Test

A pokol tüze

5235

Már több téma/cikk kapcsán is említettem, hogy „nyertem” egy betegséget, ami manapság sajnos már népbetegséggé nőtte ki magát. Ez a reflux. Biztosan mindenki érezte már legalább egyszer azt, amire nyugodtan mondhatjuk, hogy olyan, mintha a „pokol tüze égne a gyomromban”.  Körülbelül két éve kezdődött az egész, amikor elkezdett furcsán fájni a torkom. A következő furcsaság az volt, hogy a fájdalom mellé társult egy olyan érzés, mintha állandóan gombóc lenne a torkomban, amit sem köhögéssel, sem máshogy nem tudtam onnan eltávolítani. Ezekkel a panaszokkal kezdtem el járni a fül-orr-gégészetre. Hol pesten, hol vidéken, mikor merre jártam. Természetesen mindig az volt a vizsgálat vége, hogy egy jó antibiotikum majd segít. Tényleg az a szerencse, hogy nem nyugodtam bele, s végül a sokadik orvos javasolta, hogy menjek el gyomortükrözésre, mert a reflux tüneteit produkálom. Sajnos vagy szerencsére, de kiderült, hogy igaza volt, és emiatt volt minden.

Mi is az a refluxbetegség?

A betegség pontos elnevezése gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD), hátterében pedig a tápcsatorna felső részének összetett működési zavara áll. Ez alatt azt értjük, hogy a gyomor tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. A reflux oesophagitis viszont azt jelenti, hogy a nyelőcsőbe visszaáramló gyomortartalom irritáló hatása következtében a nyelőcső nyálkahártyája begyullad.

Mi válthat ki refluxot?

Az egyik leggyakoribb provokáló tényező a túlméretezett étkezés. A gyorsan elfogyasztott, nagy mennyiségű étel jelentősen megnöveli a gyomor feszülését, így elősegíti a reflux kialakulását. Különösen igaz ez akkor, ha az elfogyasztott étel kalóriatartalma magas, pl. zsíros, olajos ételek, mert ezek lassítják a túltelített gyomor ürülését. Egy kiadós ebéd után jól esik lefeküdni, ám sajnos ezzel tovább fokozzuk a reflux kialakulásának esélyét, mert még nagyobb nyomás nehezedik a záróizomra a vízszintes helyzetbe került tele gyomor felől. Az elhízás is a reflux fontos provokáló tényezője. A hasi zsírszövet felszaporodása is emeli a hasüregi nyomást, és refluxot produkál. A terhesség második felében is jelentkezhetnek refluxos panaszok, de ezek a panaszok legtöbbször a szülés után megszűnnek.

Melyek a betegség tünetei?

Gyomorégés
Savas felböfögés
Nehezített, fájdalmas nyelés
Mellkasi, légúti, szájüregi tünetek
Torokfájás, „gombócérzet” a torokban

Kezelési lehetőségek

Az étkezési szokások megváltoztatásával jelentősen csökkenthető a reflux kialakulásának kockázata.
Kiadós étkezés helyett inkább többször kevesebbet együnk
Habzsoló, gyors étkezés helyett nyugodtan, lassan táplálkozzunk
Étkezés után 2-3 órán belül ne feküdjünk le, ne végezzünk lehajlással, emeléssel járó
munkát.
Kerüljük a zsíros, olajos, nehéz, puffasztó ételeket (bab, borsó, káposzta)
Mellőzzük továbbá a kávé, csokoládé, alkoholos italok, savanyúságok, szénsavas üdítők
fogyasztását is

Természetesen gyógyszeres kezelést is alkalmaznak a már kialakult betegség panaszainak enyhítésére. A gyógyszeres kezelés alapját az úgynevezett protonpumpa-gátló szerek adják, amik tulajdonképpen a gyomor által termelt sav mennyiségét csökkentik. Ha a gyógyszeres kezelés sem használ, akkor műtéti úton is lehetőség van segíteni a betegen.

A refluxbetegség szövődményei

Sajnos sokan nem veszik komolyan ezt a betegséget, és ebben az esetben a szövődmények is igen komolyak lehetnek.

Szövődmények a nyelőcsőben:
- Nyelőcsőgyulladás
- Heges nyelőcsőszűkület
- A nyelőcső mirigyhámsejtes rákja
- Barrett-nyelőcső (ami szintén magában hordozza a nyelőcső rákos megbetegedésének a veszélyét)

Szövődmények a nyelőcsövön kívül:
- Légúti szövődmények (garat- és gégegyulladás, rohamszerű gégegörcs, visszatérő arcüreggyulladás)
- Mellkasi szövődmények (tüdőgyulladás tüdőhegesedés, kapcsolt angina)
- Szájüregi szövődmények (fogak eróziója)
- Alvászavarok

Rengeteg odafigyeléssel és egy nagy adag elhatározással teljesen megszűntek a panaszaim. Én nem akartam örök barátságot kötni ezzel a betegséggel. Ha esetleg szeretnétek többet megtudni klikk ide.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások