Étel+Ital

Török pide

5168

Mivel megemlítettem a tésztájának a receptjét a Legyen ön is pék! című cikkel kapcsolatban, gondoltam hát megosztom veletek eme remek kis étel leírását, vagyis azt, hogy én hogyan készítem. Ez egyfajta török „pizza”, és igen sokféle változata ismert (raknak rá illetve bele mindenfélét; a legelterjedtebb darált bárányhúsos raguval készül), én a sajtosat láttam-tanultam el, azt is csináltam meg, és nagyon bejött. Egyszerűen elkészíthető!

Hozzávalók (2db-hoz):

Tészta:
2 bögre finomliszt
1 bögre meleg víz
1 nagy csipet instant (por) élesztő
1 csipet só
1 csipet cukor
Kb.1/2 dl olaj (lehet oliva is)

Töltelék:
10dkg mediterrán sajt (feta,vagy más sós, puha sajt)
20dkg mozzarella (vagy más nem túl intenzív ízű sajt, pl.: trapista is megfelel)
1 csokor friss petrezselyem
1 tojás fehérje
1 csipet bors

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk lágy kelt tészta állagúra - ekkor puha, nyúlós, ragacsos, de jól eldolgozott masszát kapunk. Az olajból csak annyit öntünk bele, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Nem biztos, hogy az egész bögre meleg vizet felveszi, csak annyi öntsünk bele, hogy azért ne palacsintatészta híg legyen a vége. Takarjuk le a jól átgyúrt tésztát, és tegyük langyos helyre – elég szokott lenni, ha a konyhában hagyom - kelni, egy órácskát.

Kelés közben elkészíthetjük a tölteléket. Egy tálba morzsoljuk bele a sós sajtot (feta) majd reszeljük hozzá a másik sajtot is, végül hintsük meg a borssal, és dolgozzuk bele a tojásfehérjét. A petrezselymet aprítsuk fel (nem kell túl finomra, a nagyobb darabok jobban mutatnak, rusztikusabb lesz az egész) majd keverjük a sajtos masszához.

Ha megkelt a tésztánk (kb. kétszeresére nő és lyukacsos lesz a teteje), válasszuk két egyenlő részre, és nyújtsunk belőle lisztezett deszkán nagyjából fél centi vastag ovális lapokat. A közepére „levél” alakban halmozzuk fel a tölteléket igazságosan elosztva, majd a tészta két hosszabb oldalát hajtsuk a töltelékre, a két végénél csippentsük össze, és már mehet is a tepsibe. Kis olajjal befújt teflon tepsiben süssük, de sütés előtt, még a tepsiben letakarva hagyjuk állni fél órát. A tésztát körben kenjük meg a tojás sárgájával és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 percet süssük, vagyis amíg a sajt picit megsül, illetve a tészta teteje aranybarna nem lesz. Ha mindent jól csináltunk két szemformájú pide fog kacsingatni ránk a tányérról. Azon melegében is jó, de hidegen is ehető. Jó étvágyat!:)


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások