Lélek

Megadod a számod?

5263

A címben szereplő kérdés számtalanszor elhangzik egy-egy buliban, hiszen sokan ismerkedés céljából is eljárnak szórakozni, nem pusztán a kikapcsolódás miatt. Az, hogy megadjuk-e a számunkat, a pasitól függ, legalábbis eddig ezt hihettük, de ezt megcáfolja a legújabb kutatás. Az evolúciós pszichológia mentén viszgálták, hogy van-e összefüggés a telefonszám megadása és a menstruációs ciklus között, szóval, hogy számít-e melyik fázisban vagyunk a három közül. Az eredmény természetesen az lett, hogy igen, számít.

Az evolúciós pszichológia az emberi viselkedés és pszichológia evolúciós gyökereivel foglalkozik. E szakterület azt kutatja, hogy az emberi viselkedés milyen előnyt jelenthet az evolúciós fejlődés során. Azt már régóta tudjuk, hogy a szexuális étvágy függ a ciklustól, persze ez csak azokra a nőkre igaz, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát. A kutatás kiderítette, hogy bizonyos menstruációs szakaszban a nők könnyebben adják meg a telefonszámukat. Ha a férfi határeset, akkor míg a ciklus egyik felében boldogan nyújtjuk át a számunkat, addig máskor durcásan elfordulunk.

A ciklusunk három szakaszból áll: az első szakaszban történik a peteérés, a második szakaszban történhet meg a beágyazódás, ami ha nem következik be, akkor menstruáció követ. A felmérés azt mutatta, hogy a nők a peteérés szakaszában - a follikuláris fázisban, ami a luteinizáló hormon szintjének emelkedéséig tart (ez a hormon okozza a tüszőrepedést) - szívesebben adták meg a számukat. A menstruációs szakaszban a vizsgált 51 főből csak 4 adta meg a számát, tehát 7,8%-os volt a siker, a beágyazódás szakaszában a 89 főből, 7 csaj adta meg, tehát 7,9% volt a számcserével végződő ismerkedés, míg a peteérés fázisában 60-ból 13-an adták meg a számukat, tehát 21,7% járt sikerrel. A nagy tanulság pedig, hogy az evolúció igenis hatással van az emberi viselkedésre!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások