Közösség

Mi ez? Wave

5224

Mivel még a legkockább barátnőmnek sem mondott semmit a Google Wave - szégyelltem magam rendesen helyette is -, így éppen itt az ideje, hogy összefoglaljuk, mi is ez a Google által indított új hullám.

A Google Wave egy online kommunikációs felület. Legelőször 2009. május 27-én hallhattunk róla, akkor jelentette be ugyanis a Google eme újítását. Először csak fejlesztők használhatták a felületet, majd szeptember 30-án százezer másik felhasználó előtt is megnyitották, s ekkor elindult a harc a meghívókért, mivel sokan akarták elsők között kipróbálni. Az előzetes regisztráció alapján kiválasztott szerencsés felhasználók még nyolc-nyolc darab meghívót kaptak, így majdnem egy millió ember kezdhette el a Wave-ezést szeptember végén.

A böngészőben futó alkalmazás megpróbálja egyesíteni a chat, a wikik, az e-mail, az információküldő és fájlmegosztó felületek összes előnyét. Hogy ez mit is jelent? Ha például több címzettnek küldünk levelet, és több e-mailben folytatunk eszmecserét az adott témáról, sokszor nehéz visszakeresni az előzményeket. A helyzetet csak tovább bonyolítja, ha az egyik féllel még valós idejű kommunikációt is folytatunk, azaz chatelünk, hiszen így az információk más-más helyeken raktározódnak. A Wave kitűnően ötvözi az e-mailezést és a valós idejű kommunikációt: mikor egy Wave-et indítunk, meghatározhatjuk, hogy kivel/kikkel osztjuk meg, az adott személy pedig időben bármikor reagálhat, ahogyan egy e-mailre, de ahogyan a chatben, akár valós időben, azonnal is. A program azt is mutatja, ha valaki ír, de az MSN-nel, a Skype-pal, a Gtalk-kal vagy éppen a Facebook chatjével ellentétben nemcsak azt láthatjuk, hogy az illető ír, hanem azt is, hogy mit, tehát a kommunikáció tényleg valós idejű. A másik nagy előny, hogy a Wave-ekben könnyedén visszakereshetőek az előzmények, és lehetőség van később is hozzászólni vagy akár bekapcsolódni az eszmecserébe. Sőt, az egész hullám az elejétől újra lejátszható, így láthatjuk, mi történt a kezdetek óta, ki mit törölt, mit adott hozzá... Ahogyan a fájlmegosztókon, itt is közzétehetünk képeket, dokumentumokat, ezeket belefűzhetjük az adott hullámba. Akár egész projekteket is véghez lehet vinni a Wave-en keresztül, de szakértők szerint például a céges kapcsolattartást soha nem fogja a Wave leváltani, az mindig e-mailben zajlik majd.

Sokan úgy vélekedtek, hogy a Wave forradalmi újítás, és hamarosan mindenféle kommunikációs felületet levált majd a neten, de talán inkább arról lesz szó, hogy egyesíti, összekapcsolja és átjárhatóvá teszi ezeket, sőt, állítólag az egyes hullámok neilleszhetők is lesznek - például egy cikkbe. Ekkor cikken belül a valós idejű kommunikáció tovább él. A program nyílt forráskódú, tehát bárki fejleszthet hozzá alkalmazásokat. Az alkalmazásokat mindenki kedvére illesztheti a saját felületéhez, ahogyan például a Facebookra könnyedén telepíthető Twitter alkalmazás segítségével összekapcsolhatjuk csivitelős oldalunkat a közösségi site üzenőfalával. Kiegészítőként telepíthető helyesírás ellenőrző, de akár azonnali fordítóprogram is. Például a negyven nyelven elérhető fordító hasznos lehet, ha a felek nem egy nyelvet beszélnek.

Hogy mi lesz a Wave jövője, az még kérdéses, hiszen sokan túl kaotikusnak tartják. Valóban még egy rutinos internet felhasználónak is kissé össze-visszának hat a felület. A fejlesztők persze folyamatosan dolgoznak, így valószínűleg a következő változta már sokkal egyszerűbb, átláthatóbb és jobb lesz. Még több évet kell ahhoz, hogy kiderüljön forradalmi újításról van szó, vagy sem, mindenesetre kipróbálni érdemes és érdekes!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások