Test

Bűzlesz!

5285

A közvetlen környezetemben - barátok, munkatársak, családtagok - szerencsére nincsenek olyan bűzlő szájú egyének, akiktől a gyomrom forogna. Szerencsére? Nos, ha egy idegen kelti bennem ezt az undort, akkor mégsem mehetek oda egy rágóval, míg egy hozzám közelállóval bármikor megtehetem, tehát nézőpont kérdése, hogy mi a szerencse. Idén nyáron, amikor repültem Barcelona felé, egy olyan szájszaggal rendelkező fazon ült mellettem, hogy a rövidnek számító repülőutat csak illatosított kendővel az orrom előtt tudtam elviselni. Pechemre visszafelé is kaptam egy ilyen útitársat. Legutóbb pedig egy gálaesten volt szerencsém egy fazonhoz, aki nem csak bűzös leheletével, de folyamatos tikkelésével is kikészített.

Az a fajta szájszag, ami nem a reggeli ébredéskor tör ki belőlünk és nem múlik el a rendes, rendszeres fogmosás hatására, szinte biztosan rendellenes testi működésre utal. Nagyon hétköznapi problémának tűnhet, de ciki. Kínos az elszenvedőnek és az okozójának is. (Ezért nem is értem a kizárólag hollywoodi produkciókban megjelenő, ébredés utáni, szenvedélyes csókot.) A szájbűznek számtalan oka lehet. Fogkő, szuvas fog, tüdőbetegség - hörgőtágulat, tályog, hurut -, gyomorbetegség, helicobacter-fertőzés, anyagcsere zavarok, bélből felszívódó, de tüdő által kilégzett bűzök... Borzasztó hosszan lehet folytatni a sort. Mindenképpen laborvizsgálatot kell végezni, ha valaki azt tapasztalja, hogy kórosan büdös a szája. 

A legtöbb esetben a megfelelő táplálkozás orvosolja a problémát: oda kell figyelni, hogy csökkentse a bevitt zsírokat, méregtelenítsen időről időre, kúraszerűen alkalmazza a probiotikumokat, sőt napi egy doboz natúr joghurt elfogyasztása meg is szüntetheti a bűzképződést. Rengeteg praktikát kitaláltak már a szájszag elkendőzésére, amelyek átmenetileg megoldást is adnak, de bármilyen kicsinek is tűnik a probléma, ha ilyesmit tapasztal valaki, azonnal vegye irányba a dokit! Addig is egyen petrezselyem zöldet, de a gyökér is jó, rágcsáljon köményt - boá! -, természetesen az állandó rágózás, és a szájvíz rendszeres használata is átmenti segítséget nyújthat.

Hagyma és fűszeresebb ételek elfogyasztása után sokáig lehet még bűzös a kiáramlás, ami a lélegzetünkkel hagyja el a testünket, egészen addig, míg nem dolgozza fel azt a szervezetünk. A legfontosabb, hogy étkezést követen igyekezzen mindenki eltávolítani az apró kajamaradékokat a szájüregből, ha nincs lehetőség fogmosásra, akkor alapos szájöblítéssel is akár. A fogmosás során nem szabad kihagyni a nyelv lekefélését sem, sőt lehet már kapni nyelvlepedék eltávolító izéket is. Ha olyan gyógyszert kell szedni, mint például az antihisztamidok, akkor is lehet bűzös a lehelet, mert kiszárítják a szájüreget, ilyenkor a legjobb a sok folyadékfogyasztás. 

Természetesen az orvostudomány is foglalkozik a szájbűzzel. Londoni kutatóknak sikerült izolálniuk azt a baktériumot, amely a kellemetlen szájszagért felelős vegyületeket elpusztítja. Az ocsmány szagot ugyanis kémiai vegyületek okozzák, viszont léteznek a metilotróp baktériumok, amelyek ezt megszüntetik, ha túl kevés van ezekből, akkor viszont szagolhatjuk. Ennek óriási a jelentősége, ugyanis ki lehet fejleszteni a baktériumok szaporodását elősegítő szájvizeket és fogkrémeket is.

Egy tel-avivi Egyetem kutatója kifejlesztett egy kis szerkezetet, amellyel csekkolhatjuk a szájszagunkat, ugyanis nem mindig érezzük, hogy gáz van. A elnevezése: OkayToKiss. A felhasználónak csupán egy kis nyálat kell csöpögtetnie az OkayToKiss nyílásába - mondja Rosenberg. A kutató jövőre szeretné piacra dobni találmányát. (MTI)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások