Szépség

Kutyulhatod magad is

5200

Az egyre közelgő tél miatt szinte napi téma a szerkesztőségben, hogy komolyan erőt kell vennünk magunkon ahhoz, meló után még bárhová elinduljunk. A korai sötétedés, az állandó nyálkás időjárás nem épp a legcsábítóbb kombináció. Mit tehetünk ilyenkor? Hát otthon maradunk és hasznosan töltjük az időt, méghozzá úgy, hogy csak önmagunkra koncentrálunk. Talán nem is gondolnátok, hogy a legalapvetőbb hozzávalókból készült hajpakolásoktól nemcsak a külsőnk, de a lelkünk is felfrissül, csak meg kell adni a módját a "procedúrának".

Nem is olyan régen már megvitattuk, hogy a fürdőszobánk igazi aknamező, hiszen kozmetikumaink többsége hemzseg a káros, rákkeltő adalékanyagoktól. Nem is lennénk nők, ha nem feszkóznánk lépten-nyomon a hajunkon: ha hosszú az a baj, ha rövidre vágattuk megint hosszút szeretnénk. Göndörödik, sprőd, száraz, töredezett, sehogy nem áll, fakó színű... igen, ezek mind hozzátartoznak a rinyálásunkhoz. Épp itt az ideje, hogy néhány órára tényleg a nyugalom szigete legyen a fürdő, mécsesekkel, illóolajokkal, pihe-puha törölközőkkel na meg sok tápláló hajpakolással. Semmi ördöngősség, maximális élvezet. Nézzétek!

Kiszáradt?

Nincs mese, a száraz haj ápolására bizony időt kell szánni, már ha szabad szemmel is látható eredményt szeretnénk. A pakoláshoz nem kell más, mint méz és olívaolaj. Természetesen hajhossztól függően keverjük ki az adagot mondjuk egy bögrében, de nem érdemes túl sokat kutyulni, mert úgyis csak lecsöpög a búránkról. Szóval alaposan összekeverjük a mézet és az olajat, aztán kézzel, vagy egy fésű segítségével felvisszük a hajunkra. Mivel mindkettő összetevő igen tápláló, így az elegy csak jót művelhet kiszáradt loboncunkkal, már ha képesek vagyunk kivárni azt tíz-tizenöt percet, amíg kellően beszívódik a pakolás. A mézzel illatügyileg nincs túl sok probléma, ellenben az olajjal - ha zavar a pakolás illata csepegtess bele valódi (!) illóolajat a kedvenceid egyikéből. Ha találsz otthon kiselejtezett, kopott törölközőt, bátran csavard a fejedre, had pácolódjanak kellemes melegben a tincseid. Hatóidő elteltével jöhet az alapos, meleg vizes öblítés. Krízis esetén érdemes minden hajmosáskor megejteni a pakolászást, néhány hét elteltével már úgysem lesz rá szükség.

Fénytelen?

Rohanunk, dolgozunk, elkésünk, össze-vissza eszünk, mégis miért lenne gyönyörű ragyogó a hajunk? Talán attól a sampontól, ami az ingredients címszó alatt tele van kemikáliákkal? Nem, hanem egy szipiszupi házi gyártású pakolástól, szintén a legegyszerűbb alapanyagokból: két evőkanál majonéz, két evőkanál olívaolaj, egy tojás és néhány csepp illóolaj. Jogosan mondjátok, hogy a műanyag flakonba zárt, tartósítószerekkel felpumpált majonéz ugyanolyan káros ha magunkra kenjünk, mint mikor megesszük. Nem, pláne akkor ha a többi összetevőnek hála ütős, tápláló pakolást hozunk össze. Szóval, ha jól elkutyultad az alapanyagokat jöhet a trükk, ugyanis száraz hajra viszed fel a kutymászt. Miután alaposan beledörzsölted a fejbőrödbe, burkold a fejed törölközőbe, majd harminc percnyi nyugalom következik.

Besárgult?

Festett szőkék rémálma a besárgult haj, amit se sampon, se speciális hamvasító nem gyógyít meg. Pláne most, a fehér hajak trendjében, nem árt ha kellő figyelmet fordítunk kivilágosított fürtjeinkre. A citrom szőke hajra gyakorolt jótékony hatását mindenki ismeri, így alap, hogy ebbe a pakolásba citrom kerül. Itt persze még nincs vége, hiszen a fél citrom levét egy bögrébe öntjük, amiben előzetesen két kamillás teafiltert áztattunk ki. Elég ha fél bögrényi vízben áztatod a filtereket, hiszen így koncentráltabb löttyöt kapsz, amivel aztán leöblíted a hajad. Ha ezzel végeztél ne samponozd, ne balzsamozd hanem mindennemű öblítés nélkül tekerd a fejed törölközőbe, és várd ki a hatóidőt. Öt-hat perc után jöhet egy alapos, hideg vizes öblítés.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások