Közösség

Asszed alter vagy?

5295

Komolyan? Akkor te biztosan nem plázákban vásárolsz karácsonyi ajándékot, hanem kézműves- és designer boltokban vadászol az igazi meglepetésekre. Évről évre nő azoknak a száma, akik megelégelik, hogy a fa alá minimum egy plazmatévének kerülnie kell, az már nem számít, hogy az újévet erős éhségérzettel kezdi a család, hiszen a több száz százalékos THM mindig az apró betűs részben lapul. Mindenki saját hülyeségének a kovácsa, ezen túl kell lépni, azon viszont nem, hogy legjobb érzés személyre szóló és nem tömegterméket a fa alá csempészni. Advent heteiben tele van a város tipikus karácsonyi vásárokkal, de légyszi tegye már fel a kezét az, aki kaján és boron kívül vesz is valamit a fabódésoknál! A választék csak elsőre tűnik színesnek, közelebb lépve már kiderül, hogy irhabunda, viaszgyertya, mázas köcsög, kékfestő ruhácska és társaik nem épp fa alá való ajándékok. Persze nem arról van szó, hogy ezek a darabok kevesebbet érnének, de valljuk be, elég kevés az esély arra, hogy egy valódi báránybőrből készült kucsmával lepnénk meg a pasinkat szenteste.

Az autentikus vásárt tehát kilőttük, ettől függetlenül érdemes kimenni forraltborozni, vagy a falubéli disznóvágás hangulatára kicsit sem hajazva ehetünk sült kolbászt, majd' egy kismalac áráért. Mi a helyzet a plázákkal? Ott aztán van kínálat meg kell hagyni, csak épp tömeg is van. Fújtató, izzadó, nejlonzacskókat és bőgő kölyköket maguk után vonszoló elvörösödött arcú stresszes szülők és unott arcú eladókislányok, akik többnyire fogalmuk sincs az árakról, és a "Mindjárt megkérdezem a kolléganőmet" kegyes hazugsággal tovalibbennek az embertömegben. Plázákban akkor érdemes karácsonyi ajándékot vásárolni, ha célzottan térünk be egy-egy boltba, szigorúan az adott cucc beszerzésére koncentrálva, az ázsiai harcművészetek lebutított mozdulatait utánozva utat törünk a kasszához, és lelépünk. Nyugi, nem csak ez a két opció van, hiszen a plázatársadalom kezd kifordulni a plázaanya méhéből, ezért alternatív megoldásokat keres. Mondjuk a moziban vásárol. Igen, moziban, méghozzá a Toldiban. Tudjuk hogy szomjúság, borozhatnék, kulturálódhatnék esetén bármikor betérhetünk a Bajcsy-Zsilinszky út 36-38-ba. December 12-én és 19-én csillapíthatatlan vásárolhatnékunkat is kielégíthetjük a mozi falain belül, hiszen a toldisok speckó karácsonyi vásárral várnak minket. A Toldi trafikban minden plázacsömörödött kedvére válogathat az egyedi ruhadarabok, kiegészítők, ékszerek a legkülönfélébb anyagokból, könyvek, cd-k, lemezek, izgalmas lakberendezési tárgyak között.

Ha bezsebelted a neked -és minden bizonnyal a szeretteidnek is- tetsző meglepetéseket, akkor engedd el magad, és áldozz magadra is némi időt. Miért? Hidd el rád fér! Bár a mézeskalács nem sül meg magától, de attól, hogy beülsz a délutáni filmvetítésre, vagy egy tea mellett trécselsz a barátaiddal miközben dj-k keverik a zenét, még nem lesz rosszabb a karácsony. Sőt mi több, némi spirituszt csempészhetsz a trombitás angyalkák, kisjézusok, jászol-installációk, és a többi cukiság mellé, ha beülsz nevetni az Észak című norvég vígjátékra (láttuk, vicces!), de adrenalinszintedet is felturbózhatod az Engedj be! című svéd drámával. Nem lesznek trombitáló angyalkák, helyettük felüdülésként jöhet egy kis vámpír para. Frissen vásárolt könyveidet dedikáltathatod is a szerzőkkel, hiszen minden bizonnyal Sirály Dóra és Stark Attila áldoz rád némi időt egy firkantás erejéig. Ha kellően bezsongtál, csekkold itt a teljes programot, vagy itt az ízelítőt, és még valami: fogadjunk, hogy a Toldi trafik az egyetlen karácsonyi bazár, ami szigorúan mentes minden karácsonyi slágeraláfestéstől!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások