Közösség

Ezer fontos vaskalap

5216

Menthetetlen Diana hercegnő rajongó vagyok, ez ellen nincs mit tenni. Szájharapdálva olvastam életrajzi könyvében az összes Camilla Parker Bowles-ról szóló bejegyzést, sőt meg is könnyeztem, mikor a hercegnő bevallja, hogy a Károly herceggel való esküvője előestéjén bizonyosodott meg leendő férje viszonyáról. Bosszant minden, ami Camilláról szól, kezdve a kalapjain át a tipikus fagyos angol úrinő habitusáig. Bödőcs Tibor humorista fejezte ki a páros liezonját a legtalálóbban: "Hát normális ez a Károly herceg? A Gundelból kijárt a Tesco májkrémre." Igen, pontosan ezt történt.

Igaz történet alapján

Megszokhattuk már, hogy a királyok, hercegek állam- és kormányfők feleségei csupa-csupa nemes ügy érdekében emelik fel a hangjukat. Naná, hogy ezt teszik, hiszen a tanácsadók ötletei alapján cselekszenek és kinek ne lágyulna el a szíve egy beteg gyerekeket látogató first lady láttán. Legutóbb Camilla is hallatta a hangját, így most kivételesen nem bizarr kalapkölteményei miatt hangos tőle a sajtó: Károly herceg hitvese nemtetszését fejezte ki a modern videóklippekkel kapcsolatban, mert szerinte ezek a zenés filmecskék túl sok erőszakot, brutalitást, trágárságot közvetítenek, a nők módszeres megalázásáról nem is beszélve. Saját tapasztalataim szerint Camilla csupán tizenhárom évet késett eme okfejtésével, hiszen emlékeim szerint pontosan ennyi évvel ezelőtt definiáltam a rap szót az akkori osztályfőnökömnek. A fogalom magyarázatának szerves részét képezték eme zenei stílus durvaságát kihangsúlyozó jelzők, jóllehet a történtekkor mindössze kilencéves voltam.

Beyonce és Lady Gaga verték ki igazán a biztosítékot, ezeket a felvételeket szexfixáltnak és egyenesen obszcénnek titulálta az angol hölgy. Camilla a dél londoni Croydon negyed szexuális bántalmazás áldozatainak fenntartott központjában fedte fel megannyi ellenérzését, és talán joggal mondhatnánk, hogy miért kellett neki odamenni, hiszen valljuk be elég nehéz elképzelni a karótnyelt nőt, amint 50 Cent, Eminem, vagy épp Snoppp Dogg videói után kutat a Youtube-on. Irónia ide vagy oda, Camilla okkal vett részt az eseményen, hiszen tizenhét éves korában maga is nemi erőszak áldozatául esett: késekkel felszerelkezett banda támadta meg egy sikátorban, ahonnan esélye sem volt a menekülésre. Az eset után sokáig titkolta a történeteket, majd egy, a croydonihoz hasonló segítő központba ment, hogy megpróbálja túltenni magát az eseten. Addigra már az öngyilkosság gondolata is többször megfordult a fejében, és saját elmondása szerint a központ munkatársainak segítsége nélkül képtelen lett volna feldolgozni a borzalmat. A történet valóban meghökkentő, senkinek nem célja megkérdőjelezni az átélt szenvedéseket, csak épp az nem világos, hogy a nemi erőszak és a videóklippek között mire ez a drasztikus párhuzam. Vajon érdemes azzal hitegetnünk magunkat, hogy még a legegészségesebb lelkű kissrácból is vérengző támadó válhat csak azért, mert tátott szájjal nézi, ahogy 50 Cent megannyi bikinifelsős bombázó társaságában jacuzzizik, ne adj' isten ráhúz egyet-kettőt az említett hölgyek hátsójára? Részemről igen szkeptikus maradnék e téren, de annyi biztos, hogy a videójátékok, a televízió és az interneten felgyülemlő brutalitások együttes hatása tévútra vezetheti a cseperedő generációt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások