Test

Dagadt patkányok

5204

Pár nappal ezelőtt  körbekérdeztem az ismerőseimet, hogy nem káros-e az, hogy körülbelül egy hónapja minden munkanapon lecsúszik egy Snickers. Persze mindenki azt mondta, hogy ez még nem kóros, nem vagyok Snickers-függő. Kicsit megnyugodtam, de egy újabb kutatás azért elgondolkodtatott, és rábírt, hogy legalább a mai napom csokimentes legyen.

Október végén ismertették egy táplálkozással kapcsolatos új vizsgálat eredményeit a Society for Neuroscience-en. A tanulmány szerint a magas kalóriatartalmú ételek, az úgynevezett junk foodok ugyanolyan függőséget válthatnak ki, mint a drogok. A két nagyon különböző függőség közös neurobiológiai alapokon nyugszik. Ezt a megállapítást a Scripps Research Institute in Jupiter kutatója, a tanulmány társszerzője, Paul Johnson is megerősítette: "Ez a legteljesebb kutatás arra enged következtetni, hogy a mai elhízásnak és a kábítószer-függőségnek közös neurobiológiai alapjai vannak." A tudósoknak sikerült rávilágítaniuk ezen élelmiszerek agyban kiváltott hatására, és ezzel megmagyarázni, hogy miért is esznek az emberek egyre többet és többet. Mert bár az éhezés súlyos probléma az elmaradottabb területeken, a fejlett és ellustult társadalmakra pedig a mértéktelen egészségtelen ételek fogyasztása jelent veszélyt.

A kísérlet során kimutatták, hogy a magas kalóriatartalmú ételek egy idő után kevésbé hatnak az agyra, és kevesebb örömet szereznek, mint kezdetben, így a szervezet egyre nagyobb dózist kíván. A kísérlet során patkányokat etettek junk fooddal, akik egyre többet ettek, nem is csoda, hogy súlyuk kétszeresére nőtt. Mikor már a patkányok a magas kalóriatartalmú ételek rabjaivá váltak, elektromos árammal büntették őket, ha újabb cukorlöketre vágytak. A kísérlet végeredménye az lett, hogy azok az állatok, akik már korábban fogyasztottak gyorskaját, bevállalták az enyhe áramütést az ételért cserébe, míg a korábban ilyen élelmiszereket nem fogyasztó patkányok nem próbálkoztak többet, egy áramütés elég volt, és lemondtak a junk food-ról.

A junk food-ban található összetevők ugyanazt az örömközpontot stimulálják, mint a drogok. Félelmetes, de a patkányok örömközpontja már öt nap után érzéketlenebbé vált, ugyanahhoz az érzéshez egyre több és több élelmiszert kellett fogyasztaniuk. A heroinfogyasztóknak ugyanezért kell időről időre nagyobb mennyiségű anyagot bevinniük, ami később irányításvesztést okoz. Ugyanígy elveszítik az irányítást az élelmiszerfüggők is, ami elhízáshoz és különböző egészségkárosodáshoz vezet.

Mikor a junk food-ra szoktatott állatoktól megvonták az ízfokozókkal, zsírral teli egészségtelen ételetek, és csak egészséges élelmiszereket adtak nekik, mint például salátát, az állatok inkább nem ettek. A patkányok később természetesen visszanyerték eredeti súlyukat, ezzel kapcsolatban a következőt mondta el Ralph DiLeone, aki a Yale University School of Medicine tudósa: "Lehet, hogy nem látszik az állatokon. Lehet, hogy normál súlyúak, de a jövőbeli reagálásuk az élelmiszerekre véglegesen megváltozott."

Ijesztő ez a kutatás, még annak ellenére is, hogy patkányokról, és nem emberek viselkedésformájáról van szó. Gondoljunk bele, hogy ha öt napos junk food kúra ilyen hatással volt a vizsgált patkányokra, akkor a mi szervezetünkre hogyan hathat a naponta bevitt gyorskaja, csoki, édesség, valamint tartósítószerben és megannyi káros anyagban gazdag élelmiszer?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások