Közösség

Micsoda képmutatás!

5255

Előre szólok, nem áll szándékomban a drogok ártalmas voltát kétségbe vonni, de nem mehetünk el szó nélkül az alábbi ábra mellett, ami a média realitástorzító hozzáállását példázza. A hírek súlyozása, s egyáltalán a hírek szerkesztése, a világ és egy-egy ország eseményeinek valamilyen szűrő szerinti szelektálása szükségszerűen közvélemény formáló hatással bír. Ilyen a bizonyos típusú bűncselekményekről való híradás, s mások nem említése. Vagy bizonyos országok belpolitikájának boncolgatása, a világ más részeiről tudomást sem vevés mellett. Vagy éppen a drogokkal összefüggésbe hozható halálesetek közhírré tétele - a drog típusától függően.

Ha valaki csak ezen hírek mentén alakítja ki világról alkotott elképzeléseit, akkor elhiszi, hogy az irániak mind atomra szomjazó, Amerika-ellenes rémek, hogy a muzulmánok mind elnyomók és terroristák, de nem tudja, hogy mi folyik valójában Észak-Koreában vagy éppen Szomáliában. Szörnyülködik az elszaporodó fegyveres rabláson, amit a gazdasági válság számlájára ír és semmiképpen sem firtatja ebben a média szerepét, de nem szörnyülködik nemzeti hobbinkon, az adócsaláson, a naponta többeket fenyegető családon belüli erőszakon - hisz ezek olyan gyakoriak, hogy ha minden esetről hírt adnának, huszonnégy órás híreket kéne néznünk csak ilyen anyagokkal. És hát így van ez a drogokkal is. Egy-egy aranylövéstől kicsavarodó test látványa sokkolóbban hat a kanapén májkrémes kiflit majszoló nézőnek, mint a kórházi ágyon májcirózisban haldokló alkoholista képe. 

Az informationisbeautiful.net szerzője, David McCandless vizuális szakember és újságíró, oldalán arra vállalkozott, hogy bizonyos híreket, témákat közérthetően, látványosan elénk tárjon a számok nyelvén, s hogy ezzel párhuzamosan a valóság igazi arcát is megmutassa. Megmutatjuk izgalmas eredményeit a Nagy-Britanniában megtörtént droggal összefüggésbe hozható halálesetek és azok médiában való megjelenése tekintetében. Az ábrák magukért beszélnek. Nézzük meg, hány haláleset történt bizonyos szerekkel miatt, és azok hány százalékáról adott hírt a média. Vegyük hozzá, hogy amiről a média hírt ad, annak súlya lesz, ebből következőleg a paracetamolt senki sem fogja veszélyesnek tartani, míg a kokaint igen. Pedig mindkét szer 250 körüli halálesetet eredményezett. A kokain esetében a halálesetek 66 százaléka szerepelt a hírekben, a paracetamol esetében ez az arány 7 százalék.

Information is beautiful graphic - drugs

Information is beautiful graphic - drugs

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások