és az édesség elegyével. Mégis hogyan? Először is szükségünk van egy remek alapanyagra, hozzá pedig jó sok fantáziadús receptre, no meg persze az sem árt, ha előtte átfutjuk, hogy mit is tanácsol egy profi szakács.

Divéki Balázs tizennégy éve dolgozik cukrászként. Külföldön szerzett tapasztalatainak és elhivatottságának köszönhetően nagy sikerrel kamatoztatja tudását a hazai édességkészítésben. Balázs öt éve dolgozik bemutató cukrászként, a holland UNIFINE Food & Bake cukrász alapanyagokat gyártó cégnél, így érthető, hogy megannyi recept és süteménykészítési fortély lapul a tarsolyában, amiket cukrász bemutatókon is próbára tesz. Előttünk most itt a lehetőség, hogy saját konyhánkban tegyük próbára cukrászképességünket és kreativitásunkat. Még a kezdőknek sincs miért aggódniuk, hiszen nem pusztán saját kvalitásunkra hagyatkozva kell kisütnünk valami jót, mert segítségünkre van a Cointreau likőr.

Ez az ital Adolphe és Eduard Cointreau-nek köszönhetően született meg Franciaországban, méghozzá 1849-ben. Különleges összetételének hála már a múlt században is kivívta magának a kellő figyelmet, így az igazán gourmet vacsorák elfogyasztása után szolgálták fel. Ezzel a történelmi hagyatékával a Cointreau a mi életünkbe is némi luxust csempészhet, ha pedig nekiveselkedünk a likőrös receptek elkészítésének, a siker szinte garantált lesz. A likőrt nem pusztán sütemények készítésénél hívhatjuk segítségül, hiszen karakteres narancs ízének és 40 %-os alkoholtartalmának hála nyugodtan használhatjuk koktélokhoz, esetleg kakaó, kávé, fagylalt ízesítéséhez, de még öntetként is. Most, hogy megismerkedtünk a következő sütemények és koktélok főszereplőivel, vegyük sorra a recepteket, amikkel bárki, könnyedén valami különlegességgel szolgálhat, mondjuk a karácsonyi asztalra.

Receptek Cointreau hozzáadásával: Sütemények

Tökös-narancsos rétes

Hozzávalók: 500 gramm friss sütőtök, 500 gramm Delifruit narancstöltelék vagy narancs lekvár, gyömbér az ízesítéshez, réteslap, 100 gramm vaj a kenéshez

Elkészítés: pároljuk meg a tisztított és lereszelt tököt, majd adjuk hozzá a narancs tölteléket vagy lekvárt. Reszeljük hozzá a gyömbért és töltsük a vajazott rétestésztára.

Vanília öntet: 120 gramm tojás sárgája, 100 gramm cukor, 1 rúd vanília, 500 gramm tej (3,2%), 2 cl Cointreau likőr

Elkészítés: A tejet forraljuk fel és öntsük rá a cukorral elkevert tojásra intenzív kevergetés mellet, hogy a tojás ne csapódjon ki. Melegítsük 75 ºC-ig, majd hűtsük vissza és öntsük hozzá a likőrt.

Tipp: Merjünk másképp dolgozni a rétes tésztával. Formázzunk négyzeteket (10x10 cm) töltsük rá a tökös-narancsos tölteléket és hajtogassunk batyukat. Sütés után sok porcukorral megszórva, langyosan fogyasszuk. Cointreau-s vanília krémmel (angol krém-creme anglaise) tálaljuk.

Mákos Panna Cotta roppanós mandulával

Hozzávalók: 250 ml tej, 250 ml tejszín, 50 gramm cukor, 4 zselatinlap, 1 rúd vanília, 50 gramm darált mák

Elkészítése: A vaníliarudat hosszába félbevágjuk, és a magot a tej, tejszín keverékhez adjuk. Majd ezt közepes lángon 8 percig főzzük. Zselatint hideg vízbe beáztatjuk. A zselatinlapokat kézzel kinyomkodjuk és a zselatint a forró vaníliás tejszínbe tesszük, s állandó kevergetés mellett feloldjuk, és hozzáadjuk a darált mákot is. A tejszínt formákba öntjük és hűvös helyre tesszük. Néhány óráig kell hagyni dermedni a krémet.

Roppanós mandula réteg

Hozzávalók: 200 gramm porcukor, 3 gramm pektin, 160 gramm vaj, 80 gramm méz, 50 gramm tejszín, 250 gramm mandula

Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat és szórjunk a sütőpapírra tallér formákat. Sütése 160 ºC-on kb. 10 perc (aranybarna színűre sütjük)

Vanília öntet-naranccsal

Hozzávalók: 120 gramm tojás sárgája, 100 gramm cukor, 1 rúd vanília, 500 gramm tej (3,2%), 2 cl Cointreau likőr, 100 gramm Narancs Compound (Unifine) vagy narancslével kevert narancs lekvár

Elkészítés: A tejet forraljuk fel, és öntsük rá a cukorral elkevert tojásra intenzív kevergetés mellet, hogy a tojás ne csapódjon ki. Melegítsük 75 ºC-ig, majd hűtsük vissza és öntsük hozzá a likőrt és a Compoundot vagy narancs lével elkevert narancs lekvárt. 

Tipp: A Panna Cotta krémet a főzés után lehűtve fagyasszuk ki, így gyorsabban elkészül, és a szilikon formából is könnyebben kivehető fagyott állapotban. Kiolvadás után idény gyümölccsel, gyümölcsszósszal, pürével, öntettel tálaljuk.


Ha kedvet kaptál a sütögetéshez, játssz velünk, és talán megnyerheted az öt üveg Cointreau és az öt shaker egyikét! Vagy 5 kg belga étcsokoládét?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
dec
10
LadyGray írta:
Hogy megörültem, hogy végre nyereményjáték, erre még azt is megkéne adni milyen színű a bugyim:D akkor inkább nem is kell:P:D
17:19
2
dec
11
tein írta:
elmentve :)
10:52
3
dec
11
donci írta:
aki egy extra ütös sütit akar karàcsonyra, az csinàl egy space cake-et... nagy lesz a mosoly a karàcsonyfa alatt... ;D
11:01
4
dec
11
chloe írta:
fura, hogy édesből csak a gyümölcsöt kívánom? a süti cukros-lisztes fulladás, lenyelhetetlen.
11:13
5
dec
11
Booo válaszadonci írására:
Na de kérlek szépen...
Karácsonykor örömködni a fának/nél/ért/miatt/ űr sütivel...?
Romlott társaság :D :D
11:48
6
dec
11
ismeretlen írta:
hmmm, a Cointreau nagy kedvenc! csak az ára nem a barátom :S
12:31
7
dec
11
donci válaszaBooo írására:
félre ne érts, én nem ezt fogos sütni! Nàlunk hazai beigli lesz, meg itteni kis karàcsonyi sütikék.
: )

13:03
8
dec
11
haha, én is ismerek egy Divéki Balázst. pedig nem tűnik gyakori névnek...
viszont a receptek fincsinek tűnnek:)
16:09
9
dec
11
LadyGray írta:
Najó mégis, de inkább a csokit kérném..:) köszike:)
22:52
10
dec
12
LadyGray írta:
azt nem tudom mondjuk hogy pl pektint hol kapok...XD pláne itt vidéken..:P
04:53
11
dec
13
sziszuscicus írta:
De hol a képen a süti?!
20:37
Felhasználónév:
Jelszó: