Közösség

Kértétek: szépek és okosak

5234

A nagy cotcot felmérés kapcsán többen is arra voksoltatok, hogy legyen több kulturális tartalmú cikk az oldalon. Örömmel fogadtuk ezt a hírt, így most egy kiállítást ajánlunk nektek, méghozzá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak környezetbarát alkotásaiból.

Zöld, zöld, zöööööld

A környezettudatosságról nem lehet eleget beszélni, már csak azért sem, mert ami gondolati síkon megszületik, az többnyire úgy is marad. Ennek a hagyománynak mondtak ellent azok a hallgatók, akik olykor abszurd alkotásaikkal próbálják felhívni a figyelmet az egyre fenyegetőbb problémára, amit a bolygónk folyamatos egy egyre drasztikusabb szennyezése jelent. Mivel kivételes tehetségekről van szó, sőt minden túlzás nélkül világszínvonalú kiállítási darabokról, így hát mindenképp érdemes ellátogatni a budai Ponton Galériába (1015 Budapest, Battyány utca 65.) és megnézni a kiállítást.


Csordás Levente, a Print magazin globális felmelegedés pályázatára készített címlapterve

A környezettudatos design létjogosultsága nem kérdés, sőt a zöld-design kialakulása egészen a hetvenes évek olajválságáig vezethető vissza. Az elmúlt évek természeti katasztrófái és sokkoló adatai csak megerősítették a designereket abban a tudatukban, hogy környezetbarát elgondolások és kivitelezések egyre növekvő közönséget vonzanak. Jó hír, hogy a hallgatók munkái nemcsak hazai szinten állják meg a helyüket, hiszen több nyertes darabot is láthatunk a kiállított tárgyak között, amiket külföldön is üdvözölt a szakma. Mégis hogyan kell elképzelni egy ilyen kiállítást? Elsősorban le kell vetkőznünk azt a szemléletet, miszerint ha valami környezetbarát, vagy újrahasznosított akkor tutira nem olyan mutatós mint mondjuk egy olyan bútordarab, ami a futószalagról csúszott le. A kiállításon szereplő szőnyeget például egészen közel hajolva kellett megvizsgálnom ahhoz, hogy feltűnjön: ez bizony hulladékból készült. A kiállított darabok mindegyikére elmondható, hogy tartós életciklusú darabok, és már a gyártásuk során is nagy hangsúlyt fektettek az energiatakarékosságra. Az újrahasznosított papírból készült paravánt, vagy hintaszéket nézve ezt nem túl nehéz elképelni, azt már annál inkább, hogy vajon mennyi idő, energia no meg kreativitás kellett a darabok elkészítéséhez. Nem csupán a jelenlegi hallgatók munkáit láthatjuk, hanem a MOME-n végzett, mára már professzionális designerként dolgozó szakemberek környezetbarát munkáit is.

Püspöki Apor kinetikus energiát felhasználó hűtőtáskája és Szabó Levente mosódióval működő mosógépe

A kiállított tárgyak között sétálva egyelőre hihetetlennek tűnik, hogy akár néhány év múlva száz százalékosan ökobarát otthonokban élhetünk. A szőnyegünk, a konyhánk, a hűtőtáskánk, a lámpánk de még a ruhánk is lehet maximálisan környezetkímélő. Az pedig külön jó hír, hogy ezeket a darabokat nem messzi földről kell beszerezni, hiszen a kiállítás az ékes példája annak, hogy a hazai fiatal tervezők nem kötnek alkut a külsőségek és a környezetbarát elvárások között. Ha van időtök menjetek el, tegyetek egy sétát a kiállításon, hiszen érdemes barátkoznunk az efféle innovatív darabokkal, hiszen ha képesek leszünk felismerni az egyre fenyegetőbb jeleket és végre sikerül betonbiztosan kiállni a bolygó egészsége mellett, akkor akár néhány éven belül mi is telepakolhatjuk otthonainkat csupa-csupa zöld berendezési tárgyakkal.

A GREEN MOME kiállítást keddtől szombatig, 12-től és 18 óráig között tekinthetitek meg, egészen január 31-ig. (A galéria 2009. december 20-tól 2010. január 5-ig zárva tart.)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások