Közösség

2009 legjobb zenéi

5261

Először is leszögezem: Ahány ember, annyi megoldás, kedvenc elképzelés létezik a legjobbakról. Azonban mentesítettem magam a szubjektív listaírás alól, elvonatkoztattam a személyes kedvencektől, így a lista próbál egy objektív képet adni: valójában mikre is volt érdemes odafigyelni 2009-ben? Először felmerült bennem, hogy szemügyre veszem az idei év legnagyobb slágereit, ám ezt a lépést sok más oldal megteszi majd helyettem, ezért úgy döntöttem, hogy minőség és igényesség szempontjából közelítem meg a listát. Lesz benne azért 4-5 sláger is, amik a mostani mainstream szinthez képest igényes alkotások. Igaz még van bő három hét az idei évből, de aki szerette volna az már kidobta azt ami a zsebében van volt. Aki meg nem (Klaxons vagy a Crystal Castles), azok pedig az új évtized első kiváló albumaként szeretnének piacra kerülni. Szóval lássuk az idei év legjobb szerzeményeit és készüljetek, mert bár lehet hogy sok kedvencetek szerepel a listán, de az is megeshet, hogy még nem ismernétek őket!

20. Little Boots – Remedy

Pici Csizmák. Lady Gaga “kistestvére”, vagy ha jobban tetszik egy konkurenciája, aki kicsit eredetibb, kicsit ügyesebb, mint “nővére”. Rengeteg akusztikus és analóg hangszeren is játszik, zenéit részben ő maga szerkeszti, és nem akar több lenni annál, mint ami.

 

19. Client – Can You Feel

Az angol jéghideg electropop női trió idén megjelentette új lemezét Command címmel, ami hozza címben és outfitben az eddig megszokott feminista-militarista-fétisiszta vonalat. Albumuk egynegyedén ez működik is, azonban a többi zene már inkább beáll a trendi french touched vonalra. Most jöjjön az egyik szuper szám róla a new wave-es oldalukról, amihez az első klip is készült.

 

18. Nitzer Ebb – Promises

A Nitzer Ebb az elektronikus zene gyökerei, mégpedig az indusztriális electro tánczene, azaz az EBM (Electronic Body Music) egyik legnevesebb képviselői. A közönség jobb ha felkészül rájuk, ugyanis ők a Depeche Mode 2010. év eleji turnéjának a hivatalos előzenekarai, így nálunk is ők játszanak majd a DM előtt januárban, a Sportarénában. A Mode-dal nagyon jó barátok, a 80-as években is voltak már az előzenekarai a Depeche-nek, most pedig az év elején megjelenő új albumukat promotálják majd. Ez a dal az NCIS című sorozat egyik soundtrack-je, de hallható lesz az új lemezen is.

 

17. La Roux – Bulletproof

La Roux az év egyik felfedezettje, akiről elismerően nyilatkozott a style.com is. Mostanában a nagy divatházak kifutóit elterítik a nótái, no meg a dalaira készült remixek. Ez a fiús külsejű furcsa angol lány ráérzett valamire, amire a mai közönség nagyon harap. Konkurenciája Little Boots és Lady GaGa, bár inkább Little Boots-cal ‘harcol’, persze csak jó értelemben.

 

16. Peaches – Take You On

Peaches az extrém, szókimondó stílusáról ismert szőrös hónaljú őrült csaj megint megmutatja, hogy mi is valóban a cool, illetve mi kell a táncparkettre, ha egy kis dirty dance érzés jön ránk. Minimalista fülledt electropop, a klip teljes vizualitásra helyezve.

 

15. Tiga – Shoes

“What’s that sound? I like that sound! I love that sound! It’s the sound of my shoes…” Tiga év elején szinte berobbant a slágerlistákra, az iPodokra, a dj-k lemezestáskáiba, és mindenhova, ahova lehetett. Ki ne ismerné a legendás 2001-es Sunglasses At Night című electroclash feldolgozását, most pedig a napszemüvegek után a cipőkről is írt egy dalt. Így már a szöveg miatt is megjósolhattuk, hogy valamelyik divatház lecsap majd a nótára: Karl Lagerfeldnek hála, a Chanel idei őszi Haute Couture F/W showján már bömbölt is ezerrel a muzsika.

 

14. The Golden Filter – Solid Gold

Talán az év legeredetibb jelensége a New York-i The Golden Filter duó, akiknek hangzásvilága teljesen egyedi, ötletes, felismerhető new wave-electro-szintipop. Ha mindenképp hasonlóságot keresünk, azt mondhatjuk, hogy ők az új Goldfrapp. Idén két nótával is felhívták magukra a figyelmet, az első a Solid Gold volt, amivel debütáltak, majd jött a francia Kitsuné kiadó válogatásán egy másik daluk, amiben vintage ruhákról, csokiról, vodkáról, whiskey-ről, Londonról, Párizsról énekelnek. Most jöjjön az előbbi klipje, és ahogy éneklik: Kövesd az arany farkast, az arany ajtón keresztül…

 

13. Depeche Mode – Wrong

A Depeche Mode 2009-ben visszatért Sound Of The Universe albumával, és erről a Wrong volt az első kislemezes szám, amihez hátborzongató klipet forgattak. A világ nem jó irányba halad, ezt ők is megérezték, de sajnos ezen a számon kívül nem sok jó van az albumon.

 

12. Paul & Fritz Kalkbrenner – Sky And Sand

A nyár egyik fesztiválozó nótája volt a Paul és Fritz Kalkbrenner által készített Sky And Sand, ami a nálunk is ismert Berlin Calling című film egyik dala. Sőt a film főszerepét is maga Paul Kalkbrenner játssza, valamint ő írta a film szinte összes betétdalát. Nálunk még Berlin Calling bulit is tartottak Paul Kalkbrenner-rel, pont a film hazai premierjének napján, így a moziban is megjelent a művész, majd kezdetét vette a közös bulizás.

 

11. Miss Kittin & The Hacker – 1000 Dreams

Az idei év egyik nagy visszatérői, a régi legendás francia duó, Miss Kittin & The Hacker. Olyan neveket tudhatnak rajongótáborukban, mint Karl Lagerfeld, Elton John, vagy épp Marilyn Manson. Második albumuk Two címmel, 2009 márciusában jelent meg, a most következő 1000 Dreams című daluk pedig többek közt a Christian Dior 2009-2010 Couture Fall-Winter divatbemutató nyitódala is volt.

 

10. The Moog – You Raised A Vampire

Hazai szinten a The Moog talán a legértékelhetőbb és legminőségibb banda, indie-rock, garage sound, kis Ramones-os életérzéssel, vintage hangulattal. Először nemzetközileg lettek elismertek: a határon túl és Amerikában már tomboltak a dalaikra, jóllehet itthon még csak egy kis csapat ismerte őket. Idén megjelent második stúdióalbumuk, ezen klipjükön pedig sötét vámpír gótikával hódítanak.

 

09. Make The Girl Dance – Baby Baby Baby

Milyen amikor Párizs egy hosszú és forgalmas utcáján három vállalkozó szellemű bombanő dögös french touched electrora anyaszült meztelenül végigsétál? Hát ilyen! A video nagy port kavart, ettől függetlenül (vagy épp ezért) a dal a Victoria’s Secret legújabb reklámjának kampánydalává vált.

 

08. Dj. Hell – The Angst

A legendás International DeeJay Gigolo Records feje, Dj Hell idén megjelentette az év elektronikus zenei albumát. Magazinok áradoztak róla, a divatvilágban is feltűnő Hell nem kisebb nevekkel működött együtt, mint Bryan Ferry, P. Diddy, Anthony Rother, vagy Peter Kruder. A most következő dal volt az első kislemez az albumról, aztán jött a P. Diddyvel készített dal, szuper remixekkel, és egy underwear kollekcióval, amit Dj. Hell az Agent Provocateur divatházzal tervezett. 2010 elejére várható a Bryan Ferry-vel készített nótája, olyan remixerekkel, mint Carl Craig, vagy a Simian Mobile Disco.

 

07. Guy Gerber – Timing

Guy Gerbert inkább a progresszív zene és tech-house világából ismerheti a közönség, azonban bemutatkozott new wave-es space techno / italo disco oldaláról is. A dal az év elején jött ki, Jean Michel Jarre munkásságát idézni, perfekt űrkalandot vázol fel, méghozzá profi hangszereléssel.

 

06. Pete Doherty – Arcady

A Babyshambles énekese, Kate Moss volt pasija, aki nemrég Irina Lazareanu modellel is kavart, a mittörődömén hanyagságot és felfogást sikkessé tevő Pete Doherty idén szólóalbummal jelentkezett. De még milyennel! A kritikusok keresték az állukat a földön, vérprofi country album hanyag eleganciával, Doherty módra. Az első klip a címadó dalhoz készült.

 

05. The Horrors – Primary Colours

A The Horrorsnak, a modern Ramonesnak, akiknek már Chris Cunningham is forgatott klipet, év elején jelent meg a sokak által várt új albumuk, ami végül nem okozott csalódást. Ezen daluk már-már Joy Division magasságokba emelkedik, Ian Curtis is valószínűleg elismerően nyilatkozna róluk.

 

04. The Drums – Let’s Go Surfing

Az idei év talán legfülbemászóbb indie/electro nótája, könnyen emészthető, ébredés után boldogan az ágyban hempergős, napindítós nóta. Jó ha van nálunk egy szörfdeszka is, tombol a nyár és fekszik mellettünk a barátnőnk, mi pedig a fülébe dúdolhatjuk a hozzá szóló refrént: Oh womaaan, I wanna go surfing, ohh womaan, I don’t care about nothing! Egyébként születtek olyan vicces megoldások is, mint például: Obama! I wanna go surfing!

 

03. The Sounds – Dorchester Hotel

A The Sounds idén megjelentette harmadik stúdióalbumát, Crossing The Rubicon címmel. Mivel az előző két albumuk is igen magas színvonalat hozott, így nem volt könnyű megütniük a mércét, de Maja Ivarsson énekesnő már-már kultusznak számító énekhangjával sikerült. Az album egyik húzódala következik.

 

02. Emiliana Torrini – Jungle Drum

“Hey! I’m in love…” Valószínűleg szerelmesek és nem szerelmesek egyaránt ugyanakkora lelkesedéssel skandálták Torrini indító mondatát, és így az érzelmet éppen nem táplálóak is szerelmesek lettek, ha másba nem, a zenébe biztosan. Az idei év egyik legnagyobb slágeréről van szó, amelyet a német Topmodell leszek című modellkutató verseny a döntőjében is lenyomtak.

 

01. Delphic – This Momentary

És végül kiosztjuk az aranyérmet! Ilyenkor azért picit örülünk, hogy nem mi kaptuk a legfőbb elismerést, ugyanis a dalt végighallgatva garantáltan nem állnánk a dobogó legfelső fokán, hanem valahol mellette feküdnénk kulcscsont töréssel, és egyéb horzsolásokkal. Ugye? Ne táncolj a dobogón! Delphic-et a párizsi Kitsuné fedezte fel, az a Kitsuné, ami garancia a minőségi zenére: felfuttatták La Roux-t, akik divatház is egyben, így válogatásaik mellé mindig kidobják az éppen aktuális kollekcióikat. A mesteri klip és hangulata tökéletesen illeszkedik a hangulatos zenéhez, nincs mit szépíteni rajta! A zeneipar hanyatlik, de vannak akik erőt vesznek magukon, hogy valami újat, egyedit alkossanak, ahogy meg is éneklik: Let’s do something real.

 

Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!


Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások