Étel+Ital

Mint a vásznon

5282

Mindig is longdrink párti voltam: egy kis vodka tonikkal, esetleg gin. Aztán jött az első és egyetlen sorozatfüggőségem, a Szex és New York mánia, amiben az egyik főszereplő - akivel egyébként teljes mértékben képes voltam azonosulni -, minden átmulatott éjszaka során Cosmopolitan koktélt fogyasztott, és természetesen ezt nekem is ki kellett próbálnom. Bár a sorozatban nem mondták el a receptet, rövid időn belül erőre kapott a hazai koktélbárokban is a Cosmo, a bártenderek pedig örömmel rázták a hozzávalókat.

Talán elsőre idétlennek tűnik a képernyő miatt kipróbálni valamit, de gondoljuk csak végig, hogy a filmeknek mindig is nagy hatásuk volt a közönségre - ki ne emlékezne Marilyn Monroe kedvenc italára, a gin-tonikra vagy éppen Humphrey Bogart kedvencére, a pezsgő és brandy koktélra?! A Casablanca marokkói hedonista képeihez a koktél is szervesen hozzá tartozott, éppúgy, ahogy Marilyn Monroe Hét év vágyakozásához a gin tonic vagy a Macsók és macák Marlon Brandójához és Frank Sinatrájához a Mojito és a Cuba Libre. A koktélok szinte a filmtörténelem részeit képezik, és akkor még nem is említettük a 007-es száraz Martiniját, rázva és nem keverve. Egy kutatócsoport még arra is vette a fáradtságot, hogy bebizonyítsa, a martini rázva kevesebb antioxidánst tartalmaz, mint keverve, ezért jóval egészségesebb, az ízpróbák pedig azt is bebizonyították, igenis van különbség a két elkészítési metódus végeredménye közt. A filmeknek tehát igenis lehet fogyasztást ösztönző hatásuk, és mi is a filmekben érezhetjük magunkat, ha a bárpulthoz tekeredve rendelünk egy koktélt olyat, és úgy, ahogy tőlük láttuk.

Egy Cosmót kérek!

De térjünk vissza a sokat emlegetett sorozathoz, és nézzük, milyen is az a híres Cosmopolitan koktél! Carrie Bradshaw, ha öröme volt, ha bánata, mindig Cosmót rendelt az éjszakai bárokban, ez biztos pontnak tűnt, az édes-kesernyés, fanyar Cointreau és vodka alapú nedű mindig segített. A jellegzetes italt egyébként egy floridai mixer álmodta meg 1985-ben, s a koktél rövid idő alatt meghódította a tengerentúli ország lakosságát. Az 1990-es évek elejétől népszerűsége egyre nőtt, elterjedését pedig egyértelműen a sorozatnak köszönheti, melynek főszereplői előszeretettel fogyasztották a "kozmót". Mára kijelenthetjük, hogy a Cosmopolitan elmúlt húsz év legfelkapottabb koktélja lett, melyet elrontani csak rossz minőségű alapanyagokkal lehet. Ha pedig már unjuk az alap változatot, tartsuk észben, hogy a málnás vodkás alapanyagú cosmót razmopolitannak nevezik.

Te is könnyen elkészítheted a magadét, hisz a hozzávalók bárhol beszerezhetőek. Nem kell más hozzá, mint 4 cl vodka, 1,5 cl Cointreau, 1,5 cl limelé, 3 cl áfonylé vagy ribizlilé. Én ribizlivel jobban szeretem, mert azzal inkább fanyar, mint kesernyés. Az összetevőket shakerben összerázzuk, és koktélos pohárba töltjük. Ja, hogy nincs shakered és egy Cointreu is jól jönne? Szerencséd van, mert ha velünk játszol, még vásárolnod sem kell, hiszen ha helyesen válaszolsz a feltett kérdésekre, megnyerheted az öt üveg Cointreau és az öt rózsaszín shaker egyikét.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások