Mi ez?

Utcanév felderítő

5196

Eleinte eszembe sem jutott, hogy ez az utcanév egy személyt takar. Aztán persze, amikor jobban odafigyeltem, nyilvánvalóvá vált, hogy bár az Ajtósi lehet határozószó, de a Dürer minden bizonnyal tulajdonnév. A hetes buszon zötykölődve kutattam az információk utána az agyamban, hátha előjön valami, de bevallom semmi nem bújt elő. Egyértelművé vált számomra, hogy tökéletes alany lesz Ajtósi Dürer a következő utcanév nyomozáshoz.

Apja a Gyula melletti Ajtósról vándorolt Nürnbergbe, 1444-ben, ahol házasságra lépett ötvösmesterének a lányával és tizennyolc gyermeket nemzett neki. Már az apja felvette az Dürer nevet - Ajtósi-Thürer-Dürer - így a közel húsz gyermekből, a harmadik élve marad fiú Albrecht (Ajtósi) Dürer lett 1471-ben. Ő, miután kitanulta apjától és anyai nagyapjától az ötvös mesterséget festészettel kezdett el foglalkozni. Már kisgyermekként hihetetlen rajztehetségről tett tanúbizonyságot, megfigyelő képessége páratlan volt, ezek korai önarcképein jól láthatóak.

Művészi kiteljesedéséhez az ötvösség és a festészet nem volt elegendő, hát grafikusként is elkezdett tevékenykedni, sőt még könyvkiadással is foglalkozott, ami akkoriban még művészetnek számított. Albrecht Dürer a szó klasszikus értelmében volt reneszánsz ember. A reformáció korában nem csak Németországban, de Európa szerte hírnévre tett szert. Halála előtti években már művészetelméleti íróként dolgozott. 1528-ban halt meg katolikusként, bár a kortársaihoz hasonlóan Lutheránus elveket vallott. 

Érdemes a budapesti Ajtósi Dürer soron végigsétálni, főleg egy tavaszi, napos délután, nagyon szép, persze most a novemberi ködök során is elég sejtelmes tud lenni, főleg éjszaka, amikor mámoros hangulatban grasszálunk egy-egy koncert után a Dürerből.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások