Test

Pozitív a barátom

5232

A színes 80-as évek végét jártuk, amikor anyukám hazahozott egy fekete könyvet, amin a négy fehér betű csak úgy villogott: AIDS. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet, pedig még tíz sem voltam. Amikor elolvastam a hátulját, láttam ám, hogy betegségről van szó, s mivel akkoriban semmi más nem akartam lenni, mint orvos, beleástam magam. Főleg azokra a hívószavakra ugrottam, hogy szex, védekezés, halálos kór. Koraérett voltam, de ez semmiféle problémát nem okozott. Sőt, a mai napig - pedig négy éve monogám vagyok - tartok magamnál óvszert - sosem lehet tudni melyik barátomnak lesz szüksége rá. De mi a szükség? Hát önmagunk és a másik megóvása. Nagyon sokféle kontextusban beszélgettünk már a nemi betegségekről, az AIDS-ről, de természetesen idén sem akarunk elmenni a téma mellett, főleg, hogy december 1-jén újra - már 1988 óta - AIDS világnap van. Ilyenkor az egész világ a megelőzésről beszél, arról, hogy igyekezzünk leküzdeni előítéleteinket a betegekkel kapcsolatban, és ilyenkor folyik be a legtöbb adomány a kutatásokra. Van mit tennünk nekünk is, hiszen a WHO szerint két év múlva már kettő és fél millióan halnak bele ebbe a betegségbe évente. Ilyenkor kibiggyesztjük a piros szalagot a szettünkre, amelynek történetét is megismerhetitek oldalainkon, és kiderül, hogy mi köze az Öböl-háborúnak az AIDS-hez.

Van egy nagyon okos barátom - menzás, tényleg egy agytröszt - ő rengeteget tanult erről a betegségről, hiszen ő is érintett, az interjút, amelyet vele készítettünk, már ti is olvashattátok. Ő úgy érzi, jobban járt a HIV vírussal, mint mondjuk a diabétesszel vagy a tumorral. Olvassátok el a beszélgetést, rengeteg erő van benne, és nagyon informatív.

Sokan gondolnak úgy erre a betegségre, amely őket soha, de soha nem érheti el. Ez botorság, hiszen ahogy a halál, úgy a betegségek sem válogatnak. Erről értekezett egy olvasónk is, akit nagyon közelről csapott meg a vírus bűzös lehelete. Épp emiatt is megdöbbentő, hogy a rögtönzött cotcot felmérés szerint csak nyolc százalékotok szűrte magát valaha is HIV-re, pedig a szűrés fontosságát minden csatornán kifejezetten hangsúlyozzák, így tettünk mi is, amikor megírtuk azt a kálváriát, amit akkor kellett bejárnunk, amikor le akartuk tesztelni az egészségünket.

Az AIDS halálos betegség, nem kímél gyermeket, nőt, férfit, híreseket és ismeretleneket sem. Mi is összegyűjtöttük a leghíresebb HIV fertőzötteket, akik közül sajnos sokan nem élnek már. A legkorábbi elérhető HIV-szekvencia 1959-ből való, egy bantu férfitól vett vérmintából mutatták ki, azóta is viták folynak arról, hogy mikorra tehető a legelső fertőzés létrejötte. Nem véletlen, hogy nagyon sok üzleti vállalkozás is az AIDS prevenció mellé áll, hiszen ez a fajta karitatív tevékenység mindig is nagy PR értékkel bírt.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a legegyszerűbb struccként a fejünket a homokba dugni, nem tudomást venni a betegség létéről, hinni abban, hogy azok a fiúk lányok, akikkel mi szexelünk, nem lehetnek betegek, nem lehetnek fertőzöttek, pedig dehogyisnem! Ezért ésszel kell szexeskedni! Nem, az sem elég, hogy eleinte gumival, aztán, amikor már megbízol benne, csupaszon! Ha a csupasz péló/punny mellett döntesz, legyen a srác/csaj zsebében egy negatív HIV teszt. Ha mellényúlsz csúnya vége lehet, konkrétan kifuthatsz a semmibe...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások