Mi ez?

Mi ez? Romantika

5161

Bár eleinte úgy éreztem másra hagyom a megtisztelő feladatot, hogy egy kicsit piszkálja a témát, végül mégis legyőztem magam, és belevágtam a fejszém. Mint kiderült, nem is olyan egyszerű ez a téma; illetve a romantika fogalmának körüljárása, ha nem a stílusirányzatról, korszakról akarunk beszélni. Konkrétan nem találtam hivatalos definíciót a romantikára. Lehet hogy nem is lehet definiálni? Mindenesetre megkísérlem a lehetetlent és az olvasottak, látottak, átéltek alapján megfogalmazom mi is ez. Egyszerű kérdéssel kezdem: Mire mondjuk azt, hogy romantikus? A válaszok között szerepelnek: filmek, zenék, versek, helyszínek, események, gesztusok, kiegészítők sőt még bizonyos ételek, italok, illetve illatok is. De még sorolhatnánk kinek mi tartozik ebbe a kategóriába az egyéni beállítottsága és ízlésvilága szerint.

A sablonos kliséktől…

Van amikről mindenki tudja, hogy romantikus. Ilyenek például az örök nagy klasszikusok, filmek esetében: Elfújta a szél, Casablanca, Titanic stb. Események, gesztusok terén: a hatalmas csokor vörös rózsa, a gyertyafényes vacsora, a közös habfürdőzés, pezsgőzés és eperrel etetés, vagy egy csodás tájon kéz a kézben andalgás. De ide kell sorolnunk nagy általánosságban az esküvőt, illetve magát a lánykérést is.

...az apró egyedi ötletekig

Vannak azonban olyan romantikus dolgok is amik esetleg csak az adott párra jellemzőek. Ezek általában apró gesztusok mint mondjuk az Ál/arc című filmben az „egyedi érintés”, vagy mondjuk a párom holmijai közé rejtett apró cetlik amiken különböző szerelmes üzenetek vannak.

Összefoglalva

Akárhogy is nézzük lényegében a romantika nem más, mint olyan idő és energia amit a szeretett lényre fordítunk kiszakadva a hétköznapokból arra, hogy csak rá figyeljünk, kifejezve az érzéseinket és örömet szerezzünk.

Külön iparág

Komplett cégek foglalkoznak azzal, hogy kielégítsék a romantika iránti igényünket, és újabbnál újabb ötletekkel álljanak elő e téren. A virágküldéstől a számtalan romantikusnak kikiáltott hétvégén át a sétarepülésig számtalan lehetőséget találhatunk arra, amivel meglephetjük kedvesünket és magunkat is - mert romantikázni együtt a legjobb.

Egyedi igények

A nők és férfiak igényei eléggé eltérőek, ha a romantikáról van szó. Míg mi nők általában a(z) (el)kényeztető dolgokat szeretjük, illetve a nagy, teátrális és olykor (sajnos) költséges gesztusokat (mindezeket gyakran), addig a férfiak nemigazán igénylik ezeket a dolgokat, és kevésbé látványos módon is boldoggá tehetjük őket. Leginkább arra vágynak, hogy a szeretett nő elismerje őket, főleg ha valami romantikus ötlettel kedveskednek. Így végül öngerjesztő állapotot is létrehozhatunk a romantika által. Persze mindez csak akkor lehet jó mindkét fél számára, ha az igényeik és elvárásaik hasonló szinten vannak, vagy legalábbis megközelítik egymást.

Kihaló félben

Egy ismerősöm azt mondta: A romantika élt, él és élni fog. Sosem szűnik meg, csak átalakul az éppen aktuális társadalom elvárásai, a kor szelleme illetve az aktuális divat szerint. Most talán sok nőtársam nevében mondhatom, hogy egy olyan korszakot élünk, ahol nem divat a meghittség, sem az érzelmek kifejezése. Azonban ugyanúgy hallani ezt férfiaktól is miszerint: A mai nők nem igénylik vagy nem értékelik, sőt van amikor meg sem értik. Talán egyszer majd újra divatba jön, én ebben reménykedem.

Neked kell?

Nem mondom azt, hogy szeretem a túlzásokat a romantika terén de néha-néha egy szál virág vagy egy gyertyafényes vacsora jól tud esni, bár sokszor egy apró bók vagy egy spontán jött pillanat is ugyanúgy meg tud érinteni. Feléleszti, táplálja a lángot, eszembe juttatja miért is szerettem bele abba a férfiba akivel vagyok, vagy egyszerűen csak egy kis mosolyt, szívdobogást, vagy arcpírt idéz elő.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások